Sincan'da cuma namazı gerginliği

  • 11.07.2009

Uygur Özerk Bölgesi'nde yükselen tansiyonu gerekçe gösteren Çin hükümeti camilerin önüne yüzlerce polis yığdı. Ölü sayısı 184'e yükseldi

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de, günlerdir süren kanlı çatışmaların ardından bu kez de cuma namazı gerginliği yaşandı. Urumçi'deki birçok caminin kapısını kilitleyen Çin hükümeti, camilerin önüne de yüzlerce polis yığarak girişleri kapattı. Urumçi'nin Er Dao Qiao bölgesindeki Ak Cami önünde, cuma namazını kıldıktan sonra toplanan yüzlerce kişi ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polis, bazı kişileri tutukladı.

GÖÇ BAŞLADI
Çinli yetkililer, Urumçi'de "tansiyonun yükselmemesi" gerekçesiyle camilerin açılmaması emrini vermişti. Yasağa rağmen kentteki bazı camiler cuma namazı için açıldı ve Müslümanlar, yasağa uymamayı tercih etti. Caminin önünde bekleyen ve ismini vermek istemeyen Uygurlu polis memuru ise, "Çok fazla kişi toplandı, yeni olayların olmaması için camiyi açmaya karar verdik, herhangi bir olumsuzluk istemiyoruz" dedi. Urumçi'de yaşayan binlerce kişi kenti terk ediyor. AFP ajansına göre, yaklaşık 10 bin kişi otobüsler ve trenlerle kentten uzaklaştı. Otobüs şirketleri ise kaçmak isteyenlerden normal bilet fiyatlarının 5 kat fazlasını alıyor.

"137'Sİ ÇİNLİ" İDDİASI
Çinli yetkililer, özerk bölgenin ikinci önemli kenti Kaşgar'daki yabancı gazetecilerin kenti terk etmelerini istedi. Kaşgar Belediyesi yetkilisi Çen Li, "bütün yabancı gazetecilerin kendi güvenlikleri için kenti terk etmeleri gerektiğini" belirtti. Uygurların çoğunlukta bulunduğu Kaşgar, bir süre önce karışıklıklara sahne olmuş, Çinli yetkililer yabancı gazetecileri kaldıkları otellere geri götürmüştü. Öte yandan Çin Haber Ajansı Sincan'daki olaylarda ölenlerin sayısının, 156'dan 184'e çıktığını duyurdu. Ajans'ın haberinde ölenlerin 137'sinin Çinli olduğu da ileri sürüldü. ABD'de sürgünde yaşayan Rabia Kader, "Ölü sayısı binin üzerinde. Kimileri 3 bin rakamını telaffuz ediyor" dedi.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Dünya Haberleri
Diğer Dünya Haberleri
Az kaloriyle uzun yaşa, hastalığı azalt
Haber turu
"Ölü sayısı 1000'in üzerinde"
Kıbrıs sorunu konuşulmamış
G-8'de "Roket" kavgası
''Sincan'da ölü sayısı 184'e yükseldi''
Kaplumbağalar havalimanı trafiğini felç etti
Mel Gibson, Foster'ın filminde
Havuza girdi hamile kaldı
Matadoru rezil etti
G-8 Zirvesi sona erdi
9 bin farklı rahatsızlığa neden oluyor
Yaşamlarının 1 yılı böyle geçiyor
7 kişi başları kesilerek öldürüldü
Katil anneye 7 yıl hapis
Uygurlara namaz sonrası müdahale
Amerikan rüyası kabusa döndü
Yoksul ülkelere 15 milyar dolar gıda yardımı
"Domuzları virüsten korumak gerek"
'Ömrü uzatan' ilaç umut verdi
Mağdura para sorumluya idam
Çin'de deprem: 1 ölü,324 yaralı
Zirve bahane gösteriş şahane
Hooligan da bizim, ırkçı da…
Irak'ta kanlı gün: 42 ölü
İspanya'da domuz gribinden ikinci ölüm
Plastik torbalarda parçalanmış 4 ceset
Bilge Eser’den dünya panoraması
Cinayete İslam âleminde öfke
Jackson öldüğünde suratı bu haldeydi
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol