Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NESLİHAN TUNÇ

Konserlerden geriye ne kaldı?

Son birkaç yılda birçok ünlü-ünsüz isim sahipsiz hayvanlar yararına sahneye çıktı. Peki bütün bu konserler gerçekten hayvanlara yaradı mı?

Bugüne kadar sahipsiz hayvanlar yararına yapılan en büyük konser organizasyonu, Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) ve Barınak Gönüllüleri Derneği (BGD)'nin 2007 yazında Kuruçeşme Arena'da düzenlediği "Dikkat Konser Var" oldu. 4 bin kişinin izlediği konserde sahne alan Ajda Pekkan, Candan Erçetin, Hande Yener, Yaşar, Sunay Akın gibi tüm sanatçılar etkinliğe gönüllü olarak katılmıştı. Konserden elde edilecek gelirle, ilk başta Engelli Hayvan Rehabilitasyon Merkezi kurulacağı açıklanmıştı ancak daha sonra farklı bir proje ortaya çıktı. Konserden iki yıl sonra BGD, elde edilen gelirle bir Hayvan Nakil Ambulansı projesini hayata geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa hizmete giren ambulans bugün atıl durumda. Maddi yetersizlikler nedeniyle işletilemiyor.
Şu anda aktif değil belki ama bu ambulans, bugüne kadar yapılan yardım konserleri neticesinde ortaya çıkan tek somut obje oldu. Bir dönem BGD'nin konserden elde edilen geliri doğru açıklamadığı, nereye harcandığının belli olmadığı gibi tartışmalar da yaşanmadı değil. BGD yetkilileri, konserden ellerine geçen miktarın 77,232.56 TL olduğunu söylerken, Dernekler Odası konser gelirinin 187.033,95 TL olduğunu açıklamıştı. BGD Başkanı Aslı Varlıer Pelit, Dernekler Odası'nın açıklamasında belirttiği rakamla ilgili şunları söylüyor: "Bu rakamın içinde vergiler, konserin tüm teknik masrafları, sahne ve kulis giderleri de vardı. Konserden hesabımıza yatan rakam yaklaşık 100 bin TL idi ve ambulansımızı da üst yapı dönüşümü ve tüm tıbbi ekipmanı dahil, aynı miktara mal ettik. Bu organizasyonun hesapları, İstanbul İl Dernekler Müdürlüğü'ne teslim edildi ve denetimi yapılıp yardım organizasyonumuz sorunsuz tamamlandı."
Ambulansın ekonomik nedenlerden ötürü çalışamadığını belirten Pelit şöyle diyor: "Koskoca bir megakentin yaralı hayvanlarına küçük bir derneğin tek bir aracı yetişemedi elbette. Herkesin bu soruna el atması gerekirdi ama derneğimiz bu iyi niyetli projede yalnız bırakıldı maalesef. Bir konserle tüm yaralı hayvanların imdadına yetişemedik. Şu anda kliniklere 300 bin TL borcumuz var üstelik."

HER AY YAPSANIZ SORUN YİNE BİTMEZ
BGD sonraki yıllarda yine hayvanlar yararına iki konser daha yaptı. Mart 2009'da yapılan Ceza-Sezen Aksu konseri ve Nisan 2010'daki Volkan Konak konseri... Bu iki konserden derneklerine yaklaşık olarak 30 bin TL bağış yattığını söylüyor Aslı Varlıer Pelit: "Bu rakam da yaralı hayvanların tedavileri için kullanıldı. Bu öyle derin bir girdap ki isterseniz her ay bir konser yapın, yine de sahipsiz hayvanların yaralarını sarmaya yetişemezsiniz."
Sahipsiz hayvanlar yararına yardım konseri düzenleyen bir başka dernek de Yaşam Hakkına Saygı Derneği (YHS). Konserlerden ilki 20 Aralık 2008'de Altunizade Kültür Merkezi'nde, Hayvan Aktivistleri Derneği (HAYVİST) yararına yapıldı. Ritim ve vokal sanatçısı Kaan Şolcum'un sahne aldığı, interaktif ritim ve vokal gösterisinde seyirciler de sahneye çıkıp, sanatçı ile birlikte müzik yaptı. 8 Nisan 2009'da Beyoğlu Studio Live'da düzenlenen konserde ise rockçı Sarp, ritim ve vokal sanatçısı Kaan Şolcum, DJ Yasemin Kozanoğlu sahne aldı. Tüm organizasyon düzenlemelerinin gönüllüler tarafından ücretsiz yürütüldüğü geceden elde edilen gelir de Yaşam Hakkına Saygı Platformu farkındalık ve eğitim çalışmalarında kullanılmak üzere ayrıldı. YHS Başkanı Özgün Öztürk, konser organizasyonlarının çok verimli olmadığı görüşünde: "Birinci konserde hiç para kazanılmadığı gibi, hiç unutmuyorum, cebimden 800 TL gitti. Diğerinde de 1000 TL gibi bir gelir vardı. Bu da HAYVİST'e verildi ve bağış makbuzu kesildi. Bu tür organizasyonlar gerçekten zor ve yorucu oluyor. Maddi bir gelir beklememek lazım. Ama farkındalık yaratmak açısından katkısı oluyor."
HAYVİST Başkanı Asude Ustaoğlu da konsere katılımın çok az olduğunu ve ellerine geçen paranın ise 980 TL olduğunu söylüyor: "Sanki bir de milyarlar kazanmışız gibi şikayet bile edildik. Tabi ki aklandık sonrasında. Çünkü para belliydi. Kasamıza makbuz karşılığı aldık bu parayı."
Sahipsiz hayvanlar yararına yapılan bir başka konser ise 13 Şubat 2011 tarihinde Ankara'da yapıldı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Destek Konseri & Live Performance & Jam Sessions başlıklı konser Sevgililer Günü kapsamında IF Performance Hall'da düzenlendi. Çeşitli rock gruplarının sahne aldığı konserin giriş ücreti 5 TL idi. Toplanan gelir HAYTAP'a bağışlandı. Konser komitesinde görev alan HAYTAP Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan gelir miktarıyla ilgili bilgi vermek istemediğini söylüyor ve bunu şöyle açıklıyor: "Organizasyonu yapanlar da bundan yana değil. Reklam yapmakla suçlanmaktan korkuyorlar. Organizasyonu yapan Karakedi grubu ve müzisyenler elde ettikleri gelirin tümünü ve IF barın sahibi de gönlünden kopan bir miktarı bağışladı. Bu para federasyon olduğumuz için üye dernekler arasında bölüştürüldü. Dernekler gelirleri eğitim, halkla ilişkiler çalışmaları, veteriner hizmetleri, kulübe parası vs. için harcıyorlar." Görüldüğü gibi, yapılan konserlerle büyük bir maddi yardım sağlanmış değil, ancak bu konserler sokak hayvanlarına yönelik duyarlılığın artmasına da hizmet ediyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA