Seçim katliamı!

  • yeni haber
  • AJANSLAR
  • Giriş Saati : 24.11.2009 10:59
    Güncelleme : 24.11.2009 17:46

Filipinler'in güneyinde seçim kafilesine saldırı düzenleyen silahlı kişilerin rehineleri öldürmesinin ardından iki vilayette olağanüstü hal ilan edildi. Filipinler'de silahlı kişilerin kaçırdığı siyasetçi ve gazetecilerden 11'inin daha cesedinin bulunduğu, ölenlerin sayısının 46'ya yükseldiği bildirildi.

Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo'nun, Maguindanao, Sultan Kudarat vilayetleri ile Cotabati kentinde olağanüstü hal ilan ettiğini bildiren sözcüsü Serge Remonde, olağanüstü hal ilanının asker ve polise şiddeti önleme ve düzeni sağlama olanağı sağlayacağını söyledi.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Olağanüstü hal kapsamında uygulanacak tedbirler uyarınca bu bölgelerde kontrol noktaları kurulacağı, görevlilerin rastgele aramalar yapabileceği, askerlere ve polise geniş tutuklama ve gözaltı yetkisi verileceği belirtildi, başka ayrıntı verilmedi.Bu arada, Arroyo'nun bölgeye takviye asker gönderilmesi talimatı verdiği, saldırının düzenlendiği Maguindanao'nun emniyet müdürünü görevden aldığı bildirildi.

Polis yetkilisi Josefino Cataluna, ülkenin güneyinde Ampatuan kasabasında bir tepenin eteğinde bulunan toplu mezardan 11 kişinin cesedinin çıkarıldığını söyledi.

Cataluna, güneş batmadan ortaya çıkarılan toplu mezardan çıkarılanlarla birlikte öldürülenlerin sayısının 46'ya yükseldiğini ifade etti.

Cataluna, bugün erken saatlerde aynı yerde bir toplu mezarda 11 kişinin daha cesedinin bulunduğunu açıklamıştı.

Filipinler'in güneyindeki, kabileler arası şiddetin de hakim olduğu bölgede dün yaklaşık 100 silahlı saldırgan, yaklaşık 40 kişinin bulunduğu bir seçim konvoyuna saldırmıştı.

Açıklamalara göre, Bluan kasabası belediye başkan yardımcısı İsmail Mangudadatu'nun, mayıs ayında yapılacak seçimlerde Maguindanao valiliğine adaylık başvuru için giden konvoydakiler, silahlı kişilerce rehin alınarak dağlık bir bölgeye götürüldü.

İçişleri Bakanı Ronaldo Puno, bazı rehinelerin kaçmış olmasını ve sağ bulunmalarını ümit ettiklerini belirtti.

Filipinler'de bugüne kadarki en büyük şeçim katliamında ölenler arasında Mangundadatu'nun eşinin, iki kız kardeşi ile bir gazetecinin bulunduğu kaydedildi.

Saldırı sırasında konvoyda bulunmayan Mangudadatu, dört tanığın kendisine silahlı saldırganların siyasi rakibi, halen Maguindanao valisi olan Andal Ampatuan'ın yandaşları olduğunu söylediğini anlattı.

Filipinler Gazeteciler Sendikası da konvoyda en az 10 yerel gazetecinin bulunduğunu açıkladı.Ordu sözcüsü de dün rehinelerden 20'sinin yerel gazeteci olduğunu kaydetmişti.

Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, verilen rakamların doğrulanması durumunda, saldırının bugüne kadar gazetecilere yönelik en büyük katliam olacağını belirtti.

BÖLGENİN ÖZELLİKLERİ
Ülkenin en yoksul kesimlerinden ve silah kullanımının yaygın olduğu bölge, 2001 yılından bu yana aralıklı olarak Ampatuan ailesi tarafından yönetiliyor.

Ampatuan ailesinin Devlet Başkanı Arroyo'nun müttefiki olduğu biliniyor.

Ülkedeki seçimlerde özellikle güneyde şiddet görülüyor. Nüfusunun çoğunluğu Katolik olan Filipinler'in güneyinde, özerklik için savaşan Müslümanlar ile komünist gerillalar dahil çeşitli silahlı gruplar ile özel silahlı güçleri olan siyasi savaş ağaları bulunuyor.

Filipinler'de görece olarak barışçı bir ortamda geçtiği ifade edilen 2007 seçimlerinde de 130 kişi öldürülmüştü.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Dünya Haberleri
Diğer Dünya Haberleri
"Silahlar ve tehditler geçmişte kaldı"
Toplu hayvan kurban etme festivali
Kıbrıs'ta liderler 54. kez bir arada
İsrail'den Gazze'ye hava saldırısı
Boyle albüm çıkardı,rekor kırdı
Zehirli süt tozu skandalında 2 idam
Okyanusta 17 bin 650 yeni hayvan türü
Kafkasya'da polise iki ayrı saldırı
İran'da 2 gazetenin yayınına son verildi
Kıbrıs'ta hedef dörtlü zirve
Su tankeriyle bombalı saldırı
'Aliyev-Sarkisyan görüşmesinde ilerleme sağlandı'
Ankara, Efendi suikastını kınadı
'İlişkileri gerginliklere kurban etmeyelim'
'Gazze'de trajedi bitmedi" mesajı
Haber turu
Meğer bitkisel hayatta değilmiş
Ürdün Kralı meclisi feshetti
Buzullar Yeni Zelanda'ya doğru sürükleniyor
Müzik ödülleri dağıtıldı
Bir grizu patlaması daha
"Yukarı Karabağ: Kafkaslar'da tehlike"
Romanya'da Basescu az farkla önde
"Obama Çin'e karşı yumuşak değil"
AP vekillerinden Kürt açılımına tam destek
Ölü sayısı 104'e yükseldi
Filipinler yardım istedi
Endonezya'da feribot battı: 29 ölü
Çin'deki maden kazasında ölü sayısı 92'ye yükseldi
"Türkiye-İsrail ilişkisi geçici gerginliklere kurban olmamalı"
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol