Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Tekerlek kırılmadan...

Yarın televizyonda yeni yayın dönemi başlıyor. Reyting muharebesinde bütün kanallar, bir kez daha ellerindeki tüm cephaneyi ateşleyecekler.
Geçen sezondan tutkunu olduğumuz diziler, kaldığı yerden devam edecek. Anchorman'lar, vekillerinden görevi devralacak. Gündüz kuşağı programları yine kıyasıya bir mücadelenin içine girecek.
Haber kanalları birbirini sollamak için sürat yapacak. Talk Show ustaları izleyiciyi ekrana bağlamanın yollarını arayacak vs...
Her dönemin başında yaptığım gibi, geçmiş yılların tecrübeleri ışığında yeni sezon için temennilerim var:

KANAL SAHİBİ VE YÖNETİCİLERİNE: Ailenizle birlikte gönül rahatlığıyla izleyemeyeceğiniz programları lütfen kendi ekranınıza koymayın. Reyting savaşının sizi yoldan çıkarmasına izin vermeyin.

YAPIMCILARA:
Hedef kitlenin toplumsal zaaflarını reytinge tahvil etmeyin. Bu, televizyonculuğun en basit ama en tehlikeli yoludur. Cinselliği, çocuk masumiyetini, sağlık hassasiyetini, dini konuları sömürüp, kirli reytinge prim vermeyin. En ünlü oyuncudan, en mütevazı set işçisine kadar herkesin hakkını geciktirmeden verin.

YÖNETMEN VE SENARİSTLERE: Kamera ve kalem oynatarak hile ve hülle yapmaktan geri durun.

"Nasıl olsa yerler"
diyerek, tembelliğe ve özensizliğe kapılmayın. Bu ülkenin televizyon izleyicisi artık önüne her konulanı yemiyor, unutmayın. Yaratıcı olun. Çalacağınız her sahne, her paragraf, kısa vadede günü kurtarıyor gibi görünse de, uzun vadede yolunuzdaki taşları sökecektir, aklınızdan çıkarmayın.

HABERCİLERE:
Dürüst ve ilkeli haber yapmanın, seyircinin gözünde en büyük erdem sayıldığı şu günlerde, tarafsızlığınızı yitirmeyin. Haber ile yorumu ayırmasını bilin. Kişi hak ve özgürlüklerine, özel hayatın dokunulmazlığına saygı gösterin. Unutmayın ki iyi haberci; gündemin peşinden koşan değil, gündemi peşinden koşturandır. Özel ve özgün olmaya gayret edin.

REKLAMVERENLERE: Sadece ticari değil, sosyal ve ahlaki sorumlulukları da üstlenin. İyi ve faydalı programları reklam vererek ödüllendirin. Zararlı olanları tersi uygulamayla cezalandırın. Para da sizde, güç de... Doğru kullanın.

İZLEYİCİLERE: Seçici ve talepkar olun. Hep daha iyisini isteyin. Ekrana eleştirel gözle de bakmasını bilin. Kumanda aletinize hükmedin. Madem ki milyonlarca dolarlık reklam pastasını siz dilimliyorsunuz; bu gücü, sektörü ıslah etmek için kullanın.

TV ELEŞTİRMENLERİNE: Bizler, bu sektörün kanaat önderleriyiz. Kantarın topuzunu tam ortasından tutmak zorundayız. Biliyorum, kolay değil ama her kurum ve kişiye eşit mesafede olmalıyız. Bu köşelere yazacağımız her kelimeyi hassas kuyumcu terazisinde tartmalıyız. Seyirci ile göz ve dirsek temasımızı kaybetmeden; okur temsilcisi, izleyici sözcüsü, ombudsman gibi davranmalıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA