Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, aHaber'de yayımlanan Deşifre programında teşhir edilen, Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen kanatlı eti karıştırılmış salam sucuk konusunda dev bir adım attı. "Yüzde 100 dana eti" yazdığı halde yapılan analizler sonrasında bazı sucuk, salam ve sosislerde kanatlı hayvan eti tespit eden bakanlık, tüketiciyi yanıltan bu tür uygulamalara son vermek için "Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliğ Taslağı" görüşe açtı. Tebliğle kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmesini yasaklanacak. Yeni düzenlemeye göre sadece kırmızı etler ve kanatlı etleri kendi içinde karıştırılabilecek. Tavuk-hindi eti ya da danakoyun eti karışımından sosis, salam gibi ürünler üretilebilecek. Taslakla halen faaliyet gösteren işletmelere 1 Ocak 2013'e kadar uyum süresi verilecek. Halen yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliği'nde, kırmızı ve kanatlı etinin karıştırılarak ürün üretilmesine izin veriliyor. Mevcut uygulamada salam, sosis gibi emülsifiye ürünlerde mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) kullanımına izin verildi. Yeni tebliğle buna izin verilmeyecek.
SOYA VE NİŞASTA YOK
Taslağa
göre, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Bu ürünlere monosodyum glutamat gibi katkı maddeleri ile et aromaları katılamayacak.