5 günlük hava durumu
30 Eylül 2011 Cuma

Taşeron işçiye kadro müjdesi

  • yeni haber
  • ANKA
  • Giriş Saati: 30.09.2011 10:45
    Güncelleme : 30.09.2011 10:45

Ankara 6. İş Mahkemesi, kamuda istihdam edilen 175 bin taşeron işçiyi ilgilendiren önemli bir karara imza attı.

Mahkeme, Türk Patent Enstitüsü'nde (TPE) taşeron işçi olarak çalıştırılırken, sözleşmeleri yenilenmeyerek kapı önüne konulan 54 işçi adına açılan davada 8 işçinin durumunu karara bağladı. Mahkeme, taşeron uygulamasının hukuka aykırı olduğunu, bu nedenle işçilerin taşeron şirketin değil asıl işveren TPE'nin işçileri olduğunu ve haksız bir şekilde işten çıkarıldıklarını tespit ederek, 8 işçinin işe iade edilmesi yönünde karar verdi.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Ankara 6. İş Mahkemesi önemli bir karara imza atarak, kamuda çalışan işçilerin, taşeron şirketlerin değil esas işveren olan çalıştıkları kurumların işçileri olduğunu ve bu şekilde taşeron işçilerin kamu kurumlarında kadroya geçmesinin önünü açacak bir kararı hükme bağladı.

KURUM, TAŞERONU ÇIKARIP YERİNE SÖZLEŞMELİ ALMIŞTI
Türk Patent Enstitüsü'nde yıllardır taşeron şirketler bünyesinde çalıştırılan 110 işçi, Türk Patent Enstitüsü'nün taşeron ihalesini yenilemeyeceğini açıklaması üzerine, 8 Mart 2011 tarihinde taşeron şirket tarafından işten çıkarılmıştı. Enstitü ise işten çıkarılan işçiler yerine 115 sözleşmeli personel almıştı.

DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikasının üyesi olan işçiler, işten çıkarma kararının gündeme gelmesi üzerine çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirmiş, işten çıkarmaların hukuka aykırı olduğunu duyurmuştu. Ancak çoğunluğu kadın 110 işçi, tam da Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde 8 Mart 2011 tarihinde işten çıkarılmıştı.

Bunun üzerine Sosyal-İş Sendikası, işten çıkarılan üyeleri için işe iade davası açtı. Sendika, başından bu yana Türk Patent Enstitüsü'ndeki taşeron uygulamasının hukuka aykırı ve hileli olduğunu, bu nedenle de İş Yasası'nın 2. maddesi uyarınca, işçilerin aslında taşeron şirketin değil asıl işveren olan Türk Patent Enstitüsü'nün işçisi olduğunu iddia ediyordu. Bu nedenle sendika üyeleri adına sendika avukatı F. Serdar Erman tarafından 54 üye adına açılan "işe iade davaları"nda hukuka aykırı taşeron uygulaması olduğu öne sürüldü ve işe iadenin asıl, tek ve gerçek işveren olan Türk Patent Enstitüsü'ne yapılması talep edildi.

46 İŞÇİNİN DAVASI SÜRÜYOR
Sendika tarafından açılan 54 işe iade davasının 8'i Ankara 6. İş Mahkemesi'nde, 46'sı ise Ankara 19. İş Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Ankara 6. İş Mahkemesi, 15 Eylül 2011 tarihinde 8 davayı sonuçlandırdı. Ankara 6. İş Mahkemesi, taşeron uygulamasının hukuka aykırı olduğunu, bu nedenle işçilerin taşeron şirketin değil Türk Patent Enstitüsü'nün işçileri olduğunu ve haksız bir şekilde işten çıkarıldıklarını tespit ederek, 8 üyenin Türk Patent Enstitüsü'ne işe iade edilmesi yönünde karar verdi.

KARAR EMSAL TEŞKİL EDİYOR
Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Ankara 6. İş Mahkemesi'nin kararının kamuda taşeron şirketlerde çalışan yüz binlerce işçi açısından önemli bir emsal teşkil ettiğini, çünkü birçok kamu kurumunda benzer hukuka aykırı taşeron uygulamalarının bulunduğunu söyledi. Ebetürk, bu kararın taşeron şirketlerdeki sendikal örgütlenmeler için fiili ve hukuki açıdan önemli bir örnek oluşturacağını düşündüklerini ifade ederek, "Bu açıdan Mahkeme'nin bu kararını gerek Türk Patent Enstitüsü'nde çalışan üyelerimiz adına gerek tüm taşeron işçiler adına mutlulukla karşılıyoruz" dedi.

Türk Patent Enstitüsü'nün kararı Yargıtay'a temyiz etmemesi halinde kararın kesinleşeceğini ve işçilerin işbaşı yapmak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuracaklarını söyleyen Ebetürk, "Kararın Yargıtay'a götürülmesi durumunda ise temyiz sürecinin sonucu beklenecek. Kararı temyiz edip etmemek elbette Türk Patent Enstitüsü'nün takdirindedir. Ancak sendika olarak, Türk Patent Enstitüsü'nün kararı temyiz etmemesini diliyoruz. Bununla birlikte temyiz süreci olsun ya da olmasın işe iade kararı kesinleştikten sonra üyelerimizin muhakkak işbaşı yaptırılmasını istiyoruz. Bu konuda son derece kararlıyız. Üyelerimiz de bir an önce işbaşı yapmak, yıllarını verdikleri ve severek çalıştıkları Türk Patent Enstitüsü'ne en kısa zamanda geri dönerek, görevlerinin başına geçmek istiyor" diye konuştu.

kalan karakter 460

anteplı anteplı

şırket elamanları 800alıyo kadrolu 2000alıyo bunu vıcdanları nasıl kabul edıyo butun işlerıde yapan şırket elemanlşarı

Aynı Görüşte misiniz?
evet142
hayır2
cevapla 17.11.2011 09:07
veli veli

Biz taşeron firmada çalışan belediyede Temizlik işçisiyiz. kadrolu işçiler 2.500tl alırken bız taşeronlar 800 tl alıyoruz işlerin hepsini biz yapıyoruz burdakı adalet nerde bu adaletı saglayın artık Sayın çelik bakanım . verdiğiniz sözleri tutmanızı rıca edıyoruz... Vergi indirimini kaldırıyor dediniz hala bi vergi indiriimden bir cevap gelmedi lütfen verdiğiniz sözleri yerine getirin.

Aynı Görüşte misiniz?
evet38
hayır0
cevapla 07.03.2013 08:53
hüseyin hüseyin

emniyet te çalışanlara kadroya geçiş varmı kadro istiyoruz işten çıkarılma korkusu yaşamak istemiyoruz

Aynı Görüşte misiniz?
evet25
hayır0
cevapla 04.01.2012 20:13
nuri nuri

belediyede taşeron işçi olarak calışıyorum ne yıllık iznimiz var nede sosyal haklarımız.. izin ihtiyacımazda yögmiyelerimiz kesiliyor.. geriye ne kaldıki zaten...siz deyerli büyüklerimizden kadro konusunda ve sendikal haklarda yardımcı olmanızı bekliyoruz ve inanıyorum ki yapacaksınız saygılarımla..

Aynı Görüşte misiniz?
evet130
hayır4
cevapla 26.02.2012 22:41
kemal kemal

ben 5 senedir tedaşta taşerona bağlı olarak çalışıyorum. bir çok arkadaşım elektriğe kapıldı her hangi bir özlük hakkımız olmadığı için hiç bir hak talep edemiyoruz .işimiz hem çok tehlikeli iş güvenliğimiz yok lütfen başbabakana ve çalışma bakanına sesleniyoruz lütfen bizi devlet bünyesine alsınlar.kadro istiyoruz.hep bu tehditlerle işten çıkartmalarla yaşamak istemiyoruz.

Aynı Görüşte misiniz?
evet45
hayır2
cevapla 31.03.2012 14:48
hüseyin hüseyin

insaallah önce işim garantili olur ve ardından bende hak ettiyim düzeyde maaşımı alırım ben 630tl alıp yanımdaki 1000 küsür maaş alması benimde hiç hoşuma gitmiyor. ben daha fazlasını yaptığım halde.

Aynı Görüşte misiniz?
evet102
hayır1
cevapla 06.11.2011 14:50
ozan ozan

sn faruk çelik 800 tl geçim yapmakıyım göreyim madem konuşuyosun

Aynı Görüşte misiniz?
evet2
hayır1
cevapla 12.04.2013 05:41
HASRET HASRET

HERKES Bİ TORPİL BULMUŞ KAMUDA TAŞERON DİE İŞE GİRMİŞ BİZLER DE AİLEDEN EVLADINDAN EŞİNDEN AYRI BAŞKA DİYARLARA ATANMIŞIZ ATANABİLMEK İÇİN VERİLEN UĞRAŞLAR CABASI YANLIŞ YAPMIŞIZ???????????? YAPMAMIZ GEREKEN TORPİL BULUP AİLEMİZİN YANINDA ÇALIŞMAKMIŞ.

Aynı Görüşte misiniz?
evet2
hayır9
cevapla 25.03.2013 11:30

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Ekonomi Haberleri

Doğalgaz fiyatlarına zam!
Yerli oto 200 milyon dolara üretilir
Altın değer kazanıyor
Borsa kapanışta toparlandı
Obama'nın ekonomi danışmanı geliyor
Verusa Acıselsan’ı satın aldı
Üç bankaya el konuldu
Elektrikli otomobile yerli şarj
The Economist uyardı: Korkun
Fitch'ten not artırımı açıklaması
Türkiye yumuşak iniş yaptı
Merkez'den döviz ihalesi
Karamehmet'e tahkim şoku
İşte İstanbul'da semt semt ev kiraları
Yeni Zelanda'nın notu kırıldı
Yerli tohum ithali unutturdu
İGDAŞ'ta ihaleye çıkılıyor
En zengin kasaba
'Türkiye yüzde 6,3 büyüyecek'
Bankaların kredi faiz oranları
İthalat ve ihracat arttı
Dolar 1,86 lirayı geçti
Yerli oto 20 binden ucuz
O zaman bu birlik neden var?
Bankalar kredi musluğunu açabilir
Suriye'ye ihracat durdu
Almanya Komşu'nun arkasında
Güne başlamadan bilmeniz gereken 10 konu
21 ay sonra elektriğe zam
Döviz notu artışını çoktan hak ettik
Türk ayakkabıcıların gözü Rus pazarında
Atık ısıyla Çanakkale'ye yetecek elektrik üretti
Yatırımcı DAP'ın 'dalga'sına kapılacak
'Enflasyon düşerse Fed harekete geçer'
Nokia, 3 bin 500 kişiyi daha işten çıkartacak
Protestocular Troyka'ya kapıları kapadı
'Kelepçeleri çıkaralım Türkiye'de banka alırız'
Merkez zorunlu karşılıkları azaltmalı
Bank Asya: Aracı kurum satın alacağız
Merkez, lobinin oyununa gelmedi
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
BIST 100 (2013/05/22)
BIST 100 93178,87
Değişim oranı % 2,18
Hacim-milyon TL 3232410115
Yükselen hisse 313
Düşen hisse 170
Değişmeyen hisse 352
BIST 100 DEĞİŞİM GRAFİĞİ
2013/05/22
1000 TL'NİZ GEÇEN HAFTA NE OLDU
USD % 1,79 1032,5 TL
EURO % 1,58 1037 TL
BIST % 3,8 1038,03 TL
DÖVİZ
Döviz Alış Satış
ABD Doları 1,8455 1,8465
EURO 2,3775 2,3785
İngiliz Sterlini 2,77 2,785
İsviçe Frangı 1,879 1,89
Japon Yeni 1,782 1,796
PARİTELER
Döviz Parite
Euro / USD 1,2881
Sterlin / USD 1,5083
USD / Japon Yeni 1,0281
USD / İsviçre Frangı 0,977
DÜNYA BORSALARI
Borsa Son Değer %Değişim
Bovespa, Sao Paulo 56265,32 1,01
T300 Comp. Toronto 12742,43 1,03
DJ Industrial 15387,58 0,34
ATX Index Vienna 2521,12 1,99
FTSE 100 London 6803,87 0,71
Hang Seng HK 23366,37 -0,54
Bombay SENSEX 20111,61 -0,56
Athens Composite Index 1090,89 -3,96
Argentina MERVAL 3637,76 -1,01
All Ordinaries, Sydney 5156,20 -0,56
HİSSELER
Sembol (ör: "ISCTR")
ARA
YÜKSELEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
MARTI 1,08 12,50
EOZAA 2,96 11,70
DGGYO 3,45 10,58
KRDMA 2,30 9,52
DÜŞEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
EDXPG 0,66 -17,50
DENGE 4,30 -11,89
AYES 1,62 -10,00
ATPET 2,65 -9,25
EN YÜKSEK İŞLEM HACMİ
Hisse Hacim
ISCTR 7,70
GARAN 11,25
TCELL 11,70
AKBNK 10,45
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol