Katliamın 14. yıl dönümü

  • yeni haber
  • AA
  • Giriş Saati : 11.07.2009 13:04
    Güncelleme : 11.07.2009 17:08

Bosna Hersek'teki Srebreniça'da, 11 Temmuz 1995'teki katliamın 14. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine binlerce kişi katılıyor.

Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük trajedi olarak nitelenen katliamın kurbanlarını anmak için düzenlenen törene katılmak isteyen binlerce kişi, otobüslerle bu sabahtan itibaren kente akın etti.

Anma töreninin organizatörlerine göre, Saraybosna'dan törene katılmak isteyenlere 160 otobüs tahsis edildi. Organizatörler, çok sayıda kişinin de kendi araçlarıyla Srebreniça'ya geldiğini söylediler.

Avrupa Parlamentosunun geçen ocak ayında aldığı karara göre, Srebreniça katliamı için, bu yıl ilk kez AB ülkelerinde de törenler düzenlenecek.

Srebreniça'daki tören, kentin girişindeki Potocari anıt mezarlığında düzenleniyor. Törende, kimlikleri teşhis edilen ve katliam sırasında 14-75 yaşları arasında olan 534 kişinin kalıntıları toprağa verilecek.
Anıt mezarlığın açıldığı 2003'ten bu yana Potocari'ye bölgedeki 70 mezardan çıkarılan yaklaşık 3 bin 200 kişinin kalıntıları defnedildi.

11 Temmuz 1995'te Srebreniça'yı koruyan Hollandalı BM askerlerinin Bosnalı Sırpların kasabayı ele geçirmesine göz yummasının ardından bir hafta süren katliamda, kasabada aralarında yetişkin erkek ve erkek çocukların da bulunduğu 8 bin kadar Müslüman Boşnak öldürülmüştü.

MÜNEVVERA BEGİÇ: "BABAMIN ELİNİ ELİMDEN AYIRDILAR, ONU ÖLDÜRDÜLER"
Bosna Hersek'in Srebreniça kasabasında 11 Temmuz 1995'de yapılan, yaklaşık 8 bin Müslüman Boşnak erkeğin Bosnalı Sırplar tarafından öldürüldüğü katliamın 14. yıl dönümünde, kurbanlar törenlerle anılıyor.

Katliamın 14. yıl dönümünde Makedon Milli Haber Ajansı MİA'ya konuşan Münevvera Begiç, ağlayarak, babasının nasıl elinden koparılarak götürüldüğünü anlattı.

Katliam günü 14 yaşında olan, babası Hayreddin'in, eski Sırp lideri Radovan Karaciç ve onun komutanı General Ratko Mladiç'in emriyle öldürülen, yaşları 24 ila 72 olan 8 bin 300 Müslüman Boşnak'ın arasında yer aldığı Begiç, "Babamın elini elimden ayırdılar, onu öldürdüler... Babam torununu göremedi" diye konuştu.

70 yaşlarında olan Hatice Mehmedoviç de halen evladının kemiklerini aradığını belirtti. Yaşlı kadın, "Bizler öyle insanlarız ki, evladımızın, eşimizin kemik parçasını bulduğumuzda dahi bunu saadet olarak yaşıyoruz..."

Katliamın sorumlularından biri olan Radovan Karaciç uzun yıllar bulunamamış, 13 yıl firari yaşayan eski Sırp lideri Temmuz 2008'de yakalanmıştı. Katliamın diğer sorumlusu Ratko Mladiç ise hala kaçak.
Uluslararası Adalet Divanı, 2007'de katliamı soykırım olarak nitelendirmişti.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Dünya Haberleri
Diğer Dünya Haberleri
Az kaloriyle uzun yaşa, hastalığı azalt
Haber turu
"Ölü sayısı 1000'in üzerinde"
Kıbrıs sorunu konuşulmamış
G-8'de "Roket" kavgası
''Sincan'da ölü sayısı 184'e yükseldi''
Kaplumbağalar havalimanı trafiğini felç etti
Mel Gibson, Foster'ın filminde
Havuza girdi hamile kaldı
Matadoru rezil etti
G-8 Zirvesi sona erdi
9 bin farklı rahatsızlığa neden oluyor
Yaşamlarının 1 yılı böyle geçiyor
7 kişi başları kesilerek öldürüldü
Katil anneye 7 yıl hapis
Uygurlara namaz sonrası müdahale
Amerikan rüyası kabusa döndü
Yoksul ülkelere 15 milyar dolar gıda yardımı
"Domuzları virüsten korumak gerek"
'Ömrü uzatan' ilaç umut verdi
Mağdura para sorumluya idam
Çin'de deprem: 1 ölü,324 yaralı
Zirve bahane gösteriş şahane
Hooligan da bizim, ırkçı da…
Irak'ta kanlı gün: 42 ölü
İspanya'da domuz gribinden ikinci ölüm
Plastik torbalarda parçalanmış 4 ceset
Bilge Eser’den dünya panoraması
Cinayete İslam âleminde öfke
Jackson öldüğünde suratı bu haldeydi
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol