Tasarım kotona dokundu
İLİŞKİLİ HABERLER
Tasarım kotona dokundu
Beş parçası geliyor

Tasarım kotona dokundu

Modanın yeni gözbebeği Alexander Wang, Amerika'nın 'moda Oscar'ı sayılan CFDA büyük ödülü ile rüştünü iyice ispatladı. Wang'in de imzasını taşıyan Tasarım Edisyonları koleksiyonu, bu hafta satışa çıkıyor. Böylece 'lüks moda' bir kez daha sokağa iniyor, halka iyice yaklaşıyor

Kate Moss'a sormuşlar; "Hiçbir zaman giymeyeceğiniz kıyafet nedir?" diye. "Eşofman," diye cevap vermiş. Kendinden bu kadar emin konuşurken Alexander Wang ismini henüz duymamıştı herhalde! Eşofmanları yeniden 'cool' yapan Wang'i... Jean gömlekleri, body'leri, göbeği açıkta bırakan kısa üstleri hayatımıza yeniden sokan, yaz ortasında püsküllü, kaba botlara aşerdiren; çok yakında bize kısa taytlar da giydirecek olan Wang'i... 26 yaşındaki Çin asıllı Amerikalı tasarımcının isminin duyulması, hayli yeni aslında. O da Amerika'nın son yıllarda çıkardığı genç nesil 'dahi' modacılar kategorisine giriyor. Kıyafetlere ilgisi ise meslektaşları gibi çok daha önce başlamış. Doğup büyüdüğü Kaliforniya'da, abisinin sevgilisine parti elbiseleri dikerken 15 yaşında amatör bir defile yaparken bulmuş kendini. New York'taki Parsons School of Design'da okurken yaptığı Teen Vogue ve Marc Jacobs stajları ise mesleğe bir an önce atılmasına neden olmuş ve üniversite ikinci sınıftayken ürettiği üç adet unisex kaşmir kazakla moda dünyasına nihai adımını atmış.

KOTON KUMAŞ VE MOTOSİKLET KÜLTÜRÜ
Birkaç yıldır aksattırmadan her koleksiyonuyla adını zikrettiren Wang, geçen aylarda aldığı CFDA (Amerikan Moda Tasarımcıları Konseyi) ödülüyle yükselişini tescillemiş oldu. Biz severlerine de gün doğdu. Nasıl mı? Amerika'nın 'moda Oscar'ı sayılan bu yarışmayı kazananlar, Vogue dergisi ve Gap işbirliğiyle modaseverlere hemen ulaşabiliyor. Gap'in son üç yıldır 'Design Editions' (Tasarım Edisyonları) adı altında çıkardığı koleksiyonu daha önce Rodarte, Thakoon, 3.1 Philip Lim gibi isimler hazırlamıştı. Bu sene ise başta Wang olma üzere Vena Cava ve Albertus Swanepoel'in sınırlı sayıda üretilen tasarımları bütçe sarsmayan fiyalara satılacak.

ASLINDA ÇİZGİMİZ ÇOK BENZİYOR
30 Haziran'da Türkiye'de de satışa çıkacak olan koleksiyon için tasarımcılar, bu yıl Gap'in klasikleşen khaki'lerini (bir koton kumaş türü) yeniden yorumladı. Khaki materyalinden kumaşlarla yapılan elbise, ceket ve pantolonlar arasında en büyük heyecanla bekleneni, şüphesiz Wang imzalı olanlar. Özellikle motorsiklet montundan esinlenerek yaptığı khaki mont, satışa sunulduğu ülkelerde hızlı tükendi. Kendi markasının sonbahar-kış 2010 koleksiyonunda motosiklet kültüründen ilham aldığı hayli belirgin olan Wang, Gap için yaptığı ürünlerde de çizgisini devam ettirmiş belli ki. Bir yanda khaki kumaşı, diğer yanda asilikle bağdaştırılan bir kültür. İkisini bir araya getirebilmek bile büyük bir tasarım kabiliyetinin ürünü. Wang, Gap ile işbirliği yapmış olmaktan son derece mutlu. Özellikle khaki'leri yeniden yorumlama fikri, tasarımcının ağzının suyunu akıtmış belli ki: "Beyaz tişört yapmaya hazırlanırken tüm serinin khaki üzerine olacağını duydum ve çok şaşırdım. Normalde pek kullanmadığım bir renk ve materyaldir. O yüzden de kendimi test etmek, neler çıkabileceğini görmek güzel oldu," diyor Wang. Gap ile kendi çizgisi arasında benzerlikler bulduğunu da itiraf ediyor: "Gap de benim gibi klasikler ve basic kıyafetler üzerine yoğunlaşmış durumda. Modaya yaklaşımımız bayağı benzeşiyor aslında. Bu seriyi tasarlarken amacım bir yandan Gap'in müşterilerini göz önünde bulundururken diğer yandan da bu klasikleşmiş malzemeyi farklı kızlar için yorumlamaktı." Wang'in 'Design Editions' serisi için yaptığı tasarımlarda bahsettiği 'farklı kızlar', mesai saatleri dışındaki mankenler aslında. Bu bizim değil, kendisinin tabiri. 'Model off duty' terimi, Wang'in çizgisini anlatmak için sık kullandığı bir benzetme. Bir röportajında söylediği "Giyinip süslenince herkes hoş ve güzel görünür. İş, tatil günlerinde de iyi görünmeyi başarabilmektir" sözü, felsefesini iyi özetliyor. Modanın 'giyilebilir' olması meselesine fena halde takık; "Kimsenin giyemeyeceği şeyler yapmanın alemi yok" diyor. Klasik modanın sadece şatafatını değil, vücut tipi ve seksapel takıntısına da karşı çıkıyor Wang; "Benim müşterilerim, kendine güvenen kadınlar. İlla vücut hatlarını ortaya çıkarmak gibi bir saplantıları yok. Yeri gelir kendine iki beden büyük gelen şeyi de satın alır. Jean üzerine giyilen tişörtün de seksi olabileceğini bilir".

MEVSİMLERLE DALGA GEÇİYOR
Wang'in 'deneysel, asi görünümden korkmayan ve 'çok uğraşılmış görünümden hoşlanmayan' diye nitelediği kadın takipçileri arasında Amerikan Vogue'un yayın yönetmeni Anna Wintour da var, çantalarının en büyük hayranı olduğunu sık sık dile getiren Mary-Kate Olsen da. En yakın arkadaşı ve 'ilham kaynağım' dediği tasarımcı/manken Erin Wasson ise, Wang'in geçen aylarda çıkardığı mücevher koleksiyonundan sorumlu. "Kıyafetler kadar ayakkabılara da meraklıyım aslında. Elbiselerden önce peçetelere ayakkabılar çiziktirirdim" diyen Wang, o işe de el attı. Yine bu yıl piyasaya çıkardığı ilk koleksiyonu, ilkbahar-yaz sezonunun yere yakın modasını ciddi anlamda sarstı. Saçaklı ve kaba hatlı, burnu açık botları hatırladınız mı? Yaz sezonu için yaptığı bu botlarla Wang, mevsimlerle resmen dalga geçiyor. Peki Wang için sırada ne var? Bir kere Japon hazır giyim devi Uniqlo için bir koleksiyon. Ardından da motorcu kızlarla yeniden tanıştıracak bizi Wang. Sonbaharkış aylarında modernize edilmiş taytlar ve şortlar giydirecek, deri ceketleri kapış kapış gidecek. Sivri burunlu ve bağcıklı botlarına göz atmayı unutmayın derim. Aslında tüm aksesuvar koleksiyonu göz hapsine alınmalı. Bu arada Alexander Wang'in kendi markası ise, V2K Designers mağazalarında satılıyor.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Güncel Haberleri
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
GÜNLÜK BURÇ YORUMLARI
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol