Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Çocukla bir yere gitmek

"Çocukla bir yere gitmek çok zor," cümlesini o kadar çok duyuyorum ki. Gerçekten çocukla bir yere gitmek zor mu? Çocukla nerelere gidilebilir? Zorluk çocuktan mı kaynaklanır yoksa iyi plan yapamayan ebeveynlerden mi? Bu soruların yanıtlarında çocuk denildiği zaman yaş önemli bir rol oynar. 0-1 yaş bebekle gezmek hem kolay hem zor olabilir. Zamanının çoğunu uyuyarak geçireceği için ona sessiz uyuyabileceği, altını temizleyebileceğiniz bir yer bulmak, emzirmiyorsanız mamasını ayarlamak yeterlidir. Şikayetler çocuklar yürümeye başladığı zaman artar. Kimi anne baba yeni yürümeye başlamış olan çocuğunun gidilen yerde sessizce durmasını, sıkılmamasını ister. O yaşlarda bir çocuğun ilgisinin ve dikkatinin kısa sürede dağılacağı gerçeğini unutmamak gerekir.

YAŞINA GÖRE MEKAN
Gittiğiniz yerde onun oyalanabileceği ve sizin de ona zaman ayırabileceğiniz bir ortam olması gerekir. Bu çocuk büyüdükçe değişmez. Çocuğunuzla ortak zevkler geliştirmediyeseniz, ona bazı becerileri öğretmediyseniz ve gittiğiniz yerde onun gelişimine uygun olmayan beklentileriniz varsa gerçekten sorununuz var demektir. En çok lokantalarda sorun çıkar. Çocuğa evde çatal, kaşık kullandırmayan, bu becerilerine izin vermeyen anne babalar için zor zamanlardır. Çocuğu besleme lokantada devam eder. Yemek yerken birinin oyunla onu doyurmasına alışan çocuk, ailenin lokantada niçin kızdığını anlamaz. Bir taraftan bu nedenle çocukla lokantaya gitmeyen aileler, diğer yanda ise çocuğu götürüp lokanta da ne yaptığı ile, başkalarını rahatsız edip etmediği ile ilgilenmeyerek diğerlerini eleştiren ebeveynler var. İkisinin arasında ise çocuğun yaşına göre yer seçen ve yine ona göre süreyi ayarlayan, kendi yemesine izin verip, kalan sürede oyalanacağı ortam yaratanlar olması gerekiyor. Ev gezmelerinde aileler çocukların yaş grubu başka çocuklar olduğunda kendilerine zaman kaldı diye sevinip, çocukların ne yaptıkları ile ilgilenmedikleri durumlarda sonuç genellikle bir kavga ve ağlayan bir çocuk oluyor. Hepsinin ardından evdeki zararı ne yapacağını, nasıl temizleyeceğini düşünen ev sahibini unutmamak gerekir. Çocukları yanlarına oturtup büyüklerin konuşmalarını dinlemelerine izin vermek doğru değil, onların ne oynayacaklarına karışmak da. Ama denetim ve gözetim altında sağlanan serbestlikle sorunsuz bir gezme programını gerçekleştirebilir.

SORUN ÇOCUKLARDA MI?
Ve sinema... Sinema ve tiyatroya çocukların götürülmesi gelişimleri için çok değerlidir. Önemli olan seçilen saatler ve konulardır. Geçenlerde iki kez çocuk ve sinema sorununa şahit oldum. Biri romantik bir aşk filmiydi. Sanırım anneanne ya da babaanne olan kişi, arkadaşı ve dört-beş yaşlarındaki torunu ile birlikte gelmişi. Sahnelerin uygunluğu bir tarafa o yaş çocuğu için hiç cazip olmayan ama erişkinler için güzel olan flimi "Al şu parayı, çık bir şeyler al, yine gel ve sıkıldıysan sen dolaş," cümleleri ve koşan bir çocuk sesi ile izledik. Geçen haftalarda ise biraz fantastik, ürkütücü yönleri olan bir film izledim. 13 yaş üstü yazan filmi izlemeye beş-altı yaşlarındaki oğlu ile gelen baba tam arkamdaydı. Çocuk 10 dakika boyunca şikayet ettikten sonra baba "Seninle de bir yere gidilmiyor, bir daha sinema yok sana," diyerek çıktılar. Galiba çocukla değil, ne yaptığını, ne yapacağını, ne seçeceğini ve nasıl davranacağını bilmeyen büyüklerle bir yere gidilmez demek daha doğru olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA