Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Grip aşısı ne zaman yaptırılmalı?

35 yaşındayım ve astım hastasıyım. Hangi ayda grip aşısı olmam gerekiyor? G.S./Eskişehir
Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarındaki ani sıcaklık değişikliklerinde, gribal enfeksiyon ile karşılaşırız. Toplu olarak bulunulan havalandırmasız yerlerde, herhangi bir aksırma ve öksürükle grip bulaşabilir.

EN UYGUN AY EYLÜL
Grip; boğaz ağrısı, kas ağrısı, ateş ve kırıklıkla kendini belli eder. Hastalık, vitaminlerle ve dinlenerek yenilebilir. Vücut ısısını korumak ve ateş varsa ateş düşürücü kullanmak, gribin geçmesi için yeterli olur. Virüs ilaçları ve antibiyotikler, virüs tespiti yapılmadıkça kullanılmamalıdır. Koruyucu olarak mutlaka grip aşısı yaptırılmalı. Özellikle diyabet, astım ve kronik kalp hastaları, böbrek yetmezliği olanlar, çocuklar ve yaşlılar aşı yaptırmalı. Ağrılar için ağrı kesiciler kullanılıp vitamin takviyesi yapılabilir. Ancak enfeksiyonel bir durum varsa, doktor kontrolünde antibiyotik kullanılmalıdır. Aşı Eylül ayında veya en geç Ekim ayı başında yaptırılmalı.

PAHALI VİTAMİNLER DAHA MI İYİ?
Vitamin takviyesi almak istiyorum. Ucuz vitaminlerle pahalıları arasında fark var mıdır? R.İ./Adana
Her zaman hastalarıma doğal yolla alınan vitaminleri öneriyorum. Meyve ve sebzelerden alınan vitaminler; hem ekonomik, hem de sağlıklıdır. Pahalı vitaminlerin iyi olduğu ise yanlış bir düşüncedir. Bazı vitaminlerin pahalı olmasının nedeni; sadece ithal ürün olmalarıdır. Türkiye'de üretilen vitaminler de yurt dışından getirilenlerle eşdeğerdir. Bu yüzden 'En pahalısı en iyisidir' diye düşünerek fazla para ödemenize hiç gerek yok. Kapsül ve şurup olarak satılan vitaminlerin dozları da fiyatlarını etkiler. Kişilerin yaşlarına ve harcadıkları enerjiye göre farklı dozlarda vitamin almaları gerekir. 18 yaşında bir gençle, 60'ındaki bir kişinin kullanacağı vitaminlerin dozu değişir.

TATLANDIRICI KULLANMAK İSTİYORUM
Üç aylık hamileyim ve şekerim yüksek çıktı. Şeker yerine tatlandırıcı alabilir miyim? Z.T./İstanbul
Hamilelik döneminde tatlandırıcı kullanılmasıyla ilgili herhangi bir sakınca yoktur. Ancak günde 10 taneyi geçmemeniz gerekiyor. Bu tip tatlandırıcılar; günde 10 taneden fazla alındığı zaman, en az normal şeker kadar kalori verir. Bu da yaptığınız diyetin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Bu tatlandırıcıların türleri de önemlidir. Eğer başka bir rahatsızlığınız yoksa, doktorunuza danışarak tatlandırıcı kullanabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA