Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Sınav kaygısı

Yaşamda olduğu gibi sınavlarda da başarılı olabilmek, çalışabilmek için belli oranda kaygı gereklidir. Hiç kaygımız olmazsa başlamakta ve yoğunlaşmakta zorluk çekeriz. Önemli olan bu kaygıyı belli bir düzeyde tutabilmektir. Sınav kaygısı sadece büyük sınavlara özgü değildir. Bazı çocuklar için her sınav bir kaygı kaynağıdır. Bu kaygı, çalışmasıyla bağlantılı değildir. Sınavla ilgili yarattığı olumsuz düşünceler, sınavın kötü geçeceğine ilişkin inanışlar, bu kaygının kaynağıdır. Kaygı belirtileri sınav performansında gerçekten düşüşe neden olur. Bu kaygılar başarılı olamama korkusu olan ve bu korkunun aileler tarafından desteklendiği çocuklarda daha sık görülür. Eğer çocuk ailesinin başarıyı çok istediğini hissederse, bu şekilde büyütülmüşse 'ailesinin sevgisinin başarısına bağlı olduğunu, başarısız olduğunda sevilmeyeceğini' düşünür. Bu durum kaygıyı artırır. Günlük sınavların dışında, liselere ve üniversiteye giriş sınavı öncesi, aileler bir yandan çocuklarına sınavın önemli olmadığını, elinden geleni yapmasını söyler, bir yandan çok çalışmasını ister ve bir yandan da konuşmaların içine, bu sınavı kazandığında her şeyin daha iyi olacağı, yaşamını değiştireceğini sıkıştırır. Sonra çocuğun kaygısına şaşırır ve baş etmesini bekler. Bunun dışında, kendine güvensizlik, karamsarlık, daha önceki başarısızlıklar, beklentilerin gerçeğe uygunsuzluğu ve bilgisiz olmak kaygı nedenleridir. Ayrıca plansız-programsız olmak, hedef belirleyememek, arkadaşların olumsuz etkileri kaygıyı artırır. Kaygı sırasında sıkıntı, terleme, titreme gibi fizyolojik belirtilerin yanı sıra, olumsuz düşünceler gelir. "Kazanamazsam benim sonum olur, ailem çok fedakârlık yaptı, onların yüzüne bakamam, kazanamazsam rezil olurum, arkadaşlarım ne düşünür, kazanamazsam ben değersiz biriyim, kazanamazsam iyi bir mesleğim olmayacak, geleceğim ve mutluluğum bu sınava bağlı" gibi düşünceleri olumlu hale çevirmek, kaygıyı azaltmak için önemlidir.

Sınav kaygısıyla baş etme

Ailelerin gerekli ortamı hazırladıktan sonra, çocuklarına her koşulda yanlarında olacaklarını hissettirmeleri gerekir. Çocuk, ailesinin sevgisini sadece başarıyla kazanamayacağını öğrenmelidir. Bunları yapmasına karşın, aile sınav kaygısının sürdüğünü görürse profesyonel yardım aramalıdır. Çocuk içinse ilk değerlendirilmesi gereken, genel olarak kaygı yaratan bir sorunu olup olmadığının anlaşılmasıdır. Eğer bu tür bir sorunu varsa öncelikle o sorunun tedavisi gerekir. Tüm bunların dışında sınav kaygısı ile başa çıkmak için:

Genel önlemler
Program hazırlamak.
Düzenli çalışmak.
Tekrar etmek.
Günlük ve ileriye dönük gerçekçi hedefler koymak.
Başkalarının söyledikleriyle değil, kendi sonuçlarına göre karar vermek.
Sosyal faaliyetlerden tamamen kopmayıp, planlı bir şekilde devam etmek.

Sınavdan önce
Sınav öncesinde yeni, bilinmeyen konuları çalışmaya gayret etmemek.
Uygun beslenmek.
İyi uyumak.
Egzersiz yapmak.

Sınav sabahı ve sınav
Bilmediklerinizi değil, bildiğiniz şeyleri aklınıza getirin.
Sınava girmeden önce sizi rahatlatan durumu bilerek davranın. Yani arkadaşlarla konuşma, aileyle olma, yalnız kalma gibi...
Sınav süresini iyi ayarlayın. Kaç soru olduğunu, her soruya ne kadar zaman ayırabileceğinizi gözden geçirin.
Yönergeleri dikkatli okumak gerekir. İstenileni tam anlamak önemlidir. Çocuğumuzun geleceği, eğitimli, sosyal olması, iyi bir okulda okuması çok önemlidir. Ama, yaşamı ve sağlığı her şeyden önce gelir. Kaygıyla baş edebilir ve birbirinize güvenir, inanırsanız üstesinden gelinmeyecek hiçbir sınav yoktur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA