"Balyoz" iddiaları dış basında

  • yeni haber
  • AJANSLAR
  • Giriş Saati : 24.02.2010 14:00
    Güncelleme : 24.02.2010 14:00

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin gelişmeleri bugün başyazısına taşıyarak, "Türkiye'yi AB'ye almanın, mücadele eden bu ülkeye yardım etmenin en iyi yolu olduğu" yorumunu yaptı.

"Türkiye'de mücadele hattının net olduğunu" belirten gazete, bu hattı şöyle tanımladı: "Laiklere bakarsanız AK Parti tek parti yönetimine yöneliyor, AK Parti'ye bakarsanız ordunun aşırılıklarını törpüleyerek devleti modernleştirip, AB'ye katılım kriterlerine ulaştırmaya çalışıyor."

Gazete, "Orta Doğu'nun sorunlu ülkeleriyle bir iletişim kanalı oluşturan, NATO'nun sadık müttefiki ve Afganistan'daki çok uluslu gücün parçası olan, güvenli enerji hatlarının geliştirilmesinde anahtar rol oynayan Türkiye'nin Batı'ya ne kadar faydalı olduğunu çeşitli şekillerde kanıtladığını" yazdı.

"Almanya ve Fransa başta olmak üzere AB içindeki birçok üyenin Türkiye'nin üyeliğine gösterdiği direncin Türkiye'de bir İslami tepki ihtimalini artırdığı" yorumunu yapan Telegraph, şu görüşü dile getirdi:

"Darbe iddialarının ardındaki gerçek ne olursa olsun, Batı, dost ve müttefik Türkiye'nin istikrarlı, demokratik ve müreffeh bir ülke olarak kalması için elinden geleni yapmalı. Bunu yapmak için en iyi yol da AB'ye katılım müzakerelerinin ilerletilmesidir."

FINANCIAL TIMES: "ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART"
Financial Times da gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss'un kaleme aldığı haberini, "Gözaltılar Türkiye'nin fay hattını ortaya çıkardı" başlığıyla verdi.

Haberde, "son siyasi gelişmelerin bir yandan Türkiye'de anayasa değişikliğinin ne kadar gerekli olduğunun bir kez daha altını çizdiği, ama bir yandan da bu kadar keskin bir şekilde kutuplaşmış bir siyasi iklimde reform yapmanın ne kadar güç olduğunu göstermiş olduğu" belirtildi.

Başyazısında da Türkiye'deki gelişmelere yer veren Financial Times, "Türkiye'de artık ordunun yönetime el koymasının beklenmediğini ama çok ciddi bir gerilimin mevcut olduğunu" kaydetti.

Siyasi istikrarsızlığın "Orta Doğu'da uzun zamandır bir şeffaflık ve istikrar meşalesi" olan Türkiye'ye zarar vereceğini yazan Financial Times, Türkiye'nin "demokrasiyi dinin de ordunun da etkisinden koruyacak yeni bir anayasaya" ihtiyacı olduğu yorumunu yaptı. Ancak gazete, "Kamuoyunda, ülkenin imajı konusunda bir görüş birliği oluşmadıkça bunun gerçekleşmesinin çok güç olduğunu da" ifade etti.

EL PAİS: "ORDUDAN ÖRTÜLÜ UYARI"
Bu arada, İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais, "Balyoz" gözaltıları ardından tüm orgeneral ve oramirallerin katılımına düzenlenen toplantı ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığınca yapılan açıklamayı "örtülü uyarı" olarak yorumladı.

Gazete, operasyonu "Son 50 yılda sivil hükümetlere karşı dört darbe ve askeri müdahale gerçekleştiren Türk ordusu, Pazartesi günü, tarihinin en büyük hukuki terslik yaşadı" görüşünü de öne sürdü.

LE MONDE: "ORDUYA KARŞI GÖRÜLMEMİŞ HUKUKİ TAARRUZ"
Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde de, "Balyoz" soruşturmasını, "Kendisini laik sisteminin garantörü olarak gören orduya karşı görülmemiş genişlikte bir hukuki taarruz" olarak niteleyerek hükümet yanlıları ve karşıtları arasındaki gerginlikleri körüklediğini yazdı.

Geçmişte askeri darbelerin "kurban" olduklarını belirttiği muhalefet partilerin hükümeti suçlayarak "rövanş"tan söz ettiklerini kaydeden gazete, şimdiye kadar hükümete yönelik olduğu öne sürülen birkaç darbe komplosunun ortaya çıkarılmasının ardından gerginlikleri ateşleyen soruşturmaların başlatıldığını da kaydetti.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Dünya Haberleri
Diğer Dünya Haberleri
ABD, Türkiye'yi sıkıştırıyor
Bayanlara özel WC
Tüm yıldızlar ona bakıyor
Migrene karşı botoks
İşte 100 bin $ kazandıran ada
Kaşıkla tünel kazarak firar etti
Ölüm fetvası yıllarını yazacak
Boşanacağını açıkladı
Bir Taliban komutanı daha yakalandı
57 kişi hala toprak altında
Ton farkını anlayabiliyorlar
BM'den savaşa isyan
90 yolcunun cesedi bulundu
Rehabilitasyon merkezine yatırıldı
Katliam gibi kaza
Yunan lobisinden Obama'ya elçi presi
İran Cundullah'ın liderini ele geçirdi
Ankara ile Roma'nın nükleer kararı henüz net değil
İki Sih'i idam eden Taliban'a büyük öfke
En uzun köpek
Devasa zümrüt bulundu
Oğula mezuniyet hediyesi: Vekillik
El Kaide'den Türkiye'ye gözdağı
Beyaz Saray'dan İran'a 'sabrın sonu' uyarısı
Haber turu..
Bu salaklıklar tarihe geçti!
Bilimsel gaflar
Rüzgar 2 can aldı
Bir vize müjdesi daha!
22 milyar Euro'luk mezarlık
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol