Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Baba; okul bitti...

Dün okullar yaz tatiline girdi. Uzun bir yaz tatili başlıyor. Ve yarın Babalar Günü. Babalar dün çocuklarının karnelerine bakıp onların başarılarını, becerilerini, verdiklerine değip değmediğini ve başka birçok duyguyu değerlendirdi. Kimi kızdı, bağırdı, aşağıladı, cezalandırdı çocuklarını. Kimi övdü, gurur duyduğunu söyledi, ödüllendirdi. Ama dile getirmese de hepsi çocuklarını sevmeye devam etti. Yarın babaların kendi karnelerini değerlendirecekleri bir gün olacak. Çocuklarına ne kadar zaman ayırdıklarını, onları ne kadar dinlediklerini, onlarla ne kadar oynadıklarını, onlara nasıl örnekler olduklarını, maddi-manevi ihtiyaçlarını ne kadar karşıladıklarını, huzurlu ve mutlu bir aile yaşamı sunup sunamadıklarını düşünmeleri gereken bir gün. Babaların karnelerinde kaç tane zayıf olursa olsun, hak edip etmediklerine bakmadan, yarın sabah çocukları onlara "Günün kutlu olsun, seni seviyorum," diyecek. İçlerinden kırgın olsalar da, babalarından çok korksalar da, babaları onlara hiç "Seni seviyorum," dememiş olsa da, babalarını doğru dürüst görememiş olsalar da, babaları onlara hiç babalık yapmamış olsa da "Baba," diye seslenecekler.

KARNELERİ DEĞERLENDİRMEK
Karneleri değerlendirmek o kadar kolay değildir. Hepsi pekiyi olan karne her zaman başarı göstermediği gibi, baba olmak Babalar Günü kutlamaya yetmez. Aynen zayıflar her zaman tembelliğin sonucu olmadığı gibi, ne olursa olsun bir çocuğun babası olması demek sağlıklı bir babaçocuk ilişkisini göstermez.
Çocuğunuzun okulu uygun, değil mi? Bir ruhsal rahatsızlığı var mı? Özel öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi bir sorunu olabilir mi? Sizinle paylaşamadığı arkadaşlarıyla, çevresiyle bir uyumsuzluk yaşıyor mu? "Ders çalış, adam ol," demek öğretmen tutup zorlamak yeterli değil. Nedenleri araştırmıyorsanız, çözüm aramıyorsanız, karnedeki zayıfların tek suçlusu çocuğunuz değildir.
Doğduğu andan başlayarak, "Çcuklarla ilgilenmek annelerin işi, ben beceremem," dediniz mi? Baba, sadece maddi bakım için değil, ruhsal gelişim için de gerekli. Çünkü dinleyen ve anlamaya çalışan baba, kızan ve uzak duran babadan daha etkilidir. Çocuk, ona yakın ve paylaşan bir babayla sağlıklı bir özdeşim kurabilir. Çocuğunuzla geçireceğiniz her an, birlikte yapacağınız her aktivite onun gelişimi için çok önemlidir. Ona ayırmadığınız zamanlar çocuğunuzun gelişimi için kayıptır. Ama sizin içinde bir daha asla yakalayamayacağınız bir yaşam parçasıdır. Bunları fark ettiniz mi? Babalar Günü kendinizi değerlendirmek için bir fırsat olabilir. Ve gönül rahatlığı ile günü sahiplenmeniz için yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.

SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN FIRSAT
Yaz tatili dinlenmek kadar, eksikleri tamamlamak, sorunları çözmeye çalışmak için iyi bir fırsat olabilir. Ayrıca ebeveynler için, çocukların üstünde ders, not ve sınav baskısı olmadan zaman geçirmek, paylaşmak, onları tanımak için uygun bir zaman dilimidir. Hem çocuğunuzu hem kendinizi tarafsız olarak değerlendirmeye çalışın. Gereksinimler neler, neler yapılabilir sorularına yanıt bulmaya uğraşın. Çocuğunuz hata yapabilir. Hata yaptığında paylaşacağı ve destek göreceği kişinin siz olduğuna onu inandırmalısınız. Sizinle paylaşamadığında daha çok hata yapacaktır. Ve sizin boşluğunuzu dolduranlar genellikle 'iyi' olmayacaktır. Tüm çocuklara,verimli ve sağlıklı bir yaz tatili diliyorum. Tüm çocukların ve babalığının keyfini, onurunu, sorumluluğunu taşıyan babaların Babalar Günü kutlu olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA