Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Rıza Efendi'nin fendi

Adını Feriha Koydum'da kapıcılara karşı takınılan aşağılayıcı tavır giderek daha rahatsız edici bir hâl aldı. Geçen yıl dizi başlarken, bu konudaki endişelerimi dile getirmiştim. Son bölümde ne yazık ki korktuğumdan fazlası başıma geldi.
İnsan namusuyla para kazandıktan sonra her meslek şereflidir, kutsaldır. Hele her tür insanın ağız kokusunun çekildiği hizmet sektörü, meslekler içinde en zor olanıdır. Kapıcılık da öyle... Ama gelin görün ki; dizinin son bölümünde kapıcılık 'kölelik', kapıcı aileleri de 'köle' ya da 'ikinci sınıf vatandaş' gibi gösterilip aşağılandı. Özellikle Feriha'nın kapıcı kızı olduğunu öğrenen okuldaki arkadaşlarının tahtaya 'Feriha iki ekmek bir süt!' yazmaları hem iğrenç, hem de çağ dışıydı.

O EŞİĞİ ÇOKTAN AŞTIK
Şunu söylemeliyim ki; hangi üniversitede olursa olsun, öğrenciler ne kadar züppe olurlarsa olsunlar, kimse kimseye böyle muamele etmiyor. Allah'a çok şükür o eşiği çoktan aştık. Kapıcılar ya da çağdaş ismiyle apartman görevlileri, apartman sakinlerinin en büyük yardımcısı, güvencesi.
Oysa bizim 'abartılı' dizimizde şımarık öğrencilerin, bir tek, Feriha'nın arkasına kağıttan kuyruk takmadıkları kalıyordu. Çağ değişti, gençlik de öyle... Koridorda kız öğrencinin arkasından el çırpıp "Hademenin kızııı, hademenin kızıııı" diye bağıranlar eski Hababam Sınıfı filmlerinde kaldı. Bu bir... İkincisi; kapıcılık büyük kentlerin en gözde mesleklerinden biri sayılıyor artık. Ulus gibi gözde bir semtte, lüks bir apartmanın kapıcılığını üstlenmek öyle herkese nasip olmuyor. Kira bedeli olmadan, suya, elektriğe para ödemeden, sosyal güvencenin şemsiyesi altında yaşam süren apartman görevlilerine pek çok kimse gıptayla bakıyor.
Benim asıl merak ettiğim; kapıcılık mesleğinin aşağılanıyor olmasının bu diziyi ekrana sürenleri rahatsız edip etmediği? Eğer apartmanda yaşıyorlarsa, apartman görevlilerinin yüzüne nasıl bakıyorlar? Kendilerini o insanların yerine koyup Adını Feriha Koydum'u izleyebiliyorlar mı?
Dönelim 'İki ekmek bir süt' olayına... Yıllar önce kendini Fenerbahçeli sanan bazı kendini bilmezler, bir Beşiktaş maçında, kapıcı ailesi mensubu Rıza Çalımbay'ı sözde küçük düşürmek için tribüne "Rıza Efendi iki ekmek bir süt!" pankartı asmışlardı.

ÇALIMBAY'A GÖNDERME
Biliyorsunuz, dizideki aile reisinin ismi de Rıza... (Sanırım, dizinin dramatik yapısını artırmak için üstü kapalı bir gönderme yapma lüzumu hissetmişler.) Ancak cuma günü ne oldu dersiniz? Dizinin Show TV'de ekrana geldiği ve Feriha'nın sınıfında tahtaya 'İki ekmek bir süt' yazısının yazıldığı dakikalarda o Rıza Çalımbay, başında bulunduğu Sivasspor takımı ile Fenerbahçe'nin 27 maçlık yenilmezlik unvanına son verdi...
Daha başka cümleye gerek var mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA