İFTAR VE SAHURDA MUTLAKA BİR KASE HAFİF ÇORBA İÇİN
Ramazan ayının sıcaklara denk gelmesiyle beraber terleme artmakta ve oruç tutanlar da terleyerek kaybettikleri suyu, gün boyu yerine koyamamaktadır. Bu da vücuttaki suyun eksilmesine yol açar. Aile Hastanesi Bahçelievler Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Çil, susuzlukla sadece su içerek mücadele etmenin yetersiz kalacağına değinerek, şu önerilerde bulunuyor: "Toplamda mutlaka 8-10 bardak su için. Ancak bu yeterli değil. Hem iftarda, hem sahurda mutlaka birer kase çorba tüketin. Ama bu kelle, paça, işkembe, hazır çorba değil ev yapımı soğuk, sıcak, hafif çorbalar olmalı." Çil'in ikinci önerisi ise kompostolar... "Taze veya kuru meyvelerle yapacağınız şekersiz ve tarçınlı kompostoları tüketmeye özen gösterin" diyen Çil, hazır meyve sularından ise kesinlikle uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor.
BİRDEN BİRE VE ÇOK SU İÇMEYİN
Orucu açarken suyu yudum yudum içmenin önemine değinen Berna Çil, birdenbire büyük miktarlarda, vazo gibi bardaklarla su içilmesinin karın ağrısına ve şişkinliğe neden olacağını hatırlatıyor. Ramazan'da dört öğün yenilmesini öneren Berna Çil, "İftarı hurma veya zeytinle açtıktan sonra bir kase çorba içilmeli, salata ya da yoğurt gibi hafif bir yiyecekten sonra 10-15 dakika dinlenmeli. Daha sonra ana yemek ve ikinci kap yemeğe (pilav-makarna- zeytinyağlı vb.) geçilebilir. 40-45 dakika sonra hafif bir ara öğün yapılmalı. 1 saat sonra meyve veya hafif bir sütlü-meyveli tatlı yenilebilir" diyor. Çil sahursuz oruç tutmayı ise hiç düşünmemek gerektiğini belirtip ekliyor: "Özellikle de Ramazan uzun yaz günlerine denk geldiği için sahursuz oruç, sağlık açısından ciddi riskler yaratır."
ŞEKERİNİZ DÜŞERSE
Uzun açlıklardan sonra kan şekerinde ve tansiyonda düzensizlikler olabiliyor. Çil, tansiyon sorunu olmayanlara; tansiyonlarının düşmesi halinde soda ya da ayran içmelerini öneriyor. Şeker düşmesinde ise meyve ya da birkaç küp şeker yenilebileceğini belirten Berna Çil, yanında bir çay bardağı süt veya ayran içilmesi gerektiğini de söylüyor.
RAMAZAN PİDESİZ OLMAZ
Aile Hastanesi Bahçelievler Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Çil; pidenin Ramazan'ın sembollerinden biri olduğunu ve kimseye 'pide yemeden oruç tutun' gibi bir öneride bulunmanın gerçekçi olmayacağını söylüyor; ancak bu konuda uyarmayı da ihmal etmiyor:
Bir dilim ekmek 25 grama denk geliyor. Dolayısıyla çok şişkin, hamuru fazla olmayan bir pideden 1-2 boğum yediğinizde bir dilim ekmek yemiş olursunuz.
Sahurda ise midede daha uzun süre kalacağı ve hazmı da kolaylaştıracağı için tam buğday, tam çavdar ekmeğini tercih etmeye özen gösterin.
Çok kalın bir pideden ise sadece bir boğum yiyin. Pide beyaz undan yapıldığı için çabucak kana karışır, kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olabilir. Sıcak pideyi açken bolca tüketme eğilimi yüksektir, kontrolünüzü kaybetmeyin.
Pidenin dışında çok fazla zeytin, hurma tüketmeyin, kahvaltılıkları da ölçülü ve tadımlık yemeye özen gösterin