Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Bebekte geri dönüşüm

KİM derdi ki Pakistan'da yayınlanan sıradan bir Ramazan programı, dünyanın gündemine yerleşecek, reyting rekorlarını alt üst edecek diye? Gelin görün ki, dünya günlerdir bu programı konuşuyor.
Ramazan süresince en yüksek reytingi almayı hedefleyen programın yapımcıları, 'müthiş'(!) bir icatta bulundular. Program boyunca terkedilmiş, kimsesiz bebekleri, sorulara doğru yanıt veren yarışmacı ailelere vereceklerdi.
Verdiler de... Bugüne kadar tam üç kimsesiz çocuk, 'yarışma ödülü' olarak 'talihli' ailelere verildi. Sırada daha 38 bebek varmış!
Programın sunucusu, Ramazan başlarken şöyle bir anonsta bulunmuş: "Çocuklarınızı çöpe atacağınıza, bize getirin, onları aile sahibi yapalım!"
Bu anons üzerine televizyon kanalının önü, cami avlusuna dönmüş. Bebeğini kapan yoksullar, kanala koşmuş...

KIYAMET ALAMETİ Mİ?
Şimdi hem Pakistan, hem de dünya kamuoyu ikiye bölünmüş. Bir kısmı, programın bebeklere yeni bir yaşam şansı doğurduğunu, onları istekli ailelere kavuşturduğunu söyleyip projeye destek veriyormuş. Karşıt görüştekiler ise bebeklerin reyting rekabetine kurban edilmesine şiddetle karşı çıkıyormuş.
Ne yalan söyleyeyim; ilk gruptakileri anlamakta güçlük çekiyorum. Bir dünya düşünün ki, terk edilen bebekler için reyting peşinde koşan bir televizyon programından medet umsun, bunu 'doğal' karşılasın, hatta 'hayırlı' bulsun... Bence bu bile tek başına bir kıyamet alameti...
İçinizden bazıları, "Çöpe atılmış bir çocuk eğer varlıklı bir ailenin yanında yeni bir hayata başlayacaksa, hangi yöntemin kullanılacağının o çocuk adına bir önemi yoktur" diyebilir.
Ama vicdan, izan ve ahlak diye de bir şey var. Eğer bütün bu insani erdemlerimizi, tamamen 'ekonomik güçlüklere' teslim edersek; elbirliğiyle dünyayı 'tamamen para için yaşanılan', duygu ve erdemden yoksun, mekanik ve ekonomik bir 'sektör' haline dönüştürmez miyiz?
Bugün kimsesiz bebeklerin ödül olarak dağıtılmasına sessiz kalırsak ya da kafamızda, vicdanımızda küçücük bir tereddüt yaşarsak; yarın kimsesiz delikanlıların, genç kızların benzer programlarda zengin ailelerin yanına köle/hizmetçi olarak verilmesine nasıl engel olabiliriz?
Ayrıca; dünyanın sayılı nükleer güce sahip ülkelerinden biri olan Pakistan hükümetinin, hayata 1-0 mağlup başlayan bebekleri bir TV programının insafına terk etmekten çok daha insani yöntemler bulabilme kudretine sahip olduğunu düşünüyorum.
Sizi bilmem ama ben, çöpe atılan bebeklerin reyting olarak 'geri dönüştürülmesine' şu mübarek günde tüm kalbimle isyan ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA