Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

'Amca' aracılığı ile ilk cinsel deneyim

İlk cinsel deneyimi yaşama yaşı gittikçe düşüyor. Oysa cinsel ilişki sadece biyolojik yeterlilikle bağlantılı değil. Ruhsal ve sosyal açıdan da yeterlilik gerekir

Haberi eminim çoğunuz okumuştur. 13 yaşındaki yeğenini ilk cinsel deneyimini yaşaması için para karşılığı cinsel ilişki kurmaya götüren amca ile ilişkiyi kuran kişinin çocuk istismarından tutuklanması haberinden bahsediyorum. Basın bu konuya biraz dalga geçer gibi yaklaştı. Üstelik ilişki için para verilen kişinin cinsiyet değiştirmiş olmasına vurgu yapıldı. Böylece gerçek sorun yerine tartışma bu değişime ve yakalanmaya oldu. Okuyanlar kendi kendilerine ne söylediler bilmiyorum ama cinselliğin konuşulmasını bırakın, düşünülmesinin bile kabul görmediği bir dönemden kalma, delikanlıya ağabeylik yaparak ilk kez argo deyimle 'milli olmaya' götürme uygulamasını çoğu biliyordur. Çünkü bu, cinselliği anlatmaktan utanan, belki de ne anlatacaklarını bilmeyen erişkinlerin erkek çocukların cinsellik öğrenmesi için buldukları bir çözüm. Çocukların doğru cinsel bilgiye ulaşması kolaylaşan çağımızda artık iyice anlamsızlaşan bu geleneği malesef bir çok aile sürdürüyor. Ekonomik gücü az olanlar genelevlerde, yüksek olanlar daha lüks yerlerde ağabeyler, dayılar, amcalar hatta babalar çocuklarına iyilik yaptıklarını sanıyorlar. Oysa bilmedikleri ve algılayamadıkları şey ise zamansız ve kendinden büyük, cinselliği meslek olarak gören biri ile gerçekleştirmenin getireceği ağır ruhsal ve cinsel sorunlar ile onların bireysel ve toplumsal sonuçları.

AŞK, SEVGİ VE DEĞERLER
Birini sevdiğimizi söylemek aynı anda birçok şeyi ifade edebilir. İçinde hoşlanmayı, arkadaşlığı, fiziksel beğeniyi, fedakârlığı ve birçok duyguyu taşıyabilir. Cinselliği de içeren kavram ise çoğunlukla aşktır. Ama aşk cinsellik olmadanda yaşanabileceği gibi, aşk olmadan da cinsellik de olanaklıdır. Gittikçe artan oranda aşk; daha kısa süreli, daha maddi, daha yıkıcı duygular için kullanılan bir kelime olmaya başladı. Oysa aşk, sevgi, yakınlık çok daha derin ve boyutlu kavramları içerir. Kısa dönemli, fiziksel birliktelikten çok, uzun dönemli duygusal bir bağın ifadesi. Birinin size sadece siz olduğunuz için değer vermesi, kendi his ve duygularınızı kabul ettirmeye çalışmadan onu anlamak ve kabul etmektir. Çocuklarımıza cinsellikle ilgili konuşurken, cinselliğin sadece bir fiziksel aktivite olarak değil, fiziksel, duygusal, sosyal ve ruhsal bir aktivite olduğunun üstünde durmak gerekiyor. Değerlerimiz, kuracağımız bağların belirleyicileri. Değerleri çocuklarımızla konuşmamız gerekli. Cinsel yaşamda değerlerin önemi büyük. Yoksa cinsellik sadece yüzeysel bir durum olarak yaşanır. Çocukların doğru ilişkiler yaşaması için kendi değerlerini oluşturabilmelerini ve karşısındaki kişilerle bu değerleri paylaşmalarını öğretmeliyiz. Çünkü kendi değerlerinin ne kadar farkında olurlarsa, paylaşacakları kişileri o ölçüde iyi seçerler.

CİNSEL İLİŞKİ KURMA YAŞI VE İLK DENEYİM
İlk cinsel deneyimin önemi gençlere anlatılmalı. Çünkü biyolojik açıdan bakıldığında belli yaştan sonra herkes cinsel ilişki kurabilir. Oysa sizin ona anlattığınız gibi, cinsel ilişki sadece biyolojik yeterlilikle bağlantılı değil. Ruhsal ve sosyal açıdan da yeterlilik gerekir. Cinsel ilişkiye girmeden önce kişinin, kendi cinselliğini anlaması ve tanıması önemli. Sonra karşı tarafla ilişkili olarak değerlendirebilmek ve geleceğe yönelik toplumsal ve bireysel sonuçları değerlendirmek gelir. Bunların tümünü yeterli yapabilen kişi cinsel olgunluğa erişmiş demek. Henüz benliği gelişmemiş, olgunlaşmamış bir ergen için cinsel ilişki geri dönülmez bir sorunlar yumağının başlangıcı olabilir. Hele bir de ahlâki değerler açısından hazır değilse sorunlar artar. Bu koşullarda cinsel ilişki kurma yaşı belirlemek zordur. Uygun yer, uygun zaman, uygun insan ve hazır olmak gerekir. İlk cinsel deneyimi yaşama yaşı gittikçe düşmekte. Sorulduğu zaman, ergenler de anne babaları gibi kendilerini seven ve değer veren biri ile ilk deneyimi yaşamak isterler. Çoğu genç ilk deneyimini bu koşulları sağlamadan gerçekleştirir. Kız ve erkeklerin tutumları farklı. Genellikle erkekler ilk deneyimi daha erken yaşar. Erkek için 'büyümüş' olmanın bir göstergesi gibi algılandığından, 'başarma' korkusu bir yana, daha doğal algılanmakta. Eski geleneklerde ağabeylerin ilk deneyim için uygun gördükleri para karşılığı ilişkinin şartlar uygun olmadığından, daha sonra kaç erkekte cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olduğunu bildiklerini sanmıyorum. Üstelik bu deneyim başarısız olmuşsa, ruhsal açıdan başka sorunları da getirmiş demek. Gençlerin cinsel deneyimi ertelemeleri için önemli ve geçerli nedenler var. Cinsel ilişkiyi de kapsayan bir ilişki için yeterince olgunlaşmamış olmaları en öneli neden. Cinsel deneyim sonrası oluşacak sorunlarda korunabilmenin en etkin yolu ilk deneyimi ertelemek

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA