Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

İştahsız obez çocuklar!

Başlığa bakıp "Obez çocuk nasıl iştahsız olur!" demeyin. Çünkü bana danışmaya gelen ya da sohbetlerde soru soran annelere göre çocukların hemen hepsi iştahsız. Ama hem görüntüde hem de rakamlara göre obez çocuk sayısı gittikçe artıyor. Belli bir yaşa kadar çocuklarının iştahsızlığından yakınan aileler, sonra onlarla birlikte diyet programları arıyor. Genellikle sağlıklı çocukların, iştah dürtüleri de sağlıklıdır. Eğer sağlıklı çocuğun iştahına ilişkin sorun varsa, nedenleri çocuğa, yediren kişiye, yedirilme şekline bağlı olabilir. Çocuğun normal beslenme sürecini sürdürebilmesinin temel koşullarının başında doğru besin seçimi ve annenin davranışları geliyor. Yemeğin miktarı kadar çocuğa sunuluş şekli de önemli. Yemek yemek bir iştir ve elinizde tabak, kaşık çocuğun peşinde dolaşarak, tepside TV karşısında, masallarla kandırıp açtırdığınız ağza bir kaşık sokarak olmaz. Belki çocuğunuzun karnını doyurmuş olabilirsiniz ama onu beslemiş olmazsınız.

UYGUN BESİNLER SEÇİLMELİ
Yemek yeme ve yedirme ilişkisindeki sorunlar çocuklara yansır. Bu yansıma çocuğun yemeye direnmesi, yemek yemeyi istememesi şeklinde ortaya çıkar. Bunun en önemli nedenlerinden biri, çocuğun aç ya da tok olmasına, bu anlamda gösterdiği belirtilere önem verilmeden beslenmeye çalışılmasıdır. Çocuk açlık ve tokluğu hissetmeyeceği gibi, yemek yemenin anlamını ve sorumluluğunu kavrayamayacaktır. Çocuğa uygun besinlerin seçilmemesi, isteği dışında aşırı beslenmeye çalışılması diğer sorunlardır. Beslenmede çocuğun kontrolü olmaması, devamlı başkası tarafından beslenmesi, kendinin beslenmesine izin verilmemesi yemek kavramının gelişimini engelleyeceği gibi, çocuğun kontrolünü yitirdiği hissine kapılmasına yol açar. Alışılmışın dışında, çocuklarının iştahsız olduğundan, yemediğinden yakınan ailelerin yanı sıra aşırı yediğinden yakınan aileler de artıyor. Bu artış, ilköğretim çocuklarının görüntülerine bakılarak anlaşılabileceği gibi, ellerinde diyet listeleri olan çocuklarla da saptanabilir. Şişmanlık ya da obezite kabaca, vücut ağıtlığının olması gerekenden yüzde 20 fazla olması diye tanımlanabilir. Çocukluk döneminde obez olan çocukların önemli bir kısmı erişkin dönemde de obez kalır. Çocukların aşırı yemek yemesinin çeşitli nedenleri olabilir. Bazı organik bozukluklar şişmanlığa yol açabilir. Bu nedenle fiziksel ve hormonal incelemelerin yapılması iyi olur. En sık rastlanan nedenlerin başında şekil ve içerik olarak yanlış beslenme gelir. Hızlı tüketilen ve şişmanlatan hazır yemekler, aralarda bol tüketilen abur cubur, masa düzeni yerine ayakta ya da televizyon karşısında yemek yenmesi başlıca nedenlerdendir. Ayrıca fazla yemek tüketimi depresyon, kaygı gibi ruhsal bozukluklara bağlı görülebilir. Tedavi ve koruma için yapılacak ilk şey, düzenli beslenme, uygun besin seçimine yönlendirmektir. Eğer bir ruhsal sorun varsa bunun tedavisi sorunu çözebilir. Aktivitenin artırılması, spora yönlendirme diğer çözüm yollarıdır. Tedavi sürecine aile de katılmalı, yönlendirilmelidir. Doyması gereken bebeğinizin, çocuğunuzun karnıdır. Sizin kafanızda tasarladığınız 'gerekli miktar' doğru olmayabilir. Aşırı beslenme, beslenme yetersizliği ya da bozuk beslenme şekli sonrasında hem siz hem de çocuğunuz açısından başka sorunlara yol açabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA