Ayakkabılı protesto dış basında

  • yeni haber
  • ANKA
  • Giriş Saati : 02.10.2009 10:47
    Güncelleme : 02.10.2009 11:00

İstanbul'daki IMF toplantısına Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a Selçuk Özbek adlı Türk gazetecisince ayakkabı atılması olayı yurt dışında da yankı bulurken Türkiye'nin IMF ile ilişkileri de üzerinde duruluyor. Financial Times gazetesi, olayın, ülkenin, IMF'ye karşı duyulan "derin güvensizliği"ni yansıttığı yorumunu yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye-IMF ilişkileri değerlendirdiği, Türkiye muhabirini Delphine Strauss imzalı haberinde "Strauss-Kahn, ayakkabı atılma protestosunun hedefi oldu" başlığını kullandı. Gazete, "Dominique Strauss-Kahn, İstanbul'da düzenlenen IMF'nin yıllık toplantılarının başlangıcında öğrencilere hitap ettiği sırada, ilk denemesi George W. Bush'a karşı yapılan ayakkabı atılma tekniğinin son hedefi oldu" diye yazdı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Bilgi Üniversitesinde meydana gelen olayın, toplantılara ev sahipliğini yapan ülkenin, IMF'ye karşı duyulan "derin güvensizliği"ni yansıttığı yorumunu yapan gazete, Selçuk Özbek'in Strauss-Kahn'a spor ayakkabı fırlatırken "Hırsız IMF" diye bağırdığına da dikkat çekti.

"KRİZLER, TÜRKİYE'Yİ İMF'NİN EN SÜREKLİ MÜŞTERİLERİNDEN BİRİ HALİNE GETİRDİ"

İngiliz gazetesi, İstanbul'un şimdiye kadar iki defa IMF toplantılarına evsahipliğini yapan tek kent olduğuna da işaret ettiği haberinde "Ekonomik krizlere olan yatkınlığının Türkiye'nin IMF'nin en sürekli müşterilerinden biri haline getirdi" görüşünü dile getirdi.

Birçok Türk'ün, IMF'yi Türkiye'nin dış kaynaklarına bağımlılığını artırmakla suçladığı yorumunu da yapan gazete, bir köşe yazarının, Türkiye ile IMF arasındaki ilişkilerini bir "uyuşturucu bağımlısı ile uyuşturucu satıcısı" arasındaki ilişkiye benzettiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Ancak 18 defa kredi aldıktan sonra ve bir yıl boyunca yeni bir finansman paketi konusunda aralıklarla görüşmeler yapılmasının ardından hükümet, ne IMF'nin paralarına ne de politika reçetelerine bağlı olduğunu ispatlamaya kararlı."

"ERDOĞAN BASKILARA RAĞMEN TUTARLI BİR BİÇİMDE IMF'YE HAYIR DEDİ"


Gazete, bu çerçevede Goldman Sachs'ın ekonomisti Ahmet Akarlı'nın, "Küresel krizin en oynak ve belirsiz günlerinde bile Başbakan Erdoğan'ın, hem yurt içi, hem yurt dışı iş çevrelerinin baskılarına rağmen tutarlı bir biçimde IMF'ye "hayır' dedi" değerlendirmesine yer verdi.

Türkiye'nin bu yeni güveninin, ülkedeki acı verici resesyona rağmen ortaya çıktığını belirten gazete, Dünya Bankası'nı kaynak göstererek Türkiye'nin en büyük beş kentinde gerçekleştirilen bir anketin ailelerin dörtte üçünün bu yıl gelirlerinin azaldığını gösterdiğini de aktardı.

"YENİ MALİ HEDEFLER YETERİNCE İDDİALI DEĞİL" KAYGILARI

"Buna karşın IMF, Türk ekonomisinin bu yıl Avrupa'daki benzer yükselen ekonomilerden çok daha fazla zorluklar çekse de daha hızlı toparlanacağını sanıyor" da diye yazan gazete, IMF yetkilisi Jörg Decressin'in, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 6.5 küçüldükten sonra gelecek yılda yüzde 3.7 büyümesini beklediğine dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

"Ekonomistler, kriz gevşetirken mali alandaki kemer sıkma politikalarının yeni hedefleri yeterince iddialı olmamasından ve IMF kaynakları veya gözetimi olmadan yüksek düzeydeki devlet borçlanmalarının, özel sektör kredileri için kaynak bırakmamasından, toparlamayı yavaşlatmasından kaygılanıyor."

Financial Times. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer'in, Türkiye'nin sağlam bankacılık sektörünün, hem reel ekonomideki yatırımlara, hem de kamu borçlanmalarına kaynak sağlayacak kadar güçlü olduğunu söylediğine dikkat çektiği haberinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da ucuz IMF kaynaklarının avantajını kabul etmekle birlikte IMF yıllık toplantılarının sona ermesinden sonra yapılabilecek müzakerelerin Türkiye'nin kendi mali planlarının temelinde yürütüleceğini net bir biçimde diye getirdiğine de işaret etti.

kalan karakter 460

hamza genc hamza genc // İSTANBUL

ucuz şöhret peşinde koşan bir çocuk emperyalizme karşı ama ayağına giydiği ve sonrasında attığı ayakkabı nike bunlar boş insanlar

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 02.10.2009 11:33
zirhli34 zirhli34 // KOCAELİ

İMF Başkanı'na sorulsa;sizi atılan ayakkabı mı daha çok acıttı,yoksa BAŞBAKAN'IN ''HAYIR!'' demesi mi? Eminim ikincisi acıtmıştır,birinciye zaten başka yeriyle güldü!. En etkili silah, ayakkabı değil,söz veya yazıdır!.. Bunu okullarda öğrencilere öğretmiyorlar mı? Hiç olmazsa Al Pacino'nun oynadığı,''Kadın Kokusu'' filmini seyrettirsinler!.

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 02.10.2009 11:08

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Ekonomi Haberleri
Diğer Ekonomi Haberleri
Telekom çocuklara güvenli internet için kolları sıvadı
Petkim kapasitesini yüzde 10 artıracak
Kardeş Koç'tan uyarı: TÜSİAD artık değişmeli
BORSA KORİDORU
Merkez Bankası'ndan müjde: Ekonomide daralma sona erdi
Trichet: Avrupa 2011'de teşvikten uzaklaşmalı
G-20 Gözetim Raporu: Mali destek korunsun
Kişi başına milli gelir 8 bin dolara düşecek
'Bu yıl yüzde 6.5 küçülür seneye ise sıçrarsınız'
IMF Başkanı'na Bush tarifesi
İhracat rakamları açıklandı
IMF başkanına ayakkabılı protesto
“Dumankaya Mobil” İstanbul Yollarında
Tüm ATM'ler birleşti
Piyasalarda bugün
Trafo fabrikasına galoşla giriliyor
Şok, bir günde 15 mağaza açtı
TÜSİAD YİK'te vergi konuşulacak
En pahalısı Güleryüz, en çok kazanan Doğançay
Orta Asya su satrancında Kırgızistan hamlesi geliyor
Borsa koridoru
Yaşar Holding 64'üncü yaşını kutladı
'Doğu projelerimiz kapıda'
19 otomotiv şirketine fiyat paylaşımı soruşturması
Sabancı-Toyota evliliği bitti, ALJ devri başladı
"Çalık'ın yatırımı mutlaka yapılmalı"
Otomobil almak için son günü bekleyenler eve eli boş döndü
Vergi indiriminde uzatma yok, hurda indirimi masada
Tarihi toplantı kırılganlık tartışması ile başladı
'IMF ile ya evet ya hayır
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
İMKB 100 (2012/05/25)
İMKB 100 54809,94
Değişim oranı % -0,19
Hacim-milyon TL 2361037723
Yükselen hisse 176
Düşen hisse 225
Değişmeyen hisse 206
İMKB 100 DEĞİŞİM GRAFİĞİ
2012/05/25
1000 TL'NİZ GEÇEN HAFTA NE OLDU
USD % 1,04 1019 TL
EURO % -0,47 989 TL
IMKB % -5,66 943,36 TL
DÖVİZ
Döviz Alış Satış
ABD Doları 1,8425 1,8435
EURO 2,3065 2,3075
İngiliz Sterlini 2,875 2,889
İsviçe Frangı 1,913 1,923
Japon Yeni 2,297 2,318
PARİTELER
Döviz Parite
Euro / USD 1,2517
Sterlin / USD 1,5671
USD / Japon Yeni 0,7953
USD / İsviçre Frangı 0,9587
DÜNYA BORSALARI
Borsa Son Değer %Değişim
Bombay SENSEX 16222,30 1,72
FTSE 100 London 5350,05 1,59
Hang Seng HK 20501,67 0,31
Argentina MERVAL 2340,26 2,26
DJ Transport 5108,40 0,81
Bovespa, Sao Paulo 54063,00 -1,02
Taiwan Weighted 7147,75 -1,75
Straits Times 2780,42 -1,53
Athens Composite Index 502,52 -4,53
Thailand SET 1110,70 -1,84
HİSSELER
Sembol (ör: "ISCTR")
ARA
YÜKSELEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
IZMDC 5,78 9,47
INDES 3,09 8,80
CBSBO 0,32 6,67
NIBAS 2,31 6,45
DÜŞEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
DENIZ 14,20 -20,00
CEYLN 2,08 -12,24
DOGUB 1,75 -12,06
EUKYO 3,62 -11,49
EN YÜKSEK İŞLEM HACMİ
Hisse Hacim
GARAN 5,86
AKBNK 5,44
ISCTR 3,75
VAKBN 2,99
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol