ÖRNEK İFTAR ve SAHUR MÖNÜLERİ
İFTAR
1: Bir zeytin, iki hurma, çeyrek pide, ılık bir çorba, etli sebze yemeği veya et yemeği, salata. Yemekten sonra da yoğurt ve meyve ya da sütlü tatlı çeşidi.
SAHUR: Tam buğday ekmeği, peynir, domates, salatalık, biber, iki kuru kayısı, çay veya kahve. Ek olarak iki bardak su, bir bardak yağsız süt, bir soda ve multivitamin.
İFTAR
2: İki-üç köfte ya da bu porsiyonda tavuk, balık veya kırmızı et, az yağlı sebze yemeği, az miktarda pilav, makarna veya börek, yoğurt ya da ayran.
SAHUR: Omlet, yanında yeşillik, bir dilim ekmek, üç adet nektarin ve rezene çayı. Ya da alternatif olarak bir dilim börek, yanında bir kase yoğurt ve şeftali.
KOLESTEROL KONTROLÜ İÇİN BEYAZ ET YİYİN
Bilimsel çalışmalar, kırmızı ete kıyasla tavuk eti tüketiminin koroner kalp hastalıkları riskini önemli derecede azalttığını gösteriyor. Yakındoğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan; Ramazan ayında sağlık için daha düşük kalori, daha az yağ ve daha az kolesterol içeren tavuk eti tüketilmesini öneriyor. İşte tavuk etini sağlıklı tüketmenin yolları:
* Kan şekerini daha yavaş yükselten, daha fazla tokluk hissi oluşturan beyaz et aynı zamanda besleyicidir.
* İyi bir protein kaynağı olan tavuk eti, öğün sayısının ikiye indiği Ramazan ayında da sofralardan eksik edilmemeli. Tavuk eti hem sahurda, hem de iftarda tüketilebilir.
TARİHE DİKKAT
* Derisiz tavuk eti, kırmızı ete kıyasla daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir.
* Markalı ve standartlara uygun paketlenmiş ürünlerin tercih edilmesi, tavuğun bir gece önceden derin dondurucudan buzdolabına indirilmesi ve orada çözülmesi gerekir.
* Tavuk, paketin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar buzdolabında bekletilebilir. Son kullanma tarihi geçen tavuk kesinlikle kullanılmamalıdır.
* Çözülen tavuğu tekrar derin dondurucuya atmak çok tehlikelidir. Tavuk, ambalajından çıktığı gün kullanılmalıdır. Tavuk pişirirken çeşitli malzemelerle marine edilebilir ama bu sırada tavuk el ile temas ettiği için aynı gün tüketilmesi gerekir.