Türkiye'nin öfkesi yatışabilir

  • yeni haber
  • AA
  • Giriş Saati : 07.03.2010 10:18
    Güncelleme : 07.03.2010 10:19

İngiliz Economist dergisi, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının ancak genel kurula taşınmaması halinde "Türkiye'nin öfkesinin yatışabileceğini", daha önce olduğu gibi bu tasarının da Temsilciler Meclisinin gündemine gelmeyebileceğini yazdı.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde Perşembe günü yapılan oylamaya ilişkin olarak derginin bu haftaki sayısında yayımlanan makalede, "ABD Başkanı dahil, hiç kimsenin Türkiye'nin stratejik önemini göz ardı edemeyeceği" belirtildi.

Makalede, Türk diplomat ve politikacılarının oylamadan önce, sonucun Türk-Amerikan ilişkilerine olası etkileriyle ilgili uyarılarda bulundukları hatırlatıldı.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren bir tasarıyı 2007 yılında da geçirdiği anımsatılan makalede, ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim kampanyası sırasında Ermeni iddialarına destek verdiği, ancak komitedeki oylamadan önce danışmanlarının, "bunun Obama'nın kişisel görüşü olduğu, resmi yorumun taraflara bırakılması gerektiği" şeklinde ifadeler kullandığı kaydedildi.

Makalede, "ABD Başkanı dahil hiç kimse Türkiye'nin stratejik önemini göz ardı edemez. Türkiye, Amerika'nın önemli bir müttefiki ve NATO'daki ikinci büyük orduya sahip. Türkiye, önemli bir Amerikan hava üssüne ev sahipliği yapıyor ve Irak'taki Amerikan güçlerinin ihtiyaçlarının temininde önemli bir güzergah" denildi.

"Oylamanın Türkiye-Ermenistan ilişkileri için hassas bir zamanda yapıldığı" belirtilen makalede, geçen yıl iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ve sınırın açılmasıyla ilgili imzalanan protokoller anımsatıldı ve Ermenistan Anayasa Mahkemesinin protokollerle ilgili gerekçeli kararının Türkiye'yi öfkelendirdiği kaydedildi. Makalede, "Amerika'daki oylamanın Türkiye'yi daha da kızdıracağı ve Türkiye'nin Müslüman komşuları lehine, Avrupa, Amerika ve Ermenistan'a sırtını dönme eğilimini artırabileceği" yorumu yapıldı.

"Bir umut, Türkiye'nin öfkesinin, 2007'de olduğu gibi, eğer tasarı Genel Kurula taşınmaz ve oylanmazsa yatışması. Bu da yine böyle olabilir" denilen makalede, "Ama sonuçta, Türklerin Amerika ile ilişkilerini kolayca zayıflatması pek mümkün değil" görüşü dile getirildi.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Dünya Haberleri
Diğer Dünya Haberleri
NATO'nun Marcah yöneticisi sabıkalı çıktı
Polis operasyonu, Tahran ile Roma'nın arasını gerdi
Beyaz Saray'dan 'bağımsız Filistin'e şartlı yeşil ışık
Namaz'ı şüpheli hareket gören polislere büyük tepki
Ödüllü fotoğraf 'sahte' çıktı!
"11 Eylül büyük bir uydurma"
Büyükelçi Tan Ankara'da
Aden'de korsanlara darbe
İslam karşıtı Wilders kin kustu
Öpüşme tutkunlarının akınına uğradı
Kaplanla böyle oynadılar!
19 milyon kişi oy kullanacak
Los Angeles Oscar'a hazırlanıyor
İpi göğüslemeye en yakın 4 güçlü aday
PKK, askeri eğitimi Komşu'da veriyor
Duvarların ardındaki kent: Bağdat
Parlamentoda 'Fitne' matinesi
"Irak'ta savaşın sebebi Saddam"
Atina'ya cami ile mezarlık
Porno deyip yasakladılar
İkisi komutan 30 militan öldü
Ermeni tasarısını Genel Kurul'a getirmeyecek
Son oylar parayla mı alındı?
İslam'a hakaretlere devam etti
Putin hesap soruyor
Tsunami yüzünden işinden oldu
Fransa ile domates krizi
Ege adaları kapışılıyor
Endonezya'da 6,5 büyüklüğünde deprem
Gemide dehşet!
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol