Geriye yarım bir kubbe kaldı
Rodos’taki Osmanlı mirası olan tarihi Recep Paşa Camisi'nin yarıdan fazlası yıkıldı. Ne AB’nin verdiği bir milyon avroluk bütçenin kullanılmasına ne de Türkiye’nin camiye bakım yapmasına izin veriliyor.
Rodos'taki Osmanlı mirası Recep Paşa Cami, bölgede kayıt altındaki 28 camiden biri. 1626 yılında Recep Paşa tarafından yaptırılan cami, yıllardır bakım görmüyordu. Geçtiğimiz yılın aralık ayında caminin kubbeleri ile minaresinin bir bölümü yıkılmıştı. Türkiye'de büyük yankı uyandıran haberlerin ardından Türk makamları harekete geçse de camiye bakım yapılmasına izin çıkmadı.
Yunanistan, Türkiye'nin Rodos'taki Recep Paşa Camisi'nin onarım ve restorasyon çalışmalarıyla ilgili attığı adımları her seferinde geri çevirdi. Türkiye'nin kutsal mekana bakım yapmasına izin vermeyen Yunan makamları, sorunu kendilerinin çözeceğini dile getirdi.
Avrupa Birliği (AB), Recep Paşa Camisi'nin restorasyonu için 1 milyon avroluk bütçe ayırdı ve söz konusu bütçe Yunanistan'a verildi. Ancak Yunanistan, bütçenin ayrılmasına rağmen camiyle ilgili bir çalışma başlatmadı.
Sabah.com.tr'ye konuşan bir konsolosluk yetkilisi, bütçe çıkmasına rağmen onarımla ilgili bir adım atılmadığını, Yunan makamlarının onarım süreciyle ilgili bilgi vermediğini ve söz konusu restorasyonun ne zaman yapılacağının da kesinlikle bilinmediğini belirtti.
ETRAFI ÇİTLE ÇEVRİLDİ
Caminin yaklaşık yarısının tamamen yıkıldığını kaydeden Türkler ise, "Camiden geriye yarım bir kubbe kaldı. Her geçen gün caminin bir bölümü daha yerle bir oluyor. En son geçen Şubat ayında kubbenin biri daha yıkılmıştı" dedi.
Yunan makamları, Osmanlı mirası olan caminin etrafını çitle çevirdi. Caminin bulunduğu alana kimsenin girmesine izin verilmiyor. Rodos'ta sadece Recep Paşa Camisi değil Osmanlı'dan kalma çok sayıda başka cami, medrese, kütüphane, hamam gibi eserler de var. Konsolosluk yetkilileri Recep Paşa Camisi'nin dışında adadaki diğer eserlerin de yıkılma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor.
DIŞİŞLERİ'NDEN ATİNA'YA UYARI