Doluca şaraplarının üçüncü kuşak üyelerinden Sibel Kutman, gözünü şarap kültürüyle açanlardan... Kutman, şarabın inceliklerini Cosmopolitan dergisinden Çiğdem Yakar'a anlattı...
İŞİ DAMAK ZEVKİNİZE BIRAKIN
Şaraptan anlamak yanlış anlaşılan ve abartılan bir kavram bence. Kişinin damak zevkine göre şarap tercihini oluşturabilmesi benim için yeterli. Ama beyaz şarap isteyip bir öküzgözünü seçerseniz, elbette bu işten anlamadığınızı düşünürüm. Biraz olsun ne içmek istediğinizi bilmelisiniz. "Siz neyi uygun görürseniz?" cümlesinden bir tık yukarıya çıkmak lazım. Yemekle içilecek şarap tercihinde doğru ve yanlış yok. Damak zevkiniz sizi nasıl yönlendiriyorsa öyle olmalı. Şaraptan alacağınız doyumun maksimum olması açısından dikkat etmeniz gereken birkaç husus var sadece. Çok acı, baharatlı, yoğurtlu, sirkeli yemekler baskın oldukları için şaraptan alacağınız tadı engelleyebilir. Deneyimlerinizle hangi şarabın hangi yemekle iyi gittiğine karar verebilirsiniz. Bazı kişilerde şarap baş ağrısı yapabiliyor. Kırmızı şarabın içindeki tanen ile kişinin bünyesinin reaksiyonuyla alakalı bu ağrıların sebebi. Tanene dayanıklıysanız, şarap baş ağrısı yapmaz. Kırmızı şarapla birlikte ya da sonrasında bolca su tüketmek baş ağrılarına engel olur. Çünkü tanen, vücuttaki suyu tutar.
SEVDİKLERİNİZİ NOT EDİN
Pahalı şarap illa çok güzeldir diye bir garanti yok. Yıllandırılmış şaraplar genelde daha pahaladır mesela ama siz onun tadından hoşlanmayabilirsiniz de. Damağınıza en uygun tadı bulabilmek için yudumladığınız şarapların ismini, tadını ve hangi üzümden yapıldığını aklınızın bir kenarına not edin. Kırmızı şarap dudakları ve dişleri boyar. Maalesef bir çaresi yok bunun. İçtiğiniz şarapta kullanılan üzümle alakalı aslında bu. Az boyanmasını istiyorsanız öküzgözü ya da merlot seçebilirsiniz. Bol su içmek de çözüm olabilir
KADEH ŞEFFAF OLMALI
Koku çok önemlidir... Ağzı dar olan bardaklarda kokuyu daha iyi almanız mümkün. Bardağı altından tutup dairesel bir şekilde şarabı salladığınızda tüm kokusunu duyarsınız. Kırmızı şaraplar için ağzı geniş, sapı kısa bardaklar kullanılırken; beyaz şarap için ağzı dar ve sapı daha uzun bardaklar kullanılır. Bardakların şeffaf olması önemlidir. Rengini daha net görmenizi sağlar