Afganistan bu kez devletin başını yedi

Almanya Cumhurbaşkanı Köhler, "Askerimiz ekonomik çıkarlar için yurtdışında" sözlerine tepki üzerine istifa etti. Daha önce de genelkurmay başkanı görevi bırakmıştı

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, dün Berlin'de eşi Eva Luise Köhler ile birlikte düzenlediği basın toplantısında istifa ettiğini açıkladı. İstifa kararı Köhler'in 22 Mayıs'taki Afganistan ziyareti sırasında bir gazeteciye Almanya'nın yurtdışındaki askeri varlığını "ekonomik çıkarları koruma ihtiyacı" ile açıklamasının ardından geldi. Alman lider istifa gerekçesini "Alman askerlerinin, ekonomik çıkarlar uğruna yurt dışında anayasaya aykırı şekilde görev yapmasını olumlu bulduğum yönündeki eleştirilerin haklı bir gerekçesi olamaz. Bu eleştiriler cumhurbaşkanlığı makamına saygı eksikliği anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.

YERİNE BELEDİYE REİSİ

Almanya tarihinde ilk istifa eden ilk cumhurbaşkanı olan Köhler'den boşalan makama SPD'li Bremen Belediye Başkanı Jens Böhrnsen dolduracak. Almanya'nın 2009'da 99 Afgan sivilin öldüğü saldırıyı gizlediği ortaya çıkınca genelkurmay başkanı Wolfgang Schneiderhan istifa etmişti.
Google Haberler'de tüm geliþmeleri tek kaynakta görmek için Sabah'ý takip edin.

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!