Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Çocuklarla nasıl gezilir?

Hem yaz hem de bayram olunca tatil gündemde oluyor. Bugün biraz tatil anılarımdan bahsetmek istiyorum. Deniz kenarında kitabımı okurken bir konuşma duydum: "Hayır baba, gitmeyeceksin." Dönüp sesin sahibine baktım. Üç yaşlarında bir erkek çocuğu. Belliki babası ile denizden beraber çıkmışlar. Onun ıslak mayosu değiştirilmiş. Baba kendi ıslak mayosunu değiştirmek için kabine gitmeye çalışıyor. Babanın yanıtını duydum: "Ama gitmem gerek, mayom ıslak, değiştirmeliyim, izin ver bana." Beklenen oldu, babanın kararsızlığı çocuğun güvenini arttırdı. "Hayır, gitmeyeceksin." Baba "Ama hasta olurum, lütfen," diye devam edince çocuk noktayı koydu: "Hayır." Anne olaya müdahale etti: "Babana izin ver lütfen, vermeyeceksen beraber gidin," diyerek çocuğu yere indirmeye çalıştı. Sonuçta hep birlikte gitmeye karar verdiler. Sanırım bu sürede mayo çoktan kurumuştu. Yaramaz bir çocuktan mı bahsediyoruz? Hayır, bahsettiğimiz yanlış tutum nedeni ile çaresiz kalan ebeveynler. Oysa en baştan baba net ve kararlı bir şekilde "Sen annenle bekleyeceksin, ben mayomu değiştirip döneceğim," diye konuşsa, gelişim dönemine uygun olmayan bir şekilde çocuktan izin almaya çalışmasa, ailece daha keyifli bir deniz gezisi yapmış olacaklardı. Kararlı ve net olan bir erişkin çocuğu rahatlatır. Çok inatçı diye tanımladığınız çocuklarınıza bir daha dönüp bakın. Sizin tutumlarınız nedeni ile oluşan sıkıntıyı inat diye tanımlıyor olma olasılığınız çok yüksek.

UYKUM VAR ANLAYIN!
İkinci anım aynı günün akşamından. Yemekten dönüyoruz. Gece yarısı, sokak çok kalabalık. Yanımdan kucaklarında uyuyan çocuklarını taşıyan, bebeklerin uyuduğu bebek arabalarını kalabalık, dar ve sarsıntılı yolda sürmeye çalışan ebeveynler geçiyor. O sırada bir annenin sesini duyuyorum: "Doğru düzgün yürüsene, ezileceksin." Altı-yedi yaşlarında, gözlerinden adeta uyku akan, sersemlemiş bir şekilde yalpalayan çocuğa bakıyorum. "Yürüyorum ya, uykum var," diyor. Anne "Tamam işte geziyoruz, yanımdan yürü," dedikten sonra yanındakilerle konuşmaya devam ediyor. Gece yarısı, uyku saati geçtiği için hareketlerini kontrol edemeyecek hale gelmiş çocuğa kızmak işe yaramaz. Sizin söylediklerinizi anlaması zorlaşmıştır. Ayrıca kuralların isteğe göre değişebileceğini düşünmeye başlamış, ilk fırsatta tüm kuralları zorlamaya hazırdır. Çocuklarla gezilmez mi? Gezilir ve çok da keyifli olur. Ama geziyi, koşulları, saatleri, süreyi çocuğun yaşına uygun olarak düzenlemek gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA