Avusturya'nın Salzburg kentinde, Avrupa'nın en orijinal restoranlarından biri, Carpe Diem'de yemek yerken, Red Bull enerji içeceklerini yaratan Dietrich Mateschitz'i kıskandım. Zira onun, hemşerisi ünlü şef Jörg Wörther ile birlikte yedi yıl önce açtıkları Carpe Diem, gün boyu dolup boşalan, Michelin ve Gault Millau yıldızlarıyla ödüllendirilmiş bir mekan. Restoranın camında 'fingerfood' yazıyor. Kokteyllerde dolaştırılan ufak tefek atıştırmalıklara verilen ad fingerfood. Mekanın alt katında sunulan yemeklerin önemli bölümü gerçekten de atıştırmalıklar kadar küçük, ama her biri gerçek 'fine dining' ürünü. Yemeklerin önemli bölümü tabakta bile servis edilmiyor. Şef Wörther polenta, patates, balkabağı gibi malzemelerden dondurma külahları yapmış ve yemekleri bu külahlarda dondurma gibi servis ediyor. Örneğin dondurma külahındaki beef tartar, vişneli dondurma; yanında yine külahta servis edilen patates püresi ise vanilyalı dondurmayı andırıyor. Uzun kokteyl kürdanına geçirilmiş iki mini köfte, yanında yine külahta kızarmış patates ve ev yapımı ketçaptan oluşan spesiyaliteye burada 'hamburger' deniyor. Şubesi bulunmayan Carpe Diem'de tek bir yemekle doymak mümkün değil. Bunun için mönünün başlangıçlar bölümünde üç ile yedi çeşit arası tercihler için fiks fiyatlar belirlenmiş. Üç çeşit 20.50, dört çeşit 27. 40, nihayet yedi çeşit ısmarlayacak olursanız, 43.50 avro ödüyorsunuz. Ancak tabakta sunulan, moleküler mutfak teknikleriyle hazırlanmış yemekler de var. Mutfak ekibi, 10 dakika içinde sıfırdan her yemeği taze malzemeyle servise hazır edebilecek teknik ekipmanla donatılmış. Başlangıçlardaki fiks mönü seçeneği ana yemekler ve tatlılarda yok. Burada fiyatlar 5-9 avro civarında. Üst kattaki lüks restoran bölümünde yemekler normal porsiyonlar halinde servis ediliyor; fiyatları ise 11 ile 32 avro arasında.
BEĞENDİKLERİM
Avrupa'da konsepti en ilginç restoranlardan biri. Çok kaliteli yemekler, sipariş alındıktan sonra taze malzemelerle hazırlanıyor. Sunum çok ilginç. Fiyatları bize göre makul ama Avusturya için yüksek.
BEĞENMEDİKLERİM
Küçük yiyeceklerin servis edildiği, barın da yer aldığı alt katın dekorasyonu sevimsiz. Klasik restoran konseptine alışkın olanlar için burada yemekten keyif almak oldukça zor; külahtan yemeye de alışmak gerek...
Carpe Diem Getreidegasse 50, Salzburg, Avusturya Tel: +43 662 848800