ABD'de tecavüz tanımına erkeklere saldırı da eklendi

  • AA
  • 08.01.2012
ABD yönetimi, tecavüz tanımının sınırlarını genişleterek, sadece kadınlara değil erkeklere yönelik saldırıları da tecavüz suçu kapsamına aldı ve kurbanların "direnmesi" şartını ortadan kaldırdı. ABD, FBI'ın tecavüzle ilgili 80 yıldır süren tanımında en kapsamlı değişikliğe gitti. 1927 yılından bu yana var olan suç tanımında sadece "bir kadınla isteği dışında zorla cinsel ilişkiye girilmesi" ifadesi yer alırken, yeni tanımda kurban ve saldırgan için her iki cinsiyet de kapsama alındı. Böylece artık sadece kadınlara yönelik değil, erkeklere yönelik saldırılar da tecavüz olarak görülecek.

80 YILLIK YASA DEĞİŞTİRİLDİ

Bunun yanında bakanlık, kurbanın "direnmesi" şartını ortadan kaldırarak, kurbanın rızası olmayan her tür saldırıyı tecavüz olarak tanımladı. Böylece, kurbanın alkol ve uyuşturucu dolayısıyla etkisiz hale gelmesi, fiziksel veya zihinsel engelinin bulunması ya da yaşının küçük olması gibi hallerde de kendi rızasının olması mümkün olamayacağından, bu durumlar da tecavüz kapsamına alındı. Ayrıca, eski tanımda kurbanla "oral" ve "anal" yolla cinsel ilişkiye girilmesi tecavüzden sayılmazken, yeni tanıma bunlar da girdi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 80 yıldan fazla süredir var olan bu düzenlemenin değiştirilmesinde aslında geç bile kalındığını ifade ederek, bu değişikliğin "tecavüz nedeniyle acı çeken erkek ve kadınlar için bir zafer" olduğunu söyledi. Adalet Bakanı Eric Holder da, "Bu kapsayıcı tanımlama, bu tür suçların kapsamlarını ve yoğunluğunu daha iyi anlamaya imkan sağlayacak" dedi. FBI'ın tahminlerine göre, 2010'da eski tanıma giren 85 bin tecavüz vakası bulunuyor ki, bu ülke genelinde bu suçların her 6.2 dakikada bir işlendiği anlamına geliyor. Ancak bu oranın 2011 yılının ilk yarısında yüzde 5.1 düştüğü belirtiliyor. Bunun yanında, Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nin 2010 araştırmasına göre, ABD'de neredeyse her 5 kadından 1'i ve her 71 erkekten 1'i, hayatlarının bir döneminde tecavüze maruz kaldığını belirtiyor. Bu yeni tanımla, daha önceki tanıma girmeyen saldırılar da tecavüz suçu kapsamına gireceği için, tecavüz kurbanlarının sayılarının daha doğru biçimde yansıtılacağı ifade ediliyor.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Dünya Haberleri
Diğer Dünya Haberleri
Kanadalı bakanın düğünü Facebook'ta
3 tren birbirine girdi
Ban'dan taraflara: Son aşamadayız
Jolie'ye dublör adayı
'Babam komünistti, gizli vaftiz edildim'
'Mübarek hasta, idam etmeyin'
Yelkenle dünya turu rekoru
Wulff, Arap usulü istifaya çağrıldı
Kanser değilmiş
Down sendromunu saptamada yeni test
Bir kişi daha kendini yaktı
İçişleri: Haşimi'yi bize teslim edin
Hıristiyanlar kaçmaya başladı
Santralde patlama: 6 ölü
3,5 tonluk su altı heykeli kayboldu
Turist kamerasına "hayalet" takıldı
2.5 milyar dolarlık radarın hedefi İran
Suriye'den "demir yumruk" resti
Somali'de hava saldırısı: 60 ölü
İran'dan şimdi de karada gözdağı
"Face-off" Belçika'da gerçek oldu
Chavez ABD'yi çok kızdırdı
Rus savaş gemileri Suriye yolunda
Hollanda'da camilere saldırıyorlar
Ladin'in sırları satıldı iddiası
12 milyon dolarlık evi yıktı
Balon kazası kamerada
ABD destroyeri İran gemisini kurtardı
45 günde devri alem
Yeni Zelanda'da balon düştü: 11 ölü
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol