Ette artan fiyatlar fırsatçıları heyecanlandırdı. Gümrük istatistiklerine göre, yılın ilk yarısında ele geçirilen et ve et ürünleri, geçen yılın aynı dönemine göre 5 kattan fazla arttı. Geçen yılın ilk 6 ayında 30 bin lira değerinde 1.8 ton kaçak ete el konulurken, bu yıl 290 bin liralık 9.7 ton et ele geçirildi. Kaçak etlerin daha çok Suriye, Irak, İran ve Romanya üzerinden ülkeye sokulduğunu belirten yetkililer, kaçakçıların zula yöntemlerinin ise şaşkınlık yarattığını belirtiyor. Yetkililer, etleri naylon poşetlerle vücutlarına sararak, kamyon lastiklerinin içine yerleştirerek veya araç koltuklarının içine yapılan zulalarla yurda sokmaya çalışan kaçakçıların ortaya çıkarıldığını ifade ediyor. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, son dönemlerde kaçakçıların, kâr marjı yüksek olan akaryakıt ve fiyatların yükselmesi nedeniyle de et ürünlerine yöneldiğini söyledi. Verilere göre, etin yanı sıra bu yıl kaçak yakalamalarında en büyük artış oranı akaryakıt, sigara, içki ve tütünde görüldü. Ele geçirilen kaçak akaryakıt tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 350 oranında artarak 18.1 milyon lira oldu.
Hakkâri'de domuz eti
Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde piyasaya sürülmeye hazır kaçak domuz ve bufalo eti olduğu belirtilen 8 ton et ele geçirildi. Bir soğuk hava deposuna yapılan baskında ele geçirilen etlerin satılmak üzere Endonezya, İran, Irak'tan kaçak yollarla yurda sokulup Van'dan Yüksekova'ya getirildiği açıklandı. Yüksekova İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından gönderilen iki veteriner hekim tarafından yapılan incelemeler sonucunda depoda bulunan kaçak etler belediye ekipleri tarafından yakılarak, imha edildi.