Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Nitelikli memur vasıfsız memur

Başbakan'ın sorduğu soruyu ben 2 yıl aradan sonra yineliyorum; "acaba biz işçi-memur ayrımını ne zaman ortadan kaldıracağız?"
Zira işçi memurun ne aldığına, memur da işçinin ne aldığına bakıyor. Öneri; "çalışanlar" başlığı altında toplamak...
Devletlerin insan kaynağı sorunu, son yarım asırdır gündemdedir. Dert yalnızca bütçe yükü veya memur, işçi; çalışan fazlası değildir.
Sorun, değişen fonksiyonlarına rağmen devletin insan kaynağı yönetimini çağa uydurmaktaki yavaşlığıdır.
Mesela memur sayısına dair ezberimiz...
Doğrudur; zira 2,5 milyon memur sayısı, ürettikleri değer üzerinden ölçülünce, 700 bin kişi ile aynı hizmet verilebilir.
Yanlıştır zira devletin artan fonksiyonları ve değişen yapılanmasına uygun olarak 2,5 milyon çalışan dahi azdır.
Çünkü güçlü devlet, nitelikli memur ve işçiye, kısaca üstün vasıflı çalışana ihtiyaç duyar.
Bugün bilişim teknolojileri, akıllı telefonlar ve sistemler yardımıyla e-devlet kapısı, pek çok devlet dairesini "gereksiz" hale getirmiştir.
37 bin mahalle muhtarının yapacak işi kalmamıştır. Ancak bu insanlar oradadır ve yürütmek zorunda oldukları hayat vardır. Problem olan; devlet vatandaş ilişkisinde değişen süreçlere uygun personel rejimine sahip olmayışımızdır. Memurlar gereksizdir demiyorum. Çoğunun görev tanımları ortadan kalkmış olmasına rağmen, hayatta karşılığı bulunmayan kamu hizmetleri(!) üretilmeye devam etmektedir. Değer yaratmayan iş süreçleri için eskiden gelen kadroları dönüştürmek de kolay değildir. Hal böyle olunca zihinler, memur sayısına odaklanmakta ve her yeni personel alımı, göze batabilmektedir.
Başka bir sorun, tıpkı "işçi" kavramında olduğu gibi "vasıf" üzerinedir.
Bugün derdimiz vasıfsız işsizlerdir. Devlet, bir vasıf kazandırmak için meslek edindirme kursları açıyor, beceri kazandırıcı programlar uyguluyor.
Bunlara rağbetin de tartışıldığı ortamda vasıf üzerinden yürüyen yeni anlayış acaba memurlar için de geçerli olamaz mı? Hiçbir vasfı olmadığı halde devletin iş güvencesi ardında bir ömür bütçeye yük olan ve neredeyse hiçbir şey üretmeyen memurları ne yapacağız?
Hal böyle iken devletin ihtiyaçlarını karşılayacak ve daha etkin hizmet sunacak vasıflı memuru nereden bulup ona iş vereceğiz?
Vasıflı ile vasıfsız memura asgari ücret mantığıyla taban, katsayı yöntemiyle tavan koyduğunuzda; bu ikili cendere içinde onu yok edersiniz.
Bana göre çare; değer üretme odağında yeni bir insan kaynağı yaklaşımıdır ve işçimemur ayrımını ortadan kaldırmakla işe başlayabiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA