İran raporu tartışma yarattı

  • 08.09.2010
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun önceki gün İran'ın nükleer programı hakkında yayımladığı rapor tartışılmaya devam ediyor. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, nükleer enerji programlarının barışçıl olduğunu belirterek, "UAEK'nın bu raporu da nükleer enerji faaliyetlerimizin barışçıl çizgiden sapmadığını ortaya koyuyor'' dedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest ise nükleer enerji faaliyetlerini denetleyen UAEK müfettişleriyle ilgili karar alma yetkisinin kendilerinde olduğunu söyledi. Mihmanperest, Türkiye, İran ve Brezilya'nın ortak girişimiyle imzalanan Tahran Bildirisine bağlı kaldıklarını da yineledi. Raporda, İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl çizgiden sapmadığı belirtilmiş, ancak Tahran UAEK ile tam iş birliği yapmadığı için uyarılmıştı.

ABD: TAHRAN'IN TAVRINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Beyaz Saray sözcüsü Tommy Vietor, UAEK'nin raporu, "Rapor, İran'ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddettiğini ve nükleer programı genişletme çabasını gösteriyor" sözleriyle değerlendirdi. İsrail gazetesi Haaretz ise İran'ın elindeki yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum miktarının 22 kilogramı bulduğunu ve bu miktarın 3 atom bombası yapmaya yeter düzeyde olduğunu yazdı.

AVRUPA'DA AŞTİYANİ SEFERBERLİĞİ
İran'da kocasının ölümünün ardından iki kişiyle beraber olduğu için recm cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani'yi kurtarmak için Batı ülkeleri seferber oldu. Önceki gün Aştiyani'nin avukatı Muhammed Mustafai ve düşünür Bernard Henry Levy ile bir araya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Aştiyani'yi kurtarmak için gerekirse İran'a gidebileceğini söyledi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise İran'da Sakine Aştiyani'nin recm cezasına çarptırılmasını ''barbarca'' olarak niteledi.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Dünya Haberleri
Diğer Dünya Haberleri
Sorunlu bölgeden zorunlu tahliye...
Ölü sayısı 50'ye yükseldi
Davutoğlu'nun yeni mevkidaşı druças oldu
Evliya Çelebi'nin izinde dörtnala
Oyuncak yerine piton yılanı
"Türkiye, AB'de olsaydı kriz çıkmazdı"
'Umut Kazısı'nda 100 metre aşıldı
'190 kilosun, çalışman tehlikeli' diye kovdular
Haber turu
Yeni kabus ilk kez görüldü
Onları böyle ziyaret etti
Kurtarma deliği 100 metreyi geçti
Kendini yaktı ve aşağı atladı
Güney Pasifik'te şiddetli deprem
Yüzlerce köpekbalığı saldırdı
Ölümcül virüs korkutuyor
Gemide dehşet anları VİDEO
Şovu izlenme rekorları kırdı
Genç futbolcu ölümden döndü
Film setinde komalık oldu
Boyu sadece 70 santim
Psikolojide doğru sanılan 10 yanlış
Uçak caddeye çakıldı
21 yıl sonra gelen diploma
İran'da deprem
'Barışa inanmıyorum'
'Sel güvenlik zafiyeti yarattı'
Yanlış Irak hesabı Bağdat'tan döndü
Madenciler için yıpratıcı günler
Beyaz Saray, Kabulbank paniğine seyirci
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol