Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

Kütüphaneler Haftası'nı Efes'te açmak

Haftabaşını İzmir'de geçirdim. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın davetlisi olarak, bu yıl tam 47. kez kutlanan Kütüphane Haftası'nın çok özel biçimde, Efes'teki Roma şaheseri Celsius kitaplığı önünde yapılan açılış töreni için... Tören aslında 28 Mart akşamı, ışıklandırılmış bir Efes'te yapılacaktı. Ama anlaşılan, karınca gibi çalışan bakanımızın programı elvermediği için (nitekim o gece İstanbul'da Yeşilçam Ödülleri törenindeydi) öğlene alınmıştı. Biraz hayıflandım, ama yine de değdi. Öncelikle o mekan her zaman güzel ve etkileyiciydi. Bakan Ertuğrul Günay'ın konuşmasında belirttiği gibi, dünyada hangi kültür bakanınının kütüphane haftasını böylesi bir yapı önünde açma şansı olurdu ki?
Bu arada Türkiye'nin dört bir yanından gelen ve hayatlarını kitaplara adamış kütüphanecilerle de tanıştım. Yabancı konuklar da vardı ve gördüklerine hayran kalmış gözüküyorlardı. Antik çağın İskenderiye ve Bergama'dan sonraki üçüncü büyük kütüphanesi sayılan Celsius, onarılmış haliyle bir zarafet ve güzellik anıtı gibi duruyordu. Ertuğrul Günay, sanal bilgi kaynaklarının gelişmesine karşın yazılı kültürün hâlâ çok önemli olduğunu, ancak kütüphanelerin gelişip çağdaşlaşarak modern bilgi merkezleri haline gelmesi gereğini anlattı. Ve yeni edebiyatmüze kütüphaneler müjdesini verdi: Önemli merkezlerde yörenin büyük yazarlarına adanmış kültür merkezleri. Ankara'da Mehmet Akif, İstanbul Alay Köşkü'nde Ahmet Hamdi Tanpınar, Diyarbakır'da Ahmet Arif, Erzurum'da Erzurumlu Emrah, İzmir'de Attila İlhan vs. Adana'da tasarlanan Yaşar Kemal müzesi ise onun isteğiyle 'kentin en büyük şairi'ne, yani Karacaoğlan'a adanacaktı. Tam Yaşar Ağabey'den beklenecek bir jest!
Bakanda her zamanki gibi müjde çoktu! Kahramanmaraş'taki müzenin onarımının yanı sıra, Mado'nun yapacağı yeni büyük müze, İstanbul Beyazıt'ta Koca Ragıp Paşa Medresesi'nin onarımıyla açılacak yeni el yazmaları kütüphanesi, ülkedeki tüm el yazmalarını toplayacak ve koruyup onaracak bir büyük merkez tasarısı... Celsius'un cephesindeki heykellerin Viyana'da bulunan asıllarının getirtilme çabası. Ve daha neler... Türkiye'de işini bilen ve seven bir kültür bakanının yapacağı ne çok şey var, bir kez daha fark ettim ve şaştım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA