GÜLLÜOĞLU32 yıl New York'ta yaşayan Ercan Karabeyoğlu, 1999'da Amerikalı eşi ve iki kızıyla Türkiye'ye kesin dönüş yapmış. Ancak ortağı ile ilişkileri beklediği gibi gitmemiş. Bunun üzerine Nejat Güllüoğlu ile temasa geçmiş ve ona söz verdiği gibi eşi ve bir kızını İstanbul'da bırakıp, küçük kızı ile birlikte New York'a geri dönmüş. Önce Brooklyn'de Güllüoğlu'nun bir şubesi ile işe başlamış. Karabeyoğlu'nun bugün 4'ü New York'ta, biri Los Angeles'ta ve biri de Miami'de olmak üzere 6 şubesi var. New York'taki şubelerin 2011 cirosu ise 2 milyon dolar oldu.
New York günde 15'er tepsi baklava ve börek yiyor
Kaç şubeniz oldu?
2004'te ilk şubeyi Brooklyn'de açtık. 2009'un sonlarında ise Manhattan açıldı. 3'üncüsü 2010'da Astoria Queens'da açtık ve binayı satın aldık... Astoria'da depomuz da var. 4'üncüsünü şubat ayında New Jersey'de açtık. Los Angeles'ta bir şubemiz var. Miami'de çalışmalarımız devam ediyor. Bugün yarın açıyoruz. İlk hedefimiz New York'ta 10'u bulmak ve ondan sonra Akdeniz ileri...
En çok hangi ürün satılıyor?
Kesinlikle fıstıklı baklava ve su böreği... Her ikisinden de günde ortalama 15 tepsi satıyoruz. İstanbul Kağıthane'de ise günde 25-30 tepsi fıstıklı baklava satılıyor. Şu anda simitte de iddialıyız... Amerikalılar simidi "The Lord of the Rings-Yüzüklerin Efendisi" olarak tanımlıyorlar. Onun dışında toplantılar oluyor. Bir toplantıya 15 tepsi birden gidiyor. O günleri saymıyorum. Mesela Muhtar Kent'in toplantılarına ve son zamanlarda da Donald Trump'ın yemeklerine tepsi tepsi baklava gidiyor.
Başka New Yorklu müdavimleriniz kimler?
Şu anda biz Astoria Queens'de Yunanlar'ın Yunanistan'dan sonra nüfus olaraı en kalabalık oldukları yerde mekan işletiyoruz. Kıbrıs'tan fazla Yunan var orada. Onların en büyük kilisesinin yanına açtık. Paskalya zamanı 50 bin kişiye baklava satıyoruz. Brooklyn Belediye Başkanı devamlı müşterimiz.
Baklavalarınızı nasıl tedarik ediyorsunuz?
Baklava şu anda tamamen Türkiye'de pişip her şeyiyle buraya geliyor. Türkiye'de bulduğunuz tadın aynısını burada buluyorsunuz.
ÇİĞKÖFTEMTürkiye'de kurulan ve 154 şubeye ulaşan Çiğköftem hamburger kültürünün anavatanı Amerika'da çiğköfteyi sevdirdi. Geçen yılı 7.3 milyon lira ciro ile kapattıklarını ifade eden Çiğköftem Marka Müdürü Ahmet Kaya, bu yılki hedeflerinin 10 milyon lira olduğunu söyledi. Manhattan East Village'da Çiğköftem restoranında buluştuğumuz ortaklardan Mehmet Atmaca Amerika için Çiburger adında özel bir ürün geliştirdiklerini ifade etti. Atmaca; "Sadece Manhattan'da 15 dükkân hedefliyoruz" dedi.
'Amerikalı çiğköfteyi sağlıklı olduğu için sevdi'
Ne kadardır Amerika'dasınız?
30 yıldır burada inşaat işleri yapıyorum. Trabzon Of'luyum. Çiğköftem'in sahibi Ahmet Güler ile bir akrabam vasıtasıyla anlaştık ve bu işe girdim. İlk restoranımızı Manhattan'da açtık. Ortağım Cengiz Demir ise kaportacıydı. Şimdi ikimiz de işlerimizi bıraktık ve bu işi yapıyoruz. İkinci dükkanı New Jersey'de açtık.
Amerikalı sevdi mi çiğköfteyi?
Şu anda istikbal var. Müşterimizin yüzde 50'si Amerikalı. Merak ediyorlar. Deniyorlar. Zaten sadece sebze, vejeteryan olarak varız... Bu arada Mehmet Okur iyi müşterimiz. ?
Çiğköfte'yle ilgili miydiniz?
Acıyı sevdiğim için çiğköfteyi de yiyordum. Ne demiş atalarımız "Doğduğun yer değil doyduğun yer." Biz de bu işe baş koyduk. Şimdi Amerika geneline toptan satış düşünüyoruz. Amerika kıtasına Türk bakkaliyesi ürünleri satan Online adında bir şirket var. Onlarla görüştük, ürünlerimizi Amerika geneline toptan satacağız.
SİMİT SARAYIManhattan sokakları simit kokacak
Simit Sarayı da ağustos ayından sonra New York'ta olacak. Yoksulluğun simgesi olan ve Simit Sarayı konsepti ile itibar kazandırılan simidin Amerika ile buluşması New York'ta yaşayan Türkler'i heyecanlandırıyor. Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa'da 3 bin 500 çalışanıyla 200'ün üzerinde şubesi bulunan Simit Sarayı, ilk olarak Manhattan 7'nci caddede yer alacak. Marka, önümüzdeki yıl sonuna kadar New York'ta 4 şubenin yanı sıra Şikago, Seattle ve Kaliforniya'da da yeni şubeler açmayı hedefliyor.