İlknur Menlik - Sabah.com.tr
imenlik@comart.com.tr
Sektörün daha rekabetçi olabilmesi için yapılması gerekenler var. Bunları 5-6 başlık altında toplamak mümkün. En başta da ARGE ve inovasyon geliyor. Küreselleşen gıda pazarında rekabet avantajı sağlayabilmek için uygun inovasyon ortamını oluşturmak zorundayız. Bugünkü durumumuza baktığımızda firmalarımızın ARGE için ayırdıkları bütçenin gün geçtikçe arttığını görüyoruz. Ancak yeterli mi? Ne yazık ki değil. Bunun bir nedeni de sektörün %99 oranında KOBİ türü işletmelerden oluşması. Öte yandan ülkemizde ARGE altyapısı büyük oranda üniversiteler ve kamu araştırma kuruluşlarında yer almakta. Sektörle bu kurum ve kuruluşlar arasındaki bağın güçlendirilmesi lazım.
İkinci olarak, politikalar ve mevzuatı söyleyebiliriz. Aslında bu konu rekabeti tümüyle etkileme potansiyeli taşıyor. Bu noktada yapmamız gereken, ülkemiz mevzuatını uluslararası otoritelerin ve özellikle AB'nin mevzuatıyla uyumlaştırmaktır. Tabii burada alt konular olarak, gıda güvenliği, çevre, Beslenme ve sağlık beyanları, tüketicinin bilgilendirilmesi ve biyogüvenlik mevzuatını sayabiliriz. Bu sayede gıda ve içecek ürünlerimizin uluslararası pazarlarda önüne daha az engel çıkacak ve 2023 ihracat hedefimize daha fazla yaklaşabileceğiz.
Öte yandan girdi maliyetleri ve kaliteli hammadde temini sorununu da ivedilikle çözmemiz gerekiyor.
Çok önemli bir husus kayıt dışı ekonomi. Gıda sektörünün ilerlemesinin önündeki en büyük engellerden biri. Burada çok güçlü bir siyasi ve toplumsal irade oluşturmalıyız ki bu sorunu çözebilelim.