Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

Çok yaşasın bebekler

'Çok Yaşa Bebek' projesi, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından bebeklere tam ve yeterli tıbbi müdahale sunulmasına katkı sağlamak amacıyla 2003'te başlatılmıştı. Bu amaç kapsamında 'Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği', 'Türk Pediatri Kurumu' ve Hacettepe Üniversitesi'nden oluşan Danışma Kurulu işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında bugüne kadar Türkiye'nin 63 ilinde ihtiyaç tespiti yapılan 160 hastanenin yenidoğan, çocuk acil ve yoğun bakım bölümlerine tıbbi cihaz bağışında bulunulmuş oluyor. Bir başka deyişle yedi yılda hastanelere bağışlanan 780 cihazla bugün 20 bini aşkın bebek 'hayat'a tutunuyor. Sorunlu yeni doğan bebeklerin hayata tutunması için yalnızca yeterli tıbbi müdahale ile gerekli mi? Kazalar da bebekleri bekleyen tehlikelerin başında gelmiyor mu?
İstatistikler gösteriyor ki, kazalar günümüzde gelişmekte olan ülkelerde beş yaş altı çocuklarda ölüme sebep olan ilk beş neden içinde yer almakta.
Türkiye'de de her gün 10'dan fazla çocuk, yılda ise yaklaşık 5 bin çocuk kazalar sonucu hayatını yitirmekte...
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün istatistiklerine ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 'Türkiye'de Sağlığa Bakış 2007' raporuna göre de, ülkemizde her yıl ortalama 1 milyon 100 bin çocuk doğuyor ve yeni doğan her bin çocuktan 22'si, yani günde 60'dan fazla bebek, yaşamının daha ilk yılında yaşama veda etmekte.
TBB de işte bu verilerden yola çıkarak 'Çok Yaşa Bebek' projesi kapsamında bir süredir 'Çocukları Kazalardan Koruma' konulu anne-baba eğitimleri düzenliyor. Eğitimler kapsamında bugüne dek Diyarbakır, Edirne, İstanbul, Kocaeli, Şanlıurfa, Mardin, İzmir, Van ve Trabzon'da yapılan eğitimler ile 2 bin 500 anne-babanın, 'çocukları kazalardan koruma' konusunda bilinçlenmesine katkıda bulunuldu. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği işbirliğiyle hazırlanan eğitimlerde ailelere, çocukların sağlığını evde, otomobilde, okulda tehdit eden en büyük tehlikelere, yaralanmalara ve zehirlenmelere karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi veriliyor. Bebek güvenliği, ev güvenliği, araç ve yol güvenliği, zehirlenmelerden korunmayla su güvenliği ve boğulmalardan korunma konularının ele alındığı eğitimde ayrıca çocuklarda temel yaşam desteği ile ilgili uygulamalı bilgi aktarılıyor. 'Çok Yaşa Bebek' projesi, geçen yıl eğitim ayağına eklenen yeni bir açılımla daha da güçlendi.
TBB, proje kapsamında Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği'yle gerçekleştirdiği işbirliğiyle Türkiye'deki çocuk doktorları için 'Çocuklarda İleri Yaşam Desteği Kursları' (PALS) da vermeye başladı.
TBB'nin bu sosyal dayanışma projesini destekliyor ve emeği geçenlere dünyamızın sonsuz renkli çiçekleri bebekleri adına teşekkür ediyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA