Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Obama en çok neyi merak ediyor?

Discovery Channel'daki Mythbusters (Efsane Avcıları) olmazsa olmazlarımdan. Her akşamüstü mutlaka göz atıyorum. Kaçırırsam, gece yarısından sonraki tekrarına yetişiyorum.
İkieski özel efekt uzmanı Adam ve Jamie, şehir efsanelerini laboratuvar ortamında test ederek, doğru olup olmadıklarını anlamaya çalışıyorlar. Salı günü de 1969'dan beri insanların kafalarını kurcalayan "Amerikalılar gerçekten aya gitti mi, yoksa her şey görsel bir aldatmacadan mı ibaretti?" sorusuna yanıt aradılar. Bizimkiler en sonunda ay seyahatinin gerçek olduğuna kanaat getirdiler. Bu kanıya varmalarının en önemli kanıtı ise aya yerleştirilen bir yansıtıcı idi. Bilmiyordum, ben de bu program sayesinde öğrendim.
Meğer aya inen Apollo 15'in mürettebatı, ay yüzeyine küçük kristal plazmalardan oluşan bir lazer yansıtıcı ayna koymuş. Dünyadan gönderilen lazer ışınları, bu yansıtıcı sayesinde geldiği yöne doğru yansıyor ve dünyadan izlenebiliyormuş.
Adam ve Jamie bir rasathaneye gidip olayı test ettiler. Gerçekten de güçlü bir lazer ışını, astronotların bıraktığı aynadan yansıyarak, geri döndü. Bilim adamları meğer bu yansıtma işlemini yılda 100 kez tekrarlayıp 'ayın yerinde durup, durmadığını' (!) kontrol ediyorlarmış!
Bu arada Mythbusters tutkunları 27 Nisan akşamı mutlaka ekran başında olsunlar. Çünkü Adam ve Jamie'ye emir büyük yerden geldi. İkili, 27 Nisan akşamı ABD Başkanı Barack Obama'nın bizzat stüdyolarına gelerek kendilerinden rica ettiği bir 'soruşturmayı' sonuçlandıracaklar.
Bundan bir süre önce Başkan Obama, Mythbusters stüdyosuna gelerek, kendisinin ve kızlarının bu programın hayranı olduğunu söylemiş, bir de sipariş vermişti. Başkan, yapımcılardan 'Arşimet'in güneş aynasıyla donanmayı ateşe verme' teorisini test etmelerini isteyip Adam ve Jamie'ye kesin talimatını verdi: "Bu konuyu araştırın ve bana rapor verin..." İkilinin tabii ki hazırola geçip "Yes sir" demekten başka çaresi yoktu.
Peki nedir bu Arşimet teoremi? Çok tartışılan bir mite göre; Arşimet'in, İskenderiye'de sahile aynalar kurup bunları Roma donanmasına odaklayarak, pek çok gemiyi yaktığı rivayet olunur. Bakalım Efsane Avcıları bu efsaneyi avlayacaklar mı, yoksa Arşimet'e şapka mı çıkaracaklar?
Peki koca ABD Başkanı bunu neden merak etmiş olabilir? Yoksa onca nükleer füze, uzaya konuşlanmış lazer topu, füze savunma sistemi kalkanları filan kifayetsiz mi kaldı?



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA