Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Türküm, Doğruyum, TV izlerim!..

Televizyon izleyicilerinin beğeni ve alışkanlıklarını öğrenmeye yönelik araştırmalara geçen hafta bir yenisi eklendi. Van 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yürütülen ve 39 ilde yapılan araştırmada ilginç sonuçlar elde edildi. İşte o bulgular ve onlara ilgili naçizane yorumlarım:

UNUTUYORUZ: Seyirciler, birkaç yıl önce izledikleri programları anımsamamışlar. Bu da gösteriyor ki, "günü kurtarma" düşüncesiyle yapılan programlar, suya yazılan yazılardan öteye gitmiyor. Bu nedenle ekrandaki en önemli başarıların bile "uçucu" olduğunu asla akıldan çıkarmamak gerekiyor.

İŞSİZİZ: Televizyon izleyicilerine göre memleketin en büyük sorunu işsizlik olarak belirlenmiş. Buradan haber bülteni editörlerine büyük bir ders çıkıyor. Siyasi laf salatalarına milletin karnı tok. Onların "cebini" ilgilendiren haberler lâzım. Bir de günde ortalama beş buçuk saat televizyon izlenen bir ülkede işsizlik doğal değil mi? Garip bir fasit daire: Televizyon izlemek mi işsizliğe neden oluyor, yoksa işsizlik mi televizyon izlemenin nedeni?

ODALARA BÖLÜNMÜŞÜZ: Ankete katılanların büyük çoğunluğunun evlerinde birden fazla televizyon olduğu ortaya çıkmış. Televizyon eskiden bütün hane halkını oturma odasında toplayan BİRLEŞTİRİCİ idi. Şimdi her aile üyesini ayrı odaya gönderen bir BÖLÜCÜ!

YALANCIYIZ: İşte en önemli bulgu. Televizyon izleyicileri en çok "kültür" içerikli programları arzuladıklarını söylemişler. Ama gelin görün ki, kültür programları ya da belgeseller bir türlü reyting listelerinde ilk 100'ün içine giremiyor. Bu yerli dizileri izleyenler kim kuzum? Uzaylılar mı?

MERAKLIYIZ: Araştırma, televizyonda en çok "haber" izlendiği sonucuna ulaşmış. Memlekette 16 ulusal haber kanalının bulunması ve hepsinin de varlığını sürdürmesi acaba bizim ülke insanının "merakından" mı kaynaklanıyor yoksa, bizim ülkemizin değişken ve fırtınalı gündemine kanalların ve bültenlerin yetişememesinden mi? Hep söylüyorum; bizim bir haftalık olağan gündemimizle, Hollanda'nın haber programları bir yıl idare eder!

BOŞ BAKARIZ: Televizyon izleyicilerine sorulan "Neden televizyon izlersiniz?" sorusuna 534 kişi "Zaman geçirmek için", 328 kişi "Bilgilenmek için", 52 kişi de "Topluma katılmak için" yanıtını vermiş. Hiç de azımsanmayacak bir sayı olan 20 kişilik grup ise "Bilmiyorum" demiş. Bu dakikadan sonra kimse televizyondaki reyting başarısını önemseyip, böbürlenmesin. Bakın, görün işte, vatandaşın yüzde 2'si ekrana neden baktığını bilmiyor bile... Ve pek çok programın kaderini, reytinglerde yüzde 2'lik fark belirliyor!

VAZGEÇEMEYİZ: Araştırmada katılımcılara sorulmuş: "Bir akşam televizyonunuzun bozulduğunu ve tamir ettirme olanağınızın olmadığını düşünün, ne yaparsınız?" 900 küsur kişiden 265'i "Yedek televizyon var" diye yanıt vermiş. İçlerinden "Küfür ederim" diyen bile çıkmış. "Kitap, gazete okurum" diyenler ise pek azınlıktaymış. Özetle; bizim milletin kolunu kes, yayınını kesme!.. Sahi, siz de elektrikler kesildiğinde ekrana bakmaya devam edenlerden misiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA