İlk defa duyuyorsanız "Ne, çim suyu mu?" diye sormanız çok normal. Buğdayın çimlenmesiyle elde edilen bu bitki suyu, aslında sağlığınız için bir nevi doğal ilaç! Üstelik 1950'li yıllardan beri, başta ABD olmak üzere birçok ülkede de doktorlar tarafından öneriliyor. a plus garden dergisi, çim suyunun faydalarını derlemiş; işte ilginç bilgiler:
1958 YILINDA KEŞFEDİLDİ
Çim suyunun popüler olmasında Dr. Ann Wigmore, çok önemli bir etkiye sahip... Wigmore, 1958'de Boston Hippocrates Sağlık Enstitüsü'nde dünyanın çeşitli yerlerinden edindiği otları incelerken; buğday çiminin besleyici özelliğini keşfetmiş ve iyileştirici etkilerini açıklayarak, toplumda bilinirliliğini artırmış. Böylece buğday çiminden hazırlanan çim suyu da, gıda sektöründe yerini almış.
KLOROFİL MUCİZESİ
Buğday çimi, filizlenen tohumlardan elde edilen bir çimen türü. Çim suyu, tadı çok lezzetli olmasa da; yüzde 70 oranında klorofil içermesi sebebiyle bir şifa kaynağı. Çünkü klorofil, dünyadaki en sağlıklı besin maddesi olarak biliniyor. Ayrıca diğer bitkisel ürünlerde bulunmayan farklı bir çok enzim, 20 amino asit ve pek çok vitamin de buğday çiminde bulunuyor. Üstelik, buğday çimi çok pahalı olmayan, herkesin kolaylıkla edinebileceği ve yetiştirebiliceği bir bitki. Ancak, bu bitkiden çim suyu elde edebilmek için özel bir makinenin olması gerekiyor. Bu makinelerin metal, plastik, elektrikli ve manuel olanları mevcut. Fiyatları biraz yüksek olsa da, elektrikli olanlar öneriliyor. Çünkü kullanımı daha pratik.
LEZZETİ PEK YOK
Çim suyu pek lezzetli olmadığından, meyve suyuyla karıştırılarak içilmesi öneriliyor. Ayrıca salatalara eklenerek de tüketebiliyorsunuz. Diğer bitkisel ürünlerde olduğu gibi; buğday çimi de organik toprakta yetiştirilmeli. Çünkü organik toprak, mineral bakımdan daha zengin. Toprakta bulunan 92 mineralden 82'sini kendi bünyesinde barındırıyor. Çim suyu güçlü besin değerleri sayesinde; spor yapan, uzun saatler boyunca çalışan insanlar için uzmanlarca tavsiye ediliyor.