Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Komediler 'gülünç' olmasın!

Günlerden cumartesi ve her hafta olduğu gibi bugün de Yakından Kumanda'nın tuşlarında siz değerli okurlarımızın parmakları dolaşıyor.
İşte Cevat Anapa'dan komedi dizileri hakkında sivri köşeli yorumlar:
"Merhaba, son zamanlarda komedi dizisi olarak yayınlanan dizilerdeki karakterlerin konuşma tarzına dikkat ediyor musunuz?
Şive desem şive değil. Nasıl tanımlayayım, doğrusu bilemiyorum. Tam karşılığı olmayacak ama yavşamış bir ağız, tuhaf mimikler, acayip ses tonları almış başını gidiyor.

ACAYİP BİR DİL!
Senaristlerin yarattığı bir acayip dil. Gerçekten mizahta buralarda mıyız? Hâlâ peltek konuşmalara, Jim Carrey tarzı soytarılıklara gülünüyor mu bilmiyorum.
Birkaç örnek vereyim:
Seksenler dizisinde ailenin babasının ve annesinin konuşma tarzları.... Kadının zorlama ses tonu nasıl bir işkencedir ya Rab'bim?
Ya Almancı yeğen!
Almanya'dan gelen birinin böyle konuştuğuna kim şahit olmuş acaba?
Bekçiyi, pastaneciyi saymıyorum bile. Allah aşkına bu ülkede normal konuşan biri yok mu?
Herhalde sade suya tirit bir senaryonun normal konuşma ile beş para etmeyeceğinden hareketle böyle acayip bir dil kullanılıyor.
Zap yaparken rastladığım bir başka acayip dizi de Pis Yedili.
Gerçekten insanlar bu tiplere gülüyor mu?
Herkesin bayıldığı Yalan Dünya'da da durum farklı değil. Normal konuşan bir tek Beyaz var.
Son olarak Bizim Okul'un kadrosuna baktığımızda; modern bir Hababam Sınıfı olacakken yine dehşet verici bir şekilde peltek öğretmenler, acayip Karadeniz şiveleri, yavşamış mimikler...
Tablo yine vahim...

SIĞINDIĞIMIZ LİMAN!

Levent Kırca tarzı, mesajla döven komediden kurtulmuştuk ki; şimdi de senaristlerin kendi uydurdukları, asla şive veya aksan olmayan, Jim Carrey tarzı işlerle karşı karşıya kaldık.
İnşallah en kısa zamanda bunlardan da kurtuluruz.
Bu arada bir dizinin hakkını verelim: Leyla ile Mecnun.
Yazana, oynayana, emeği geçen herkese gönülden teşekkürler.
Sığınacak bir liman gibi geliyor. En ufak bir şive veya uydurulmuş bir dil, gülme efekti yok. En acayip ve absürt işler bile büyük bir ciddiyetle ifade ediliyor. Yani ciddiyetten mizah doğuyor.
Kısaca; sayın senaristler söyleyecek bir şeyiniz varsa normal konuşma ile de insanları güldürebilirsiniz. Sizin gibi eleştirmenlerin konuyu gündeme alması, ülke mizahına katkı sağlayacaktır."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA