Yaz mevsimi ile artan sıvı, meyve, sebze tüketimi; çocukların mikrop almasını ve buna bağlı ishalleri artırdığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Bahadır İşeri, anne ve babaları bu sinsi hastalık konusunda uyardı. Çoğu zaman anne ve babaların "Çocuktur ishal de olur, kusar da" diyerek önemsemediği yaz ishallerinin ihmal edildiğinde ölümcül olabildiğini kaydeden Dr. İşeri, "İshal, dünyada mikrop kaynaklı hastalıklar arasında en fazla ölüme neden olan 3. hastalık. Özellikle bebekler sıvı kaybına karşı çok zayıftır. Bazen 3 saatlik bir su kaybı bile bebeği yoğun bakımlık hale getirebilir" dedi. Hijyenik olmayan sular ile yine hijyenik olmayan sularla yıkanıp yenen meyve ve sebzelerin yaz ishallerinin baş nedeni olduğunu belirten Uzman Dr. İşeri, yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Suların güvenli olduğundan emin olmamız gerekiyor. Gerek çeşme suyu gerekse alınan damaca sularının hijyenik olup olmadığından en ufak bir şüpheniz varsa, mutlaka kaynatarak kullanınız. Öyle elektrikli ısıtıcılarla 5 dakika kaynatılan sular da güvenli hale gelmiş olmuyor. Bu sular en az 20-30 dakika kaynatılıp, ılıtıldıktan sonra içilmeli. Meyve ve sebzeler de bu su ile yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Ayrıca hijyen için ellerin çok sık, özellikle her yemek öncesi ve sonrasında yıkanması gerekir." Dr. İşeri, ishal'in 24 saatten uzun sürmesi ya da kanlı olması halinde, vakit kaybetmeden en yakın acil servise başvurmak gerektiğini de sözlerine ekledi.
KENDİ SERUMUNU HAZIRLA
Dr. İşeri, ishal durumunda meydana gelen sıvı kaybını önlemek için yapılması gerekeni de şöyle tarif etti: "İyice kaynatıldıktan sonra ılıtılmış bir litre suya, bir çorba kaşığı tuz, bir çorba kaşığı şeker, bir çay kaşığı da karbonat karıştırıp, içebildiği kadar bebek ya da çocuğa ara ara vermeliyiz. O şekilde hem su kaybını hem tuz ve şeker kaybını engellemiş olursunuz."