New York'ta Balkan liderleri toplantısı yapıldı

  • yeni haber
  • Giriş Saati : 24.09.2009 09:37
    Güncelleme : 24.09.2009 10:49

ABD'nin New York kentinde Balkan Liderleri Toplantısı yapıldı.

Balkan Amerikan Dernekleri Federasyonu (FEBA) ve Rutgers Üniversitesi tarafından düzenlenen "2009 Yıllık Balkan Liderleri Toplantısında", Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, FEBA Başkanı Aras Konjhodzic, Rutgers Üniversitesi Rektörü Steven Diner, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ilir Meta, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Siladziç, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Hırvatistan Devlet Başkanı Stipe Mesiç konuşma yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Princeton'dan New York'a gelirken helikopterin gecikmesi dolayısıyla toplantıya katılamadı.



Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuşmasına, Başbakan Erdoğan'ın bu "tarihi" toplantıya elinde olmayan nedenlerle katılamaması nedeniyle katılımcılardan özür dilediğini belirterek başladı.

Balkan bölgesinin ortak tarih, kader ve geleceğe sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Balkanların her zaman bölgesinde kültürel bir zenginlik oluşturduğunu belirtti. Balkanlaşma kelimesinin bu çerçevede "parçalanma, bölünme" gibi olumsuz anlamda değil, kültürel ve etnik farklılıkların zenginliği ve uyumu temelinde olumlu anlamda değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Balkan tarihinin bir başarı öyküsü olduğunu, 16. yüzyılda Balkan kentlerinin Batı Avrupa kentlerinden daha fazla refah içinde olduğunu kaydetti.

Balkan tarihinin acılı yanlarının unutulamayacağını, ancak bu acılarla da yaşanamayacağının altını çizen Davutoğlu, geleceğe bakılması ve Balkan ülkelerinin güç birliği yapmaları gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda bölgesel bütünleşmenin ve işbirliğinin önemine dikkati çeken Davutoğlu, Balkanlarda yeni bir bölgesel yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Balkanlar Avrupa'nın periferi değil, Avrupa'nın merkezidir. Bu yüzden Balkan ülkeleri kendilerine güvenerek yeni bir ruhla güçlerini birleştirmelidir" dedi.

Davutoğlu, toplantının sonunda gazetecilerin toplantıyla ilgili soruları üzerine, toplantıyı düzenleyen kuruluşları tebrik ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"New York'ta bir Balkan havası esmiş oldu, dışarıda birçok alanda birbirleriyle problemli görünen ülkeler ve liderler burada bir Balkan havasında son derece güzel mesajlar verdiler. Balkan tarihi sadece etnik çatışmalardan, gerilimlerden ibaret bir tarih değildir, aksine Balkan milletlerinin çok güçlü birlikler, şehirler, medeniyetler oluşturduğu güçlü bir tarihtir. O yüzden bunun tekrar keşfedilmesi başlı başına bir büyük bir kazançtır."

İHSANOĞLU
İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu da yaptığı konuşmada, ülkeler ve medeniyetler arası anlaşmazlıkların hep birbirini anlayamamaktan ve hoşgörüsüzlükten kaynaklandığını söyledi. İKT'nin 57 üyesi arasında Türkiye ve Arnavutluk olarak iki Balkan ülkesi, ayrıca gözlemci konumlarda bulunan Balkan ülkeleri bulunduğuna dikkati çeken İhsanoğlu, İKT'nin Balkanlarda barış ve istikrar sağlanması çabalarına destek ve katkıda bulunduğunu belirtti.

BALKAN LİDERLERİ
Kosova Devlet Başkanı Seydiu, konuşmasında, Kosova'yı tanıyan ülke sayısının 62'ye yükseldiğini ve Kosova'nın bölgedeki tüm ülkelerle ilişkilerini ilerletmeyi istediğini söyledi.

Diğer Balkan ülkelerinin liderleri de acılar yaşanan Balkanlarda yeni bir işbirliği ve iyimserlik havasının doğması gereğine işaret etti.

Gelecek yıllarda da düzenlenmesi temennisi dile getirilen toplantının sonunda Balkan liderleri "aile fotoğrafı" çektirdi.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Dünya Haberleri
Diğer Dünya Haberleri
İsrail'e Batı Şeria engeli
Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda konuşacak
Tikrit'te 15 mahkum kaçtı
Tayvan'dan Rabia Kadir'e davet
Yumuşak doku tümörlerine karşı ısı terapisi
Obama ile Medvedev bir araya geldi
Meksika'da 6,4'lük deprem
"Çözüm ABD'de değil"
Televizyonda kullanılan en etkili ifade
Portekiz'de iktidarı 'Demir Leydi' sallıyor
Yunanistan'da "Türk'ün oyu Türk'e" kampanyası
27 Eylül seçimleri artık kararsızlara kilitlendi
Helikopterli darphane soygunu
Devrik lider evine döndü ilk görüşme teklifini aldı
13 yaşında moda dünyasının ikonu
Kızıl Sydney
Dev randevuda Kasparov önde
Seçimlerin ana konusu Türkiye ile ilişkiler
Kraliyet ailesini eşcinseller koruyacak
'Vücut hatları belli açık mankenleri kullanmayın'
Uğursuzluk getirir diye keskin kılıcı satın aldı
Helikopterle inanılmaz soygun!
Tunus'ta sel baskınlarında 17 ölü
BM'ye ateş püskürdü
Beyin neden "kısa devre" yapar?
Almanya 27 Eylül'de sandığa gidiyor
CIA'in işkence görüntüleri
Yunanistan'da 'Türk'ün oyu Türk'e'
Erdoğan ve Obama'nın korumaları birbirine girdi
8 kilo 700 gramlık bebek!
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol