ŞİFA NİYETİNE MACUN
Saray mutfağında tatlılar önemli bir yer tutar. Osmanlı'da tatlı deyince de akla ilk olarak helva, macun ve hoşaf gelir. Yapılan macunların bazıları aynı zamanda bazı hastalıklara ve zayıf bünyelilere iyi geldiğinden bunlar hekimbaşı denetiminde yapılırdı. Yılda bir kere 'ot gecesi' denilen gecede yapılan özel macun, saray eşrafına ayrı ayrı gönderilirdi.
HELVA-İ SABUNİ
6 kişilik
300 gr. tatlı badem
200 gr. tereyağı
1 su bardağı buğday nişastası
2 su bardağı su
300 gr. bal ya da iki bardak toz şeker
Bademleri küçük bir kaba alıp üzerini geçecek kadar su koyun. Ocağa oturtup kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ateşten alın. Süzün ve soğuyunca kabuklarını soyun. İçinden 10 tanesini ayırıp kalanları robottan geçirin ya da bıçakla incecik kıyın. Tereyağını eritin. Nişastayı, iki su bardağı suda açın. Üzerine balı ya da tozşekeri katıp karıştırın. Daha sonra bir tencereye boşaltıp çok kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Helvayı karıştırmak iyice zorlaşınca, üzerine eritilmiş tereyağını azar azar ekleyin. Daha sonra bademi katın ve karıştırmaya devam edin. Helva iyice sakız kıvamına gelince ocaktan alın. Arzunuza göre kaşıkla şekillendirin ya da düz bir tepsiye yayıp üzerini düzelttikten sonra dilimleyin. Üzerine badem koyarak servis yapın. (Tarif, Sofra dergisinden alınmıştır.)
MAHMUDİYE
6 kişilik
1 adet köy tavuğu
Yeteri kadar su
Yarım su bardağı badem
2 çorba kaşığı bal
100 gr. rezaki üzümü
100 gr. kuru kayısı
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı erişte
4 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Tavuğu bir tencereye alın ve üzerini örtecek kadar su ekleyerek haşlayın. Tavuğu sudan alın. Etini ve kemiğini ayırın. Bademleri kaynatılmış suda 15 dakika bekletin. Sudan alıp kabuklarını soyun ve dörde bölün. Yemeği pişireceğiniz tencereye, tavuğu haşladığınız sudan altı su bardağı koyun. Üzerine bal, üzüm, kayısı ve bademi ekleyip kaynamaya bırakın. Tereyağını ayrı bir tencereye alıp kızdırın. Erişteyi ekleyip rengi dönene dek kavurun. Üzerine ballı tavuk suyunu ekleyin. Tuzunu koyun. Kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak suyunu çekene dek pişirin. Ocağı kapatıp 15 dakika demlendirin. Tabağa aktarıp üzerine didiklediğiniz tavukları ekleyin. (Tarif, Sofra dergisinden alınmıştır.)