İLİŞKİLİ HABERLER
'Yaser Arafat'ı İsrail zehirledi'
Filistin'e özgürlüğü Türkiye verebilir

'Yaser Arafat'ı İsrail zehirledi'

Siyasete başladığı günden ölüm döşeğine kadar hep Arafat'ın yanında olan Masri, "İsrail, zehri elini sıkarak ve öperek verdi. Fransa da otopsiyi akıllıca yaptı, hiçbir şey öğrenemedik" dedi

Filistin'in efsane lideri Yaser Arafat, hayatını ülkesinin bir gün bağımsız bir devlet olması idealine adadı. 2004 yılında 75 yaşında öldüğünde ne yazık ki en büyük hayalini gerçekleştirememişti. Tedavi için Fransa'nın başkenti Paris'e götürülmesinin ardından rahatsızlığı ve ölümüne ilişkin dedikodular arttı. Siroz, AIDS hatta kansere yakalanmış olabileceği söylenirken tüm kafalardaki "Zehirlendi mi?" sorusu asla yanıt bulamadı. Hala Filistinlilerin çok büyük bir kısmı daha önce Hamas liderlerinden Halid Meşal'e yönelik başarısız bir zehirleme operasyonunda bulunan İsrail gizli servisinin, aynı taktiği Arafat'a da uyguladığına inanıyor. Arafat'ın siyasi hayatında hep yanında olan, Paris'teki tedavisi sırasında da tüm sürece yakından tanıklık eden işadamı Munib el Masri de zehirlendiğini düşünenlerden.

"PANZEHİRİ İSTEYEMEDİK"
"Kesinlikle İsrail tarafından zehirlendi. Ona yavaş yavaş verdiler. Elini sıkarak; öperek. Arafat hep insanlara yakın biri oldu. Herkes gidip onu görebilirdi. Meşal'e ne yaptıklarını biliyorsunuz. Ürdün Kralı Hüseyin çok sinirlenmişti ve İsrail'den panzehirini göndermelerini sağladı. Ancak biz ne yazık ki panzehirini getirtemedik. Gerçeği bize tarih söyleyecek." "Panzehir gelse Arafat kurtulabilir miydi?" diye sorduğumda yanıtı "Evet" oluyor: "Ama İsrail zehirlediğini asla kabul etmedi ki. Bu durumda da Fransa panzehiri isteyemezdi." Filistin yönetiminin neden kendi otopsisini yapmadığını merak ediyorum: "Fransızlar otopsiyi çok akıllı bir şekilde kendileri uyguladı. Anlaşılması çok zor oldu. Ceset getirildiğinde yapabilirdik ancak şok içindeydik. Ölümüyle zaten sarsılmıştık ve bunun artık bir işe yarayacağına inanmıyorduk. Arafat gizemiyle öldü."

"YOLSUZLUK KARA LEKE"
El Fetih lideri Arafat, Filistin mücadelesine 40 yılıyla damga vurmuş bir isim. Ancak ölümüne yakın hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları ve siyasi hataları daha çok anılır oldu. Oslo Anlaşması'ndan sonra 1994'te Arafat'ın isteğiyle Maliye ve Yeniden Yapılanma Bakanı olan Masri, "Bakan iken anlaşamadık ve bu görevi sadece 3 gün yaptım. Ancak geri kalan 3 yıl boyunca hep danışmanı oldum" diye anlatıyor. "Hataları var mıydı?" sorusuna yanıtı ise kesin: "Tabii ki ama öncelikle iyi bir liderdi. Ben dahil birçok Filistinlinin geri dönmesini sağladı. Ancak yöneticilik yeteneği yoktu. Çatışmayı çok daha iyi yönetebilirdi. Daha demokratik olabilir ve karar mekanizmasında daha fazla insana danışabilirdi. Birçok insana danışıyordu. Ancak en sonunda hep kendini dinlerdi." "Peki ya Arafat'ın İsviçre hesabına gizli gönderdiği milyonlarca dolar ve El Fetih yönetimindeki yolsuzluk?" diye soruyorum. Masri'ye göre bu partinin üzerinde kara bir leke. "Bu konuda Arafat'ı uyarmıştım. Elinden geleni yapmaya çalıştı. Ama yurtdışına para kaçırdığı mantıksız bir suçlama. Onun tüm para işlerini bilirdim. Bizim gerçek sorunumuz yolsuzluk değil ki işgal. Bakın (eliyle tepeleri gösteriyor) Ramallah Filistin toprağı ama tepelerimiz İsrailli yasadışı yerleşimcilerle dolu. İşgal altındayken ahlakınız yerlere iner. Her şey felakettir ve toplumda denge kalmaz."

TEK ÇÖZÜM SİVİL DİRENİŞ
İşadamı ve siyasetçi Masri, Filistin sorununun silahla değil sivil direnişle çözüleceğini anlattı: "İşgale karşı Gandhi tarzı sivil direniş gerekiyor. Her gün iki saat çalışmayı bırakalım. Filistinlilerin hepsi otursun. Açlık grevlerine gidelim. Her gün insanlar ölürse dünya bunu görür. Ben bile başlamaya hazırım." Ama Arafat silahlı intifadaya büyük destek verdi diye söze karıştığımda bu karara karşı çıkıyor: "İki taraf birbiriyle eş değil. Bizim küçük silahlarımız var onların tankları. Silahla bu işi çözemezsiniz." Söyleşimizin başında "Tek bir hayalim var gerçekleşmeyen. Son sorun bu olsun" demişti ya Masri. İşte bunu soruyorum son olarak: "Bugüne kadar gerçekleşmemiş tek hayalim Filistin devletinin kurulmasını görmekti. Her gün dua ediyorum. Allah bana Kudüs'ün Filistin toprağı olduğu günü görmemi ve Filistin'i bağımsız görmemi gösterir. İlk bağımsızlık günümüzde gidip Kudüs'te dua edeceğim." -BİTTİ-

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Dünya Haberleri
Diğer Dünya Haberleri
Kemik erimesi ilaçları gırtlak kanseri riskini artırıyor
BM: Tel Aviv nükleer tesislerini açmalı
Almanya'da ayrımcı doktor
Haber turu!
Kısa kısa
Ona dokunurlarsa ölecek
Uçak askeri üsse düştü
Futbol maçı izleyecekler
İngilizler Papa'yı umursamıyor
Sıfır Noktası'na cami tartışması
Yeni Zelanda'da şiddetli deprem
ABD'de Kuran yakma eylemi
Savaş değil festival
Asil Nadir yargı önüne çıktı
Karısı ve metresi onu bekliyor
Ülke kan gölüne döndü
Toprak altında en uzun kalma rekoru
Bu nasıl insanlık!
Titanik'in hiç yayınlanmamış görüntüleri
Rusya'da kabus yeniden başladı
HIV'li hücreleri yok ettiler
Banyo küvetiyle deniz aştı
Lady Gaga 'Lady Liberty' oldu
40 kişiyi toprak yuttu VİDEO
Evden üç bebek cesedi çıktı
Sinabung Yanardağı'nda hareketlenme
Tacikistan'da patlama
14 yılda 14 bin Müslüman
Botoksa 600 milyon dolar ceza
1700 yıllık manastırın üzerindeki malikâne...
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol