Çiftçiye 3,1 milyar lira kredi

  • yeni haber
  • AA
  • Giriş Saati : 05.02.2011 14:10
    Güncelleme : 05.02.2011 15:19
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKB) Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, 2011 yılında 600 milyon lirası hayvancılık sektörüne olmak üzere toplam 3,1 milyar lira kredi kullandırmayı hedeflediklerini söyledi.

TTKKB Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, Ramada Plaza'da düzenlediği basın toplantısında, kurumun 2010 yılı faaliyetlerini değerlendirdi ve 2011 yılına yönelik hedefleri paylaştı.

Türkiye genelinde bin 791 kooperatif, 105 hizmet bürosu, 16 bölge birliği ve merkez birliği ile 1,1 milyon çiftçi ortağa hizmet verdiklerini anlatan Yıldırım, 2002 yılında Türkiye genelinde 302 milyon lira kredi kullandırılırken, 2010 yılında bu rakamın 2,65 milyar liraya çıktığını bildirdi.

2002'den bu yana ise 5 milyon 200 bin çiftçiye toplam 12,5 milyar lira kredi kullandırdıklarını kaydeden Yıldırım, bunun 9,5 milyar lirasının düşük faizli olduğunu söyledi.

2011 yılında 600 milyon lirası hayvancılık sektörüne olmak üzere toplam 3,1 miyar lira kredi kullandırmayı hedeflediklerini ifade eden Bedrettin Yıldırım, bölge birliklerinin 60 bin lira olan kredi verme yetkisinin de bu yıl 120 bin liraya çıkarıldığını kaydetti.

KREDİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ
İndirimli kredilerde yıllık faiz oranının yüzde 5, 5 yıl vadede ise yüzde sıfır olduğunu kaydeden Yıldırım, kredilerin geri dönüş oranının geçen yıl yüzde 95 düzeyine ulaştığını, 2010 yılı itibariyle de kefilsiz kredi uygulamasına başlandığını hatırlattı.

Yıldırım, ''Bugün Tarım Kredi kooperatiflerinin herhangi bir banka ya da finans kurumuna borcu yok. Özel ve kamu bankaları nezdinde kredibilitesi 1,5 milyar lira'' dedi.

4876 sayılı Kanun ile 587 bin 966 çiftçinin borçlarının yeniden yapılandırılmasının sağlandığını anlatan TTKKB Genel Müdürü, 5330 sayılı teşkilat kanununda yapılan değişikliklerle de Tarım Kredi Kooperatiflerinin daha demokratik ve özerk hale getirildiğini bildirdi.

Yıldırım, 2010 yılında 1 milyon 127 bin ton gübre, 199 milyon litre motorin ve 315 bin ton yem dağıtıldığını, ayrıca 85 bin ton sertifikalı tohumluğun çiftçilere ulaştırıldığını, 225 bin ton ortak ürün alımı gerçekleştirildiğini, ortak ürünlerinin hiper marketlerde satılmasının sağlandığını ve geçen yıl 2 milyar 36 milyon liralık satış yapıldığını anlattı.

TORBA YASA İLE 54 BİN ORTAĞIN KEFALETİ KALKACAK
2004 yılından önce kredi kullanan ortakların, kendi borçlarını ödeyen kefillerin kefaletinin ''Torba Yasa'' ile ortadan kaldırılacağını belirten Yıldırım, ''Bu durumda olan 54 bin ortağın kefaleti sona erecek ve Tarım Kredi imkanlarına yeniden kavuşacaklar'' diye konuştu.

Bugün bir gazetede Dünya Bankası uzmanının ''iyi ki IMF ile anlaşmadınız'' şeklinde bir demecini okuduğunu aktaran Yıldırım, ''2000'li yıllarda Dünya Bankası uzmanlarının Tarım Kredi ile ilgili raporları geldi. İyi ki o gün o kurumun uzmanlarının anlayışını dikkate alarak bu kurumu tasfiye etmedik, bunun için mutluyuz. Türkiye'deki duruşun yerli duruş olması hem kurumlarımız hem de Türkiye açısından ciddi bir kazanım olmuştur'' dedi.

KAYSERİ PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİNİN DURUMU
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifiyle ilgili son durumun sorulması üzerine Yıldırım, Merkez Birliği Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akay'ın kayyum olarak atandığını ve Akay'ın aynı zamanda oradaki iki şeker fabrikası ve 5-6 şirketin de yönetim kurulu başkanı olduğunu söyledi.

Söz konusu kooperatifteki birtakım usulsüzlükler ve yolsuzlukların kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Burada görev bize tevdi edildi. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin bir yöneticisi aynı zamanda Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifinin de yöneticisi oldu. İnşallah orada güzel şeyler olacağına eminiz, arkadaşımız gayretle çalışıyor. Bana (ne zaman burada, ne zaman orada çalışıyor) diye soruluyorlar. Ben de (gece burada, gündüz orada çalışıyor) diyorum. İnşallah orada güzel şeyler olacak. Orada 80 bin üretici var, o üreticilerin sıkıntı yaşamaması için Tarım Kredi, oradaki çiftçilerimizin yanında olacak. Arkadaşımıza bizden istediği her desteği vereceğiz.''

HAYVAN İTHALATI
Bedrettin Yıldırım, hayvan ithalatı konusundaki sorular üzerine, besi materyallerinin Türkiye'de üretilmesinin önemli olduğunu, fakat bugün Macaristan, ABD, Uruguay gibi ülkelerin çiftçilerinin ürünlerini çok daha pahalıya alarak o çiftçilere destek verdiklerini söyledi.

Hayvancılıkla ilgili destekler artınca Türkiye'de sektörle ilgili olsun olmasın çantayı eline alanın hayvan ithalatı yapmak üzere Macaristan'a, Bulgaristan'a, ABD'ye, Avustralya'ya gittiğini kaydeden Yıldırım, ''İnanın orada daha önce bin dolara tedarik ettiğimiz bir damızlık materyali 2 bin dolara ya da bin avroya tedarik ettiğimiz bir gebe hayvanın fiyatı da 2 bin avroya çıktı. O Bakımdan biz köklü bir çözümle bunun üstesinden gelineceğini biliyoruz ve üretim merkezleri oluşturmak için gayret ediyoruz, bu konuda planlamalar yapıyoruz'' dedi.

Kayseri'deki damızlık üretme çiftliğinde şu anda günlük 45 kilogram süt veren inekler bulunduğunu kaydeden Yıldırım, bu çiftliğin benzerini Kastamonu'da, Trakya'da, Mersin'de ve İzmir'de de planladıklarını bildirdi.

Türkiye'de 2007-2008 yılında tarım sektörünün ciddi bir kuraklık kriziyle karşı karşıya kaldığını ve o yıllarda süt fiyatları düştüğü için 1 milyona yakın süt ineğinin kesildiğini belirten Yıldırım, 1 milyon dişi materyal kesilince sıkıntılar başladığını söyledi.

Bu sorunun çözümü için hayvancılık desteklerinin kesintisiz devam etmesi gerektiğini dile getiren Bedrettin Yıldırım, ''Dışarıdan et getirerek fiyatlar baskı altına alabilirsiniz, ama ne kadar getireceksiniz. Burada üretmediğiniz etin ve sütün karşılığında başka ülkelerin çiftçilerine destek vermekle karşı karşıya kalıyorsunuz. Son yıllarda et ithalatından ciddi bir kaynak yurt dışına çıktı. Yerli üretimin teşvik edilmesi kaçınılmazdır. Bu konuda Tarım Bakanlığı da işin farkındadır'' dedi.

Bir gazetecinin ''Üretici sütleri yine sokağa dökmeye başladı, bunun arkasında yine bir süt ineği kesimi gelebilir mi?'' şeklindeki sorusu üzerine Yıldırım, ''Bütün korkumuz da bu. Sütün çok olduğu dönemlerde işletmelere destek verilerek süt tozuna dönüştürmek zorundayız. Bunun desteğini bakanlık süt tozu yapan fabrikalar veriyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz, sütü toplayan işletmelere bu desteğin verilmesi lazım'' diye konuştu.

Yıldırım, süt fiyatları piyasanın altına düşerse süt ineklerinin yine kesileceğine dikkati çekerek, ''Ümit ediyorum gerekli tedbirler alınıyordur'' dedi.

TOHUM KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALAR
Tohum konusundaki çalışmalarının sorulması üzerine Yıldırım, mısır tohum ıslahında önemli işler yaptıklarını bildirdi. Şu günlerde patates tohumuyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Tarım Bakanlığı önemli bir karar aldı. Dışarıdan tohum ithalatını durdurunca Türk çiftçisi ya tohum bulamayacak ya da kendi ürettiği patatesten tohum yapacak. Bu da verimi düşürecek. Ümit ediyorum ki buna bir çözüm bulunacak. Bu işin sahibi Tarım Bakanlığı, biz de eğer bu konuda deneyimli firmalar bulursak onlarla işbirliği yapıp Türkiye'de bu tohumun üretilmesi konusunda çalışma yapacağız.''
Yıldırım, şeker pancarı tohumu konusunda da özel sektörden yerli veya yabancı bir partner bulurlarsa bu konuyla ilgili faaliyetlere de başlayacaklarını kaydetti.

kalan karakter 460

hdytkaraca hdytkaraca // ANKARA

Çiftçiye balık verme balık tutmasına izin ver.

Aynı Görüşte misiniz?
evet4
hayır2
cevapla 05.02.2011 14:28
hdytkaraca hdytkaraca // ANKARA

hükümet çiftçiye sen ekme ben sana para vereyim sende bana seçimde oy ver diyor.

Aynı Görüşte misiniz?
evet7
hayır4
cevapla 05.02.2011 14:27

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Ekonomi Haberleri
Diğer Ekonomi Haberleri
Dolar dalgalandı
41 yıl sonra 5'in altında
Doğalgaza Mısır zammı olmayacak
IMF: Bütçeniz güçlü
TOKI International
Cine 5'e El Cezire talip
Yeni tehlike 'demokrasi açığı'
Elektrik üretimi artıyor
Türkiye'nin petrol faturası 21 milyar dolar
Reklamcılığın şampiyonlar ligi İstanbul'da
Aranan tohumlar bulundu
Tarım kredilerinde dönüş yüzde 98.4
Vodafone Türkiye 1 milyon yeni abone kazandı
'Nijerya büyüdü, size çok iş var'
Sabancı öğrencileri Türkiye'yi temsil edecek
Güneyin boşluğunu kuzey doldurdu
Türkiye'de düşüyor, Avrupa enflasyon endişesi yaşıyor
Alman sigorta fonları gayrimenkulde fırsat arıyor
Akaryakıta 7 kuruşluk zam
Sosyetenin gemisi Çin'de battı
Dünya gıda fiyatları 2.5 yılın zirvesinde
Tahvil 8.30'u aştı
Nijerya da TOKİ'den konut istedi
Gösteriler 49 milyar $'a mal oldu
Petrol karşılığı 5-10 bin konut
Sözleşmeli öğretmene müjde!
Akaryakıt bayileri de zam yaptı
En hızlı büyüyen operatör Vodafone
Fitch Mısır'ın notunu düşürdü
Gayrimenkulde büyüme beklentisi
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
İMKB 100 (2012/05/25)
İMKB 100 54809,94
Değişim oranı % -0,19
Hacim-milyon TL 2361037723
Yükselen hisse 174
Düşen hisse 228
Değişmeyen hisse 205
İMKB 100 DEĞİŞİM GRAFİĞİ
2012/05/25
1000 TL'NİZ GEÇEN HAFTA NE OLDU
USD % 0,74 1013,5 TL
EURO % -0,84 980,5 TL
IMKB % -4,4 956,02 TL
DÖVİZ
Döviz Alış Satış
ABD Doları 1,8425 1,8435
EURO 2,3065 2,3075
İngiliz Sterlini 2,89 2,903
İsviçe Frangı 1,92 1,931
Japon Yeni 2,305 2,326
PARİTELER
Döviz Parite
Euro / USD 1,2517
Sterlin / USD 1,5747
USD / Japon Yeni 0,7926
USD / İsviçre Frangı 0,9547
DÜNYA BORSALARI
Borsa Son Değer %Değişim
Bovespa, Sao Paulo 54463,16 0,74
Hang Seng HK 20501,67 0,31
Argentina MERVAL 2340,26 2,26
Nikkei 225 8580,39 0,2
T300 Comp. Toronto 11576,47 0,09
Taiwan Weighted 7147,75 -1,75
DJ Industrial 12454,83 -0,6
Straits Times 2780,42 -1,53
DJ Transport 5079,84 -0,56
All Ordinaries, Sydney 4081,20 -0,61
HİSSELER
Sembol (ör: "ISCTR")
ARA
YÜKSELEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
IZMDC 5,78 9,47
INDES 3,09 8,80
CBSBO 0,32 6,67
NIBAS 2,31 6,45
DÜŞEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
DENIZ 14,20 -20,00
ENKAI 4,02 -12,42
CEYLN 2,08 -12,24
DOGUB 1,75 -12,06
EN YÜKSEK İŞLEM HACMİ
Hisse Hacim
GARAN 5,86
AKBNK 5,44
ISCTR 3,75
VAKBN 2,99
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol