AĞIZ KOKUSUNA NANE VE MAYDANOZ
Kavurucu yaz sıcaklarına denk gelen Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutmak büyük önem taşıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, oruç süresinin uzun olduğu bu günlerde sağlıklı sahur önerilerinde bulundu:
Sahurda tüketeceğiniz besinlerin midenizde uzun süre kalması ve tok tutması için posalı besinler yemelisiniz. Posa tüketimini artırmak için çiğ sebzeler tüketebilir, tam tahıllı ekmekleri tercih edebilir, yaptığınız omletlere çeşitli sebzeler ekleyebilirsiniz.
Sıcak havalarda, sağlık problemlerini önlemek için sıvı alınması gereklidir. Bu nedenle; sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekleri ağırlıklı olarak tüketin.
YAĞLI YEMEKLER ZARARLI
Sahurda sindirimi zor olan baharatlı, yağlı, salçalı yiyeceklerden uzak durun. Bu yiyecekler ağzınızın kötü kokmasına sebep olabilir.
Limon, maydanoz, nane ve rokanın, nefesi tazelemede önemli etkisi vardır. İçilen suyun veya bitki çaylarının içerisine limon dilimleri atılması, uygun yiyeceklere maydanoz, roka ve nanenin katılması ağız kokusundan korunmada etkilidir.
SAHURDA SAĞLIK
Posa tüketimini artırmak, sahur için önemli bir ipucudur. Besinlerden daha fazla yararlanmak için;
Çiğ tüketilebilen sebzeleri çiğ tüketin.
Kuru baklagillere ağırlık verin.
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri tercih etmek sağlığınız için daha faydalı.
Meyve suları yerine meyvelerin kendisini tüketin.
Yemeklerinizi mümkün olduğunca buharda haşlanmış sebzelerle servis edin.
Zaman zaman kahvaltılık gevreklere de yer verin.
SAHUR İÇİN 6 ALTERNATİF ÖNERİ
Bu sahur menülerinden herhangi birini iftarda yediklerinize uygun olacak şekilde; arzunuza göre seçebilirsiniz. Limonlu su + taze sıkılmış sebze-meyve suyu-su karışımı veya bal şerbeti her tarifte olmak üzere;
1 Taze veya kuru meyve + suda bekletilmiş çiğ kuruyemiş
2 1 kase yoğurt +1 çorba kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu veya 1 çorba kaşığı çörek otu
3 Filizlendirilmiş tahıl ve suda bekletilmiş çiğ kuruyemiş takviyeli salata +hafif kızartılmış tam tahıllı organik ekmek +zeytin
4 Filizlendirilmiş hububattan yapılan çorba (mercimek ya da maş fasulyesi) + hafif kızartılmış tam tahıllı organik ekmek + zeytin
5 Yumurta veya peynir + zeytin + domates + biber + salatalık + yeşillik + 1 avuç ceviz
6 Sebze yemeği + hafif kızartılmış tam tahıllı organik ekmek