Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

THY'nin uçmak isteyen çocukları

THY'nin Iğdır Havaalanı bağlamında yayınlanan son reklam filmini gördüğümde çok hoşuma gitti ve bir daha izledim. Çocukların reklamlarda kullanılması çok tartışmalı bir konudur. Kullanırken onları tüketime sevk etmeyeceksiniz, yaşlarına uygun ürün olacak, kötüye kullanmayacaksınız. THY reklamı çocukların yaş dönemi özelliklerini kullanarak, hayalleri ve hayallerinin gerçekleşmesi üzerine kurulu başarılı bir reklam olmuş.
Çocuklar THY'nin direkt müşterisi değiller. Ama çoğu kez aileleri ile birlikte THY konuğu oluyorlar. Kısa süre öncesine değin, sadece birkaç kaptan anonsunda duyduğum "Sayın yolcular ve sevgili çocuklar" söyleminin son zamanlarda her anonsta yapılıyor olması, çocuklar için ek bilmece, boya vb. şeyler dağıtılması THY'nin çocuk misafirlerinin farkında olduğunu gösteriyor.
Ayrıca çocukların hizmetten ve uçuştan memnunluğu, ailesinin ve hatta diğer tüm yolcuların memnuniyetini arttırıyor. Reklam çekenler ne düşündüler bilmiyorum ama çocuklar için uçmak ve uçak, kaptan, hostes görmek ne anlama gelir bakmakta yarar var.
Özellikle okul dönemi çocukları için uçmak kadar, uçağın kendisi, onu kullanan kişi olmak, üniforma ve bunların getirdiği güce hayranlık değişmeyen özelliklerdir. Oyuncak uçakla oynamak, hatta ellerine aldıkları herhangi bir nesneyi havaya kaldırdıktan sonra, ileri doğru hareket ettirip, çıkardıkları motor sesi ile uçak haline getirmek unutulur mu?
Uçabilen, üstelik o kocaman uçağın sahibi, hakimi olarak algıladıkları kişilere öykünmelerinden daha doğal ne olabilir ki? Tüm dünyaya havadan bakabilmek, gökyüzü denilen boşluğun hakimi olabilmek, göklere nasıl çıktığı anlaşılması zor koca uçağı uçurabilmek ve hele bir de üniforma giymek sadece çocuklar değil, ergenler ve hatta bazı erişkinler için müthiş bir hayaldir.
THY çocukların bu hayalini çok iyi kullanarak, keyifli, eğlenceli ama bir o kadar da hüzünlü bir reklam filmi yapmış. Erişkinler için hüzünlü; çünkü reklam aynı zamanda bazı çocukların 2014 yılında hâlâ uçak göremediği gerçeğini yüzümüze vuruyor. Keyifli çünkü çocuk olmanın, erişkinler tarafından oluşturulmuş korkuların sizi kısıtlamadığı, hizmet kalitesini değil sadece uçmayı düşlediğiniz zamanları anımsatıyor. Sonra erişkinler onlara uçak korkusu öğretiyor. Kendi korkularını çocuklara yanısıtarak bu keyifli yolculukları sıkıntılı süreçler haline getirebiliyorlar.
Reklamı izlediğim ilk gün THY ile uçuşum vardı. Filmdeki çocukların heyecanı yansıdı bana da, camdan aşağı bakıp o kadar yüksekte olmanın keyfini tattım yeniden, hostesin gülümsemesinden mutlu oldum, kokpite başımı uzatıp pilotun göz kırpmasını görmek istedim. Ama büyümüşüm ki birden bir havayolu için her yere ulaşmak kadar güvenli uçuşun, güleryüzlü personelin önemini hatırlayıverdim.
Yine de çocuklar gibi uçmak, o keyfi yaşamak ve çocukluğun duygularını hatırlayıp, büyük gibi davranabilmek güzeldi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA