Açılış Dolmabahçe Saray'ında

  • yeni haber
  • Yasemin TAŞKIN
  • Giriş Saati : 30.01.2010 10:00
    Güncelleme : 30.01.2010 18:20
CNN International ve BBC World gibi Avrupa'nın en çok izlenen haber kanallarından Euronews'un Türkçe servisinin açılış töreni bugün akşam Dolmabahçe Saray'ında yapılacak.

Dünya'nın 150 ülkesinde yayın yapan Euronews'un Türkçe servisinin açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Euronews'un Denetleme Kurulu Başkanı Pier Luigi Malesani ve diğer davetliler de katılacak.

Gerek TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin gerek se Euronews'un İtalyan başkanının Sabah'a yaptıkları özel açıklamalarda, bu kanalın özellikle Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde iletişimin önemli bir kolu ve karşılıklı diyaloğun doğru bir eksene oturtulmasında, önyargıların aşılmasında doğru bir araç olarak görüldüğü ortaya çıktı.

Türkçe, İngilizce, Fransızca,Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce,Rusça ve Arapça ile birlikte Euronews'un 9. dili olacak.

Euronews Denetleme Kurulu Başkanı Pier Luigi Malesani Sabah'a verdiği özel mülakatta, "Euronews Avrupa'yı Türkiye'ye, Türkiye'yi de Avrupa'ya taşıyacak." derken Euronews'un global bir kanal olmadaki yarışında Türkiye'nin de önemli bir rol oynayacağını vurguladı. İtalyan Radyo Teleizyon Kurumu Rai'de önemli idari görevlerde bulunmuş olan Malesani, Euronews Türkçe servisinin kuruluşu ile ilgili gelişimleri Sabah'a şöyle özetledi: "Görüşmeler 2 yıl önce başladık. Hepimiz EBU üyesiyiz. EBU'nun 2 yıl önceki İstanbul'daki genel kurul toplantısında bu kararı aldık. Türkçe servisin hizmete girmesine paralel olarak TRT de Euronews'un % 15.7'lik hissesini satın aldı. Geçtiğimiz Temmuz ayından itibaren de Euronews Denetleme Kurulunda 2 Türk üyemiz de yer almaktadır." dedi.

Euronews'un İtalyan Denetleme Kurulu Başkanı Pier Luigi Malesani, Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Türkçe redaksiyonu ile ilgili olarak da şunları söyledi: "Türkçe servisi redaksiyonunda halihazırda 17'si gazeteci olmak üzere toplam 30 kişi çalışıyor. Çalışanlarda Türkçe'nin yanısıra İngilizce ve Fransızca bilme şartı da arandı. Türk gazeteciler, Euronews içinde üretilen haberleri Türkçe hazırlamanın yanısıra, hazırladıkları, haber, mülakat ve proğramlarla Euronews'a katkıda bulunacaklar."

Malesani, Türkçe yayında bulunacak Euronews'un hedeflerini "tüm kanallarla aynı proğramları Türkçe yayınlamak ve Türk dilinde proğramlar üretmek" olarak tesbit etti.

Malesani, Euronews için çok dilliliğin bir değer olduğunu vurgularken şunları söyledi:" Euronews, Avrupalılar'a yönelik bir kamu hizmetidir, Türkiye'de bu cephede varlığını kuvvetlendirecektir. AB katılım sürecinde olan Türkiye için Euronews Avrupa'yı Türkiye'ye, Türkiye'yi de Avrupa'ya taşıyacak olan bir araç olmalıdır."
Euronews Denetleme Kurulu Başkanı, Türkçe'nin ayrıca global bir kanal olma amacında olan Euronews'un sınırlarını genişletme konusunda da önemli bir kaynak olacağını da ifade etti.

Euronews'un yüzde 15.7 oranında ortağı olan TRT'nin Genel Müdürü İbrahim Şahin ise Sabah'a yaptığı özelaçıklamada, İtalyan meslektaşı ile benze görüşleri ifade ederken özellikle "doğru bilinmek" ve "önyargıların kırılması" adına bu işbirliğinin önemine dikkat çekti.
İbrahim Şahin Sabah'a yaptığı açıklamada uluslararası bir medya kuruluşu olmak amacını güden TRT'nin, Euronews ile yaptığı anlaşma ile bu amacına yaklaştığını vurguladı.
Tam 17 yıldır 150 ülkede 293 milyon hane için yayın yapan Euronews'u "Tarafsız gazetecilik anlayışıyla Avrupa'da en çok izlenen kanal" olarak tanımladı. Şahin "4.2 milyon izleyicisi olan CNN International, 3.3 milyon izleyicisi olan BBC World News'tan daha çok izleyicisi olan Euronews ile TRT yüzde 15.7'lik bir ortaklık anlaşması yaptı. Türkiye adına bu kanalın sahiplerinden biri oldu. Çok dilli yayıncılıkta yeni tecrübeler edinecek, birikimlerini de Avrupalı meslektaşlarına aktaracak" dedi.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ayrıca "Avrupa Birliğine girme yolunda önemli adımlar atan Türkiye'nin en büyük sıkıntısı 'doğru bilinmemesi' ve 'ön yargıların kırılamaması" derken "Euronews Türkçe servisi ile Avrupa'ya ve Dünya'ya Türkiye ve Türkler hakkında en doğru haberleri servis yapacağız, Türkiye'yi yanlış tanıyanlar da zihinlerindeki ön yargılardan zamanla kurtulacaklar" vurgusunda bulundu.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Dünya Haberleri
Diğer Dünya Haberleri
Ölüm ile yaşam arasında bir an
Fransa'da Sarkozy de Villepin savaşı
'Bu süreç haksızlıkla yürümez'
Kıbrıs'ta Ban Ki-mun heyecanı
Ava çıktılar dost oldular
Haitili kadınların kâbusu: Tecavüz
Bin Ladin'in küresel ısınma kaygısı
Davos Zirvesi'nde Türkiye tartışması
Hamas komutanı suikastte ölmüş
Arılar insan yüzünü tanıyormuş
Karıncaların tercihi tek başına ölüm
Euronews Türkçe yayına başlıyor
Karzai Taliban'ı Kabil'e davet etti
Senato'dan İran'a nükleer ambargo
Berlusconi'ye komplo iddiası
Dünyanın en büyük çikolata parkı
Yıllarca bir cesetle yaşamış
Aliyev'in doğalgaz kartı
Çağırdılar ve vurdular
Arılar insan yüzünü ayırt edebiliyor
Bu uçakla meydan okuyorlar
Irak için ifade verecek
Askeri birliğe ateş açıldı
'One minute' platformu kuruldu
Eylemciye 4 yıl hapis
Talat ve Hristofyas görüşmesi sona erdi
Füze denemesinde çiftliği vurdular
Anneleri tarafından öldürüldüler
Kuşların atası bulundu
Patlamada bilanço yükseliyor
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol