Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, piyasaya "Yüzde 100 dana eti" ibaresiyle sürülen ürünlerin denetimler sonucunda içerisinde farklı karışımlara rastlanması nedeniyle yeni bir düzenlemeye gidiyor. Et Ürünleri Tebliği'nde gerçekleştirilecek değişiklikle sucuk, sosis, salam gibi ürünlerde 'karışım' olmayacak.
A HABER GÜNDEME GETİRDİ
A Haber'in Deşifre programıyla gündeme gelen ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı denetimler sonucu ürünlerin de karışım olduğunu belirlediği firmaları teşhir etmesiyle devam eden süreç, yürürlüğe girecek son düzenlemeyle netliğe kavuşuyor. Yeni düzenlemeyle söz konusu ürünler sadece 'yüzde 100 dana eti', 'yüzde 100 koyun', 'yüzde 100 tavuk' ya da hindi etinden yapılacak. Bununla birlikte çok sayıda firma, "yüzde 20 koyun, yüzde 40 tavuk" gibi ibarelerle satılan ürünlerini piyasadan çekmek durumunda kalacak. Bakanlık bunun için firmalara bir yıllık geçiş süresi tanıyacak. Yapılan denetimlerde "yüzde 100 dana etinden sucuk ürettiğini" belirten bir firmanın ürününde tavuk, hindi gibi hayvanların parçalarına rastlanabiliyordu. Üreticiler böyle durumlarda "makinede daha önceden yapılan ürünün parçası karışmış" türünden bahanelerin ardına sığınırken, yeni tebliğle çizilecek net sınırlarla bu tür ürünlere anında ceza kesilecek. Sucuk, sosis, salam gibi ürünlere tek hayvan etinden yapılma zorunluluğu getirilecek. Karışım ürün üreten ve piyasaya süren firmaların ismi kamuoyuna teşhir edilecek
'Ne yediğimizi bileceğiz'
Kendisi
de veteriner hekim olan AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, "Tek hayvan etinden salam, sucuk sosis yapılmasının sağlanması durumunda kötü niyetli girişimlerin de önü kapatılacak. Neye para verdiğimizi bileceğiz, ne yediğimizi bileceğiz. Bununla da en iyi şekilde iyiye doğru rekabet edebilmenin önünü açmış olacağız" diye konuştu. Salam, sucuk ve sosislerin üzerinde yüzde 40 dana eti, yüzde 20 hindi eti, yüzde 40 koyun eti, tavuk eti yazıldığını vurgulayan Kılıç, yapılan analizlerde ürünün içinde ne olduğunun bilinebileceğini ancak hangi oranda konulduğunun bilinemeyeceğini söyledi.
'Tebliğ, sektörü toparlayacak'
Et
Üreticileri Birliği (Etbir) Başkanı Ahmet Yücesan, bu ayrıştırmayla sektörün daha ölçülebilir ve denetlenebilir hale geleceğini söyledi. Karışım konusunun sektörün ciddi baş ağrısı olduğuna dikkat çeken Yücesan, "Bu konuyla ilgili ilk tebliğ 1996 yılında yayımlandı ancak yeterli denetim yapılmadığı için istenen noktaya ulaşılamadı. Son 10 yılda sektör 5 kat büyüdü. Yılda 130 bin ton üretim yapılıyor ve bu üretimin yüzde 85'ini 20 tane kayıtlı tesis yapıyor. İlk tebliğ merdivenaltı üretimi bitirmişti. Yeni düzenleme sektörü toparlayacak" dedi.
'Sivil denetim şart'
Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Şükran Eroğlu ise yıllardır düzelmesini talep ettikleri bu konuda adım atılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Denetimler için eleman eksikliğine dikkat çeken Eroğlu, "Sivil denetimle bu sorun çözülebilir" dedi.
Fiyat uçurumu
Sucuk,
salam almak için markete gidildiği zaman kilosu 3 liradan 40 liraya kadar ürün görüldüğünü belirten Yunus Kılıç, bu ürünlerin 3 liraya satılamayacağına dikkat çekti.