Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Dallas etkisi

Birol Güven dünyanın en önemli belgesel kanallarından biri olan National Geographic'e de ilham vermiş olmalı.
Kanal, 80'ler adlı bir tarih belgeseli yayınlamaya başladı. 80'li yıllarda dünyayı etkisi altına alan popüler kültür olaylarını mercek altına alan belgesel; televizyon başta olmak üzere şov dünyasındaki müthiş sıçramaları analiz ediyor.
Geçen hafta ünlü Dallas dizisi masaya yatırıldı. Yayınlandığı her ülkede büyük ilgi gören, "JR'ı kim vurdu?" adlı bölümü tüm dünyada yarım milyon kişi tarafından izlenen, bizim ülkemizde de yayınlandığı saatlerde sokakları boşaltan Dallas; bazı ülkelerin siyasi geleceklerini de belirledi.

NEDEN BİZDE YOK!
Örneğin, Romanya'nınkini... Demir perde ülkeleri arasında Dallas'ı yayınlayan tek ülke Romanya'ydı ama bunun stratejik bir gerekçesi vardı.
Dönemin diktatörü Çavuşesku, Batı toplumunun nasıl yozlaştığını halkına göstermek için Dallas'ın devlet televizyonunda yayınlanmasına izin verdi. Ancak halkın dizideki şaşaalı yaşama gıpta etmesi, "Neden orada var da, bizde yok?" diye sorgulamaya girişmesi üzerine Çavuşesku, Dallas'ı apar topar yayından kaldırttı. Ancak kıvılcım çakmıştı bir kere...
'Dallas etkisi', Çavuşesku'nun iktidarını kaybetmesinin en büyük nedeni olarak gösterilecekti daha sonraları... Dallas'ın televizyon sektörüne yaptığı ekonomik etki de yadsınacak gibi değildi.
JR karakterini (İçimden hep 'Ceyar' diye yazmak geliyor. Adamı o kadar içselleştirmişiz ki) canlandıran Larry Hagman o günün piyasasında bölüm başı tam 300 bin lira alarak, oyunculuk ücretlerinde çıtayı en yükseğe koymuştu.

YÜZDE 10'U BENİM!
Bizim 'Ceyar', belgeseldeki röportajında şöyle diyordu:
"Bir oyuncunun bölüm başına bu kadar para kazanabileceğini ispatlayan, bir hayali gerçek kılan ilk kişi benim. Bu nedenle şimdiki Dexter dizisinin genç oyuncuları, kazandıklarının yüzde 10'unu bana vermeli!"



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA