Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Ölü Makinist Freni

Bol bol belgesel izlemek, insanın genel kültürüne çok faydalı oluyor. Bunu bir kez de Kurtlar Vadisi Pusu'yu izlerken hissettim.
'Ölü Makinist Freni' diye bir mekanizma olduğunu, History Channel'daki bir belgeselde öğrenmiştim.
Londra Metrosu'nda yıllar önce bir kaza yaşanmıştı. Metronun makinisti; ya uyuyakalmıştı, ya da kalp krizi geçirmişti. Bu nedenle metro treni, durması gereken son istasyonda yavaşlamak yerine; tüm hızıyla duvara çarpmış, onlarca kişi ölmüştü.
Bu kazanın ardından mühendisler 'Ölü Makinist Freni'ni geliştirdiler. Buna göre makinist, treni hareket ettirmek için gaz kolunu sürekli öne itmek zorundaydı. Eğer kolun üzerindeki baskı kesilirse, tren otomatik olarak duruyordu.
Aynı sistemin şu anda tüm tren, metro ve tramvay hatlarında uygulandığını da iyi biliyorum. (Başbakan Erdoğan, hızlı treni hizmete açarken, makinist pozisyonunda bu sistemden söz etmişti.)
Gelin görün ki, Kurtlar Vadisi'nin son bölümünde kötü adamlar, raylara bağlanan Polat Alemdar'ın annesinin parçalanmasını 'garanti altına almak için' makinisti öldürdüler ve tren gitmeye devam etti. Sanırım Vadi'ci dostların 'Ölü Makinist Freni'nden haberleri yoktu!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA