'Faiz indirimi için hâlâ yerimiz var'

  • 02.07.2009

Amerika ve Avrupa'nın krize hızlı faiz indirimiyle tepki verdiğini hatırlatan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Başçı "Onların tek çaresi para basmak, bizim faiz indirimi için yerimiz var" dedi Türkiye'nin ilk kez dengeleyici bir para politikası uygulama fırsatına sahip olduğunu ifade eden Erdem Başçı "Şu anda iki riskten korkuluyor enflasyon ve deflasyon" diye konuştu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, Türkiye'nin faiz indirimleri için hala yerinin olduğunu bildirdi. "Kriz Sonrası Küresel Ekonomik Düzen ve Türkiye Ekonomisi'' konferansında konuşan Başçı, dünya merkez bankalarının krize çok hızlı bir şekilde faiz indirerek tepki verdiğini hatırlattı. ABD ve İngiltere'nin 5 puan, Avrupa ülkelerinin 3.5 puanlık faiz indirimini kısa bir süre içinde yaptığını ifade eden Başçı, "Onlar artık faiz indiremeyecekleri için tek çareleri para basmak ama bizim gidecek yerimiz var. Hala daha politika tepkisi gerekirse politika tepkisi verebileceğiz. Ne yönde? Ekonomik aktiviteyi destekleme yönünde faizleri bir miktar daha indirme imkanımız var'' dedi.

GİDECEK YERLERİ YOK
Çin, Macaristan ve Brezilya'da reel faizlerin hala artıda olduğunu, fakat pek çok ülkede eksi seviyeye düştüğünü vurgulayan Başçı, onların gidecek fazla yeri kalmadığını, Şili'de nominal faizlerin sıfıra yaklaştığını, reel faizlerin de ekside olduğunu anlattı. Erdem Başçı, krize karşı gidecek yeri kalmayan merkez bankalarının başka politika araçlarını kullanabileceklerini, parasal genişleme yapabileceklerini, bilançolarını büyütebileceklerini kaydetti.

DEFLASYONDAN KORKULUYOR

Bir katılımcının sorusu üzerine Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, Türkiye'nin ilk defa dengeleyici bir para politikası uygulama fırsatına sahip olduğunu ifade ederek "Herkesin inanması gerekiyor ki enflasyon düşecek. Şu anda iki riskten korkuluyor; enflasyon ve deflasyondan korkuluyor. Merkez bankaları şu anda karşı karşıya kaldığımız problemin resesyon ve deflasyon olduğunu düşünüyor. Eylemleriyle bunu gösteriyorlar, sözleriyle bunu söylüyorlar'' şeklinde konuştu. Yapı Kredi Yatırım Başekonomisti Cevdet Akçay Türkiye tarihinde ilk kez düşük döviz düşük faiz döneminin yaşadığının altını çizerek "Bu ilk defa oldu hayırlı birşey. Merkez Bankası'na bunun korunması için büyük görev düşüyor Akçay, Türkiye'de ihracata dayalı büyüme stratejisine karşın, ihracatın büyümenin motoru olamayacağını belirtti. Akçay net ihracatın büyümeye katkısının uzun süre negatif olacağının altını çizdi ve uzunca bir süre cari açıkla kaynak yaratılacağını dile getirdi.

'İnandırıcı program faizi düşürür'
Uzun vadeli faizlerin düşmemesinin iki nedeni olabileceğini kaydeden Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Başçı bu nedenleri şöyle açıkladı: "Bu durum vade priminden kaynaklanıyor olabilir ya da enflasyon riski dikkate alındığı için olabilir. Bunu henüz ölçmedik." Erdem Başçı faizlerin düşmesi için ise hükümetin açıklayacağı orta vadeli programın inandırıcı bulunması gerektiğini kaydetti. Başçı "O zaman uzun vadeli faizlerin düştüğünü göreceğiz" diye konuştu.

Nobelli iktisatçı ışık görüyor

Nobel ekonomi ödüllü Robert Lucas Türkiye'nin ilk çeyrekteki yüzde 13.8'lik küçülmesine karşın umutlu olduğunu söyledi. Lucas, Türkiye'nin dayanıklı tüketim ve otomotiv gibi talebe duyarlı mallar ürettiğini dolayısıyla krizden çok etkilendiğini belirtti ve ekledi: "Bu bir ironi... Türkiye iyi mal ürettiği için krizden ağır etkileniyor. Ancak bu gelecek için bir umut. Dış talep toparlandığında büyüme daha kolay olacak." Lucas tüneldeki ışık konusunda da "Ben iyimserim, görünen gerçek bir ışık" dedi.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Ekonomi Haberleri
Diğer Ekonomi Haberleri
Türk Telekom özelleştirmesi Cerrahoğlu'na üç ödül daha getirdi
Ağaoğlu, Sky Towers projesi ile Ataşehir'e tepeden bakacak
Fransızların Türk mevsiminde 'sımsıcak' açılış komedisi!
Operatörler 3N ile hız yarışına 'test sürüşüyle' başladı
KOBİ'lere web çözümü için IBM ile Medyasoft işbirliği yaptı
'İşadamı tanınmak için AVM yatırımı yapıyor'
Kişi başı gelirde Avrupa'da 32. olduk
Sigaraya 50 kuruşluk ÖTV zammı
İhracatta 100'den geri sayım başladı
'Teşvik paketini dinleyen bakanların ağzı açık kaldı'
Körfez geçişi onaylandı İzmit'e asma köprü geliyor
Çin'in doların peşini bırakmaya niyeti yok
Soros: Yatırımcılar krizden ders almadı
Ruth Madoff 'şimdilik' yargılanmayacak
IMF 150 milyar $'lık tahvil ihraç edecek
Borsa, Lehman'ın batışı öncesine döndü
'Belirsizlik sürüyor temkinli olalım'
Akaryakıtçılardan eylem
İstanbullular'a üçüncü köprü uyarısı
Kamuda anlaşma yok
Bu ilaçlara dikkat!
İşte Avrupa'nın en zengini
''Petrol fiyatları düşebilir''
Enflasyon düştü
FB kamp satışına karşı dava
''1 ev alana, 2 ev bedava''
İhracatta % 32'lik gerileme
İETT şoförlerinden maaş eylemi
Asgari ücret zammı yürürlükte
Borsa rekorunu yeniledi!
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
İMKB 100 (2012/05/25)
İMKB 100 54396,47
Değişim oranı % -0,95
Hacim-milyon TL 1318343747
Yükselen hisse 128
Düşen hisse 213
Değişmeyen hisse 266
İMKB 100 DEĞİŞİM GRAFİĞİ
2012/05/25
1000 TL'NİZ GEÇEN HAFTA NE OLDU
USD % 0,79 1014,5 TL
EURO % -0,26 994 TL
IMKB % -6,38 936,24 TL
DÖVİZ
Döviz Alış Satış
ABD Doları 1,838 1,839
EURO 2,3115 2,3125
İngiliz Sterlini 2,875 2,89
İsviçe Frangı 1,916 1,927
Japon Yeni 2,295 2,316
PARİTELER
Döviz Parite
Euro / USD 1,2575
Sterlin / USD 1,5715
USD / Japon Yeni 0,794
USD / İsviçre Frangı 0,9543
DÜNYA BORSALARI
Borsa Son Değer %Değişim
Bombay SENSEX 16222,30 1,72
FTSE 100 London 5350,05 1,59
Hang Seng HK 20501,67 0,31
Argentina MERVAL 2340,26 2,26
DJ Transport 5108,40 0,81
Bovespa, Sao Paulo 54063,00 -1,02
Taiwan Weighted 7147,75 -1,75
Straits Times 2780,42 -1,53
Athens Composite Index 502,52 -4,53
Thailand SET 1110,70 -1,84
HİSSELER
Sembol (ör: "ISCTR")
ARA
YÜKSELEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
INDES 3,19 12,32
GDKYO 1,27 9,48
MEGAP 2,30 6,98
NIBAS 2,32 6,91
DÜŞEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
OSTIM 2,21 -25,08
DENIZ 14,75 -16,90
EUKYO 3,50 -14,43
CEYLN 2,08 -12,24
EN YÜKSEK İŞLEM HACMİ
Hisse Hacim
AKBNK 5,46
GARAN 5,86
ISCTR 3,78
HALKB 10,90
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol